Zondag 21/04/2019

Auto's

Elektrische auto’s moeten vanaf juli klinken als benzine- of dieselwagen

Beeld Automotive IQ

Nieuwe elektrische auto's moeten vanaf juli voorzien zijn van een akoestisch waarschuwingssysteem. Dat moet voorkomen dat de wagens niet gehoord worden, zo heeft de Europese Commissie beslist.

De meeste inwoners van dorpen en steden zijn blij dat de wereld een beetje stiller wordt door het stijgende aantal elektrische auto’s. Ze verhogen de levenskwaliteit, want geluid is letterlijk ziekmakend. Ook de bestuurders van elektrische auto's zelf genieten van de stilte aan boord. Maar de vreugde is van korte duur, want komende zomer is de introductie van een zogeheten Acoustic Vehicle Alerting Systems (AVAS) verplicht. 

Elektrische voertuigen kunnen namelijk levensgevaarlijk zijn en niet alleen voor blinden of slechtzienden. En dus is het belangrijk dat er toch geluid aan te pas komt.

37 procent meer ongevallen

Het Amerikaanse Department of Transportation heeft geconstateerd dat elektrische voertuigen 37 procent vaker betrokken zijn bij ongevallen met voetgangers dan hun conventionele tegenhangers. Daarom moeten alle nieuw toegelaten auto's met een elektromotor vanaf 1 juli voorzien zijn van een waarschuwingssysteem. Een jaar later geldt die regeling voor álle elektrische auto's, plug-in hybrides en brandstofcelauto’s. Het gaat daarbij niet alleen om wagens, maar ook om commerciële voertuigen met vier of meer wielen, zoals bussen.

Een EU-verordening bepaalt dat het geluid tot een snelheid van 20 kilometer per uur wordt uitgezonden. Het geluid moet lijken op een verbrandingsmotor en bestaan ​​uit frequenties die ook door ouderen goed waarneembaar zijn. Het volume moet minimaal 56 dB bedragen en niet meer dan 75 dB bij 20 kilometer per uur. Achteruitrijgeluiden zijn ook verplicht, standgeluid is optioneel. Een ‘pause switch’, een schakelaar om bijvoorbeeld ‘s nachts toch onhoorbaar door een woonwijk te kunnen rijden, is toegestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.