Donderdag 08/06/2023

Electrabel blijft fors klanten verliezen

Het marktaandeel van Electrabel op de Vlaamse elektriciteitsmarkt is in januari onder 50 procent gezakt. De 'kleintjes' Eni, Essent, Lampiris en Eneco profiteren van het verlies van de marktleider.

Het verlies aan marktaandeel voor Electrabel gaat snel, zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG. Begin vorig jaar had het bedrijf nog 59,51 procent van de Vlaamse elektriciteitsmarkt in handen. In december bleef daar nog maar 50,05 procent van over. In januari 2013 daalde het aandeel van Electrabel op de volledige markt - voor particulieren en bedrijven - verder tot 47,92 procent.

Om het verlies aan klanten te stoppen, verlaagde Electrabel eind vorig jaar zijn prijzen. Topvrouw Sophie Dutordoir verklaarde vorige week nog dat het klantenverlies hierdoor een halt werd toegeroepen, maar daarvan blijkt weinig te merken in de statistieken van de VREG.

"Voorlopig zien we daar niks van", zegt VREG-topman André Pictoel. "Misschien zien we dat effect wel volgende maand."

Het zijn vooral de kleinere energieleveranciers op de Vlaamse markt die garen spinnen bij het verlies van Electrabel. Essent slaagt erin om zijn marktaandeel sinds februari 2012 te verdubbelen van 3,06 procent naar 7,55 procent. Ook Lampiris gooit hoge ogen. Het marktaandeel klimt van 2,44 procent naar 4,80 procent. De opmars van Eneco is ronduit spectaculair. Van 0,4 naar 3,2 procent.

Nuon, dat een jaar geleden ongeveer 9 procent marktaandeel bezat en sinds eind vorig jaar onder de vlag van Eni opereert, springt naar 10,41 procent. Ook opvallend: EDF Luminus dat met 20,5 procent de nummer twee is op de Vlaamse markt, slaagde erin om zijn marktaandeel min of meer te bewaren.

De VREG noemt de jongste evolutie op de Vlaamse energiemarkt, die sinds 2003 geliberaliseerd is, zeer opmerkelijk. "Wat we het voorbije jaar beleefd hebben is ronduit spectaculair", zegt Pictoel. "De markt is wakker geschoten. Voor het eerst (sinds de liberalisering, JCS) kan je spreken van een normaal werkende markt."

De betere marktwerking is onder meer het gevolg van de campagne van minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) 'Durf te vergelijken', de tijdelijke bevriezing van de energietarieven en de stijgende populariteit van groepsaankopen.

Er waren ook doelgerichte campagnes naar mensen van niet-Belgische origine en kansarme doelgroepen om bij de VREG te zoeken naar de goedkoopste prijsformule. En een aantal leveranciers heeft zichzelf met scherpe prijzen in de belangstelling gewerkt. "Dat alles bevorderde de werking van de markt. Energie stond in 2012 in de schijnwerpers. Het was vaak het gespreksonderwerp van de dag", aldus Pictoel.

Ook in het begin van dit jaar blijft de energiemarkt heel dynamisch. In januari wisselde een recordaantal gezinnen en bedrijven van energieleverancier. Bijna 104.000 kozen voor een andere elektriciteitsleverancier. Dat is dubbel zoveel als in januari 2012.

Bijna 80. 000 stapten over naar een andere gasmaatschappij, een verdrievoudiging tegenover een jaar geleden. Op de volledige gasmarkt had Electrabel in januari nog een marktaandeel van 44,71 procent. Het bedrijf ging in november vorig jaar onder de kaap van 50 procent.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234