Donderdag 18/08/2022

Kernenergie

"Electrabel heeft beschadigde bunker van Doel 3 niet goed onderhouden"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Dat de kernreactor van Doel 3 de hele winter zal stilliggen, was al geweten. Maar Le Soir schrijft vandaag dat Electrabel volgens het FANC een gebrek aan onderhoud kan verweten worden. Uitbater Engie Electrabel begrijpt de verwijten van het FANC niet goed.

Redactie

In september werd Doel 3 stilgelegd voor een langdurig onderhoud, brengt de krant in herinnering. Later kondigde Electrabel aan dat de centrale voor midden april 2018 niet meer zal opengaan.

De stillegging heeft te maken met betondegradatie van een bunker in het niet-nucleaire gedeelte. Dat feit op zich staat al sinds oktober op de website van het controleorgaan, maar Le Soir schrijft dat het FANC Electrabel een gebrek aan onderhoud verwijt. "De beschadiging van het beton moet aangepakt worden door de exploitant, die voldoende controles moet uitvoeren in de betrokken gebouwen en indien nodig renovatie- of reparatiewerkzaamheden moet uitvoeren. Dat is onvoldoende gebeurd", aldus het FANC.

Timing?

Het was volgens het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle de uitbater zelf die begin oktober tijdens een geplande stop van de reactor het FANC op de hoogte bracht van problemen met beton van de bunker. Het FANC voerde met zijn technische afdeling Bel-V inspecties uit en wacht nu af tot Electrabel de problemen oplost vooraleer groen licht voor de heropstart kan worden gegeven.

Maar Electrabel begrijpt de verwijten niet, aldus woordvoerder Olivier Desclee. "We voeren regelmatig revisies door van de reactoren. Dat is lang op voorhand afgesproken. We voeren de afgesproken inspecties door op afgesproken tijdstippen. Waarom wordt ons dan onvoldoende onderhoud verweten?", klinkt het bij de uitbater van de kerncentrales.

Het bedrijf bevestigt dat tijdens zo'n inspectie is gebleken dat betonwerken nodig zijn. "Hadden we dat vroeger moeten doen, dan hadden we dat wel gedaan", verzekert de zegsman.

Engie meldt op haar transparantiewebsite dat Doel 3 voorlopig tot 15 april stilligt. Bij het FANC spreekt men zich daar niet over uit. "Zolang de staat van het beton niet verbetert, komt er geen heropstart. We kunnen ons niet uitspreken over de timing. We zijn in continu overleg", klinkt het. De stillegging heeft concreet te maken met betondegradatie van een bunker in het niet-nucleaire gedeelte, dit door stoom. De getroffen delen dienen volgens de nucleaire waakhond voor de opslag van secundaire noodsystemen zoals pompen en generatoren. Het gaat om 'dubbele' apparatuur, maar ook die moet in geval van nood te allen tijde beschikbaar zijn.

Voor de andere reactoren zou het beton van een aanvaardbaar niveau zijn.

Groen-fractieleider Kristof Calvo begrijpt niet dat Electrabel nonchalant omspringt met het onderhoud van de centrale. Beeld Photo News
Groen-fractieleider Kristof Calvo begrijpt niet dat Electrabel nonchalant omspringt met het onderhoud van de centrale.Beeld Photo News

Wereldrecordhouder

Groen-fractieleider Kristof Calvo vindt het goed dat het FANC Electrabel op de vingers tikt over het gebrekkige onderhoud aan de kerncentrale. "Maar eigenlijk zou het zover niet hoeven te komen", zegt Calvo. "Ik begrijp echt niet dat een groot bedrijf als Electrabel nonchalant omspringt met het onderhoud van een kerncentrale. Gaan we zulke verwaarloosde centrales verlengen?", vraagt Calvo zich af, verwijzend naar het pleidooi van N-VA om de kernuitstap uit te stellen.

Groen-fractieleider Kristof Calvo neemt de "lakse houding" van Electrabel op de korrel. Voor een kerncentrale moeten veiligheid en onderhoud evident zijn, zegt de Groen-politicus. "Het probleem staat trouwens niet op zich. De Belgische kernreactoren laten heel wat steken vallen. Dit alles zorgt ervoor dat we wereldrecordhouder zijn qua ongeplande stilleggingen", aldus Calvo.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234