Zondag 28/02/2021

Elektriciteitssector doet extra inspanningen om uitstoot te doen dalen

Vlaams minister van Milieu, Joke Schauvliege Beeld UNKNOWN
Vlaams minister van Milieu, Joke SchauvliegeBeeld UNKNOWN

De Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven (FEBEG) heeft met de Vlaamse overheid een nieuwe Milieubeleidsovereenkomst afgesloten waarin ze zich engageert om extra inspanningen te doen om de uitstoot van stikstofoxide (NOx) en zwaveldioxide (SO2) bij elektriciteitsproductie verder te doen dalen.

Vlaanderen moet inspanningen doen om de uitstoot van vervuilende stoffen te doen dalen om aan de Europese NEC-richtlijn te voldoen. Die NEC (National Emission Ceilings) legt de Europese lidstaten uitstootplafonds op voor verschillende luchtverontreinigende stoffen, zoals NOx en SO2. Die stoffen veroorzaken onder meer verzuring van het water en de bodem, ozon- en fijn stofvorming en tasten gebouwen aan.

De elektriciteitssector engageert zich in de nieuwe overeenkomst om nog strengere doelstellingen na te streven, die een stuk verder gaan dan de huidige Europese normen. Daarvoor zullen de minst performante elektriciteitsinstallaties vervangen worden en zullen verdere inspanningen geleverd worden op het vlak van rookgaszuivering en een verbeterde verbranding.

Flexibiliteit
De nieuwe MBO tussen de Vlaamse overheid en FEBEG, die 95% van de elektriciteitsmarkt vertegewoordigt, geldt voor de periode 2010-2014 en is een vervolg op de MBO voor de periode 2005-2009. Het is een samenwerkingsovereenkomst, een soort "gentlemen's agreement", tussen de energiesector en de overheid om de emissie van verzurende stoffen te doen dalen.

"We hebben een zeer positieve ervaring met de vorige overeenkomst", beklemtonen zowel Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege als Jan Herremans, directeur-generaal van FEBEG.

De MBO geeft de sector de nodige flexibiliteit om aan emissiebeperking te doen. Als de setcor zich ondanks de MBO niet voldoende inspanningen zou leveren, dan kan de Vlaamse regering nog altijd verplichte normen opleggen. "Maar een MBO is op alle vlakken verkieselijk", aldus beide partijen.

De elektriciteitssector is in het verleden alleszins een betrouwbare partner gebleken voor de overheid in de strijd tegen verzurende uitstoot. Zo bracht de sector tussen 1980 en 2008 de NOx-uitstoot terug met 79% en de SO2-uitstoot met liefst 99%.

Ook transportsector verantwoordelijk
Het is echter niet alleen de elektriciteitssector die verantwoordelijk is voor de vervuilende uitstoot. Zo is de transportsector is de grootste NOx-vervuiler. Uit prognoses van het Europees Milieuagentschap blijkt dat België (dus Vlaanderen, Brussel en Wallonië samen) de Europese NOx-norm in 2010 met meer dan 40% zal overschrijden.

"Dat is zeker niet op het conto van Vlaanderen te schrijven", zegt Schauvliege. Het NEC-plafond voor België wordt over de drie gewesten verdeeld en Vlaanderen blijft daarbij onder zijn plafonds. Zo moet het Vlaams gewest in 2010 onder de 58,3 kiloton NOx-uitstoot blijven en de prognoses geven aan dat Vlaanderen rond de 58,2 zal stranden. Voor andere verzurende stoffen blijft Vlaanderen ruimschoots onder de plafonds. Daarbij moet wel gezegd dat de transportsector buiten het Vlaamse aandeel in de NEC-plafonds valt, omdat die over de drie gewesten opereert. (belga/ka)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234