Zaterdag 16/01/2021

Elektriciteitsleveranciers tasten in het duister over tarieven

Op minder dan drie maanden voor de liberalisering van de elektriciteitsmarkt in Vlaanderen ontbreekt nog steeds een essentieel tarief voor de concurrenten van Electrabel.

Brussel

Eigen berichtgeving

Josse Abrahams

De speciaal voor de liberalisering van de energiemarkt opgerichte commissie voor de regulering van de elektriciteit en het gas (Creg) gaf de nieuwkomers gisteren niet veel hoop. Het distributietarief dat zij zullen moeten betalen, zal ten vroegste in juni bekend zijn. Dat tarief is nochtans essentieel voor de concurrenten van Electrabel als zij vanaf 1 juli van dit jaar aan alle klanten stroom willen leveren. Het distributietarief is de kost die moet worden betaald door stroomleveranciers voor het gebruik van het transportnetwerk van een lager kilovoltage, dat door de gemeentelijke intercommunales wordt gecontroleerd. Daarnaast is er ook nog het transportnet, de hoogspanning op een hoger voltage, dat door het bedrijf Elia wordt gecontroleerd en waar een ander tarief op van toepassing is. Dat tarief ligt ondertussen vast, maar is dus slechts een onderdeel van de kosten van de nieuwe leveranciers.

De distributiekosten maken ongeveer 40 tot 50 procent uit van het tarief dat particulieren en kmo's uiteindelijk voor elektriciteit zullen betalen. Iedereen heeft er dus alle belang bij dat het niveau ervan zo laag mogelijk is. Iedereen, behalve de intercommunales, en die zouden wel eens erg moeilijk kunnen doen tegenover de tarieven die de Creg hen oplegt. De procedure voor het vastleggen van de distributietarieven is bovendien erg strikt. De regulator zei gisteren bij monde van voorzitster Christine Vanderveeren te vrezen dat de intercommunales de procedure volledig zullen uitputten.

De afgelopen maanden lieten zij daar volgens Vanderveeren alvast een staaltje van zien. De informatie over hun kosten die zij aan de Creg moesten bezorgen, was dikwijls erg moeilijk te gebruiken. "De huidige vertraging is wel degelijk aan de intercommunales te wijten", zei Vanderveeren. "Zij gaven ons druppelsgewijze informatie. Bovendien respecteerde geen enkel voorstel de tariefstructuren. Soms ontbraken de tarieven, soms waren ze niet op de kosten gebaseerd." Deze week stuurt de Creg het eigen voorstel naar de verschillende intercommunales. Zij hebben vijftien dagen om een tegenvoorstel te doen. Ondertussen zal het al vlug mei zijn en zullen de tarieven niet vastliggen. "En dan kunnen de intercommunales nog gebruik maken van een recht op hoorzittingen die onze directie nog zwaar zullen belasten." Vanderveeren geeft toe dat het allemaal wat traag gaat, maar schrijft dat volledig toe aan de procedure die vastligt.

Voor alternatieve spelers op de markt zoals Luminus, Nuon of Watt Plus is het uitblijven van de distributietarieven een belangrijk probleem. Zij kunnen namelijk moeilijk met een eigen tarief komen als een kleine helft van hun kost nog niet bekend is. Watt Plus bijvoorbeeld verkocht in februari al stroom die vanaf 1 juli zal worden geleverd. Het tarief werd toen al vastgelegd, maar was dus gebaseerd op voorlopige tarieven en op een eigen inschatting van Watt Plus. Als het definitieve distributietarief hoger ligt dan verwacht, dan zit het bedrijf, eigendom van het Nederlandse Essent, met een probleem. "Dat zou effect hebben op onze rendabiliteit", zei algemeen directeur André Jurres gisteren.

Wim Heyselberghs van Nuon Belgium is evenmin opgetogen met het uitblijven van tarieven door distributie. "Als we de nieuwe transporttarieven en de voorlopige tarieven die de gemengde en zuivere intercommunales nu aanrekenen, optellen, dan zitten we al driemaal hoger dan de ons omringende landen." Nuon anticipeerde op distributietarieven en startte gisteren met zijn campagne in het kader van de vrije markt vanaf juli. "We zijn ervan uitgegaan dat de prijzen sowieso zullen dalen. We geven de klanten wel een definitief tarief en zijn dus niet van plan op onze factuur terug te komen eenmaal het definitieve distributietarief vastligt." Heyselberghs vraagt zich ook af waarom de Creg geen voorlopige tarieven oplegde. In ieder geval zal de vertraging er voor zorgen dat er op 1 juli geen rekening kan worden gehouden met de definitieve distributietarieven.

Christine Vanderveeren (Creg): 'De vertraging is te wijten aan de intercommunales. Zij gaven ons druppelsgewijze informatie'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234