Donderdag 25/04/2019

Elektriciteitsfactuur opnieuw enkele euro's duurder: "En dat is ook volgende jaren zo"

Beeld Photo News

De elektriciteitsfactuur wordt opnieuw wat duurder. Vanaf 1 maart gelden immers hogere transmissienettarieven, het gedeelte van de elektriciteitsfactuur voor het gebruik van het hoogspanningsnet. Voor een gemiddeld gezin (3.500 kWh per jaar) komt er jaarlijks 5,26 euro bij, een stijging met 0,5 procent. Dat meldt de Vlaamse energieregulator Vreg.

Vreg meldt dat ze de nieuwe transmissienettarieven voor distributienetgebruikers gepubliceerd heeft. De lichte stijging ervan is volgens hen "in hoofdzaak het gevolg van de Elia-tarieven voor 2017 die door Creg werden goedgekeurd". Elia is de beheerder van de hoogspanningsleidingen, Creg de federale energieregulator.

De hogere transmissienettarieven gelden voor alle klanten die aangesloten zijn op het distributienet, het deel van het elektriciteitsnet dat zogezegd 'tot de voordeur' loopt. Het gaat zowel om gezinnen als kleine en grote bedrijven.

De transmissienettarieven zijn een onderdeel van de nettarieven - daarnaast zijn er ook nog de distributienettarieven voor het vervoer van elektriciteit over het distributienet. Naast de nettarieven bestaat de stroomfactuur nog uit heffingen en de energiekost zelf. De nettarieven worden betaald aan de distributienetbeheerders, Eandis en Infrax.

Elk jaar een verhoging

Creg legt uit dat de tarieven van Elia eind 2015 vastgelegd werden na lange onderhandelingen. "Per jaar zit er een verhoging in, wat te maken heeft met de investeringen", aldus de woordvoerster.

"Zo moet Elia investeren in de flexibilisering van het net nu er steeds meer groene energie is. Die energie is per definitie immers gebonden aan de weersomstandigheden, en dus varieert de groenestroomproductie. Anderzijds investeert Elia ook in de bevoorradingszekerheid, bijvoorbeeld in projecten met stroomverbindingen met de buurlanden", klinkt het.

Ook de volgende jaren, in 2018 en 2019, zal er volgens Creg een "graduele stijging" zijn van de transmissienettarieven. Maar het is ook belangrijk om de "factuur zo laag mogelijk te houden", aldus de woordvoerster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.