Zondag 26/09/2021

Update

Electrabel bevestigt technisch defect controlesysteem Tihange 3

Sp.a-kamerlid Johan Vande Lanotte eist dat de FANC snel uitleg komt geven in de Kamer over
Sp.a-kamerlid Johan Vande Lanotte eist dat de FANC snel uitleg komt geven in de Kamer over "het zoveelste incident op rij".Beeld BELGA

De noodstop van reactor 3 van de kerncentrale van Tihange afgelopen nacht is geen gevolg van inbreuken op veiligheidsprocedures, maar van een technisch defect aan een controlesysteem van de reactor. Dat bevestigt uitbater Electrabel. Het bedrijf herhaalt dat de heropstart morgennacht plaats zou moeten kunnen vinden.

De centrale van Tihange 3 werd de voorbije nacht om 0.48 uur automatisch gestopt. Het gaat om een normale procedure wanneer er een technisch incident optreedt in het nucleaire of het niet-nucleaire deel van de installaties, zegt Electrabel.

"Tijdens een onderhoudsinterventie op de elektrische voeding van het controlesysteem van de reactor van Tihange 3 zijn ten gevolge van een technisch defect op dit systeem de controlestaven vrijgekomen en is de eenheid gestopt", luidt de officiële uitleg. Deze automatische stop is een veiligheidsmaatregel "die overeenkomt met de procedures en de verwachtingen inzake nucleaire veiligheid".

Verschillende teams van Electrabel zijn in de weer om de heropstart mogelijk te maken. Die staat gepland voor morgennacht. Tot dan zal Electrabel regelmatig over de stand van zaken communiceren, het zal ook contact houden met de controleautoriteiten.

FANC

Nucleair waakhond FANC stuurde vanmiddag twee controleurs. "Veel details zijn er nog niet, maar alles wijst momenteel op een technisch incident, wat niet uitzonderlijk is. Het FANC volgt de centrale nauwkeuriger op, maar dit incident heeft niets te maken met inbreuken op de veiligheidsprocedures", zei woordvoerster Nele Scheerlinck toen. "Het voorval heeft geen enkele impact gehad op de veiligheid en mogelijk zal het daarom om een nulincindent op de INES-schaal gaan."

Concreet zou het gaan om een defect aan het controlemechanisme bij de controlestaven, en niet zozeer aan de installatie zelf. Het bewuste mechanisme registreert allerlei parameters zoals de druk en de temperatuur in de reactor, en staat volgens het FANC zeer gevoelig afgesteld. "Bij het minste gaan de controlestaven naar beneden en wordt de kernreactie gestopt", klinkt het.

De voorlopige evaluatie kreeg de nucleaire controle-instantie van Electrabel zelf. Er werden vanochtend twee inspecteurs naar Tihange gestuurd om alles te verifiëren en een rapport op te stellen.

"Komt wel vaker voor"

De woordvoerder benadrukt dat een noodstop van een reactor wel vaker voorkomt, statistisch gezien zowat een keer per jaar. Vanwege het technisch karakter van het incident zijn er volgens het FANC wellicht geen extra gevolgen voor de uitbater. Electrabel moest van het controle-agentschap recent nog een actieplan opstellen na een reeks vermijdbare incidenten in de kerncentrale.

De kernreactor heeft een capaciteit van iets meer dan 1.000 MW. Het uitvallen van de centrale brengt de bevoorradingszekerheid niet in gevaar, luidt het bij Electrabel. Dat wordt bevestigd door netbeheerder Elia. Er worden extra gascentrales opgestart om de weggevallen capaciteit van Tihange 3 te vervangen.

Begin vorige maand vond er al een incident plaats in het niet-nucleaire gedeelte van de kerncentrale, waarbij de productie werd teruggeschroefd om een element te vervangen. Toen werd de productie na 24 uur heropgestart.

"Onvoorstelbaar"

Spa-kamerlid Johan Vande Lanotte wil dat de nucleaire regulator FANC snel uitleg komt geven in de Kamer over "het zoveelste incident op rij" in de kerncentrale van Tihange. "De Belgische centrales zijn de meest onbetrouwbare aan het worden. Mocht een vorm van hernieuwbare energie zo vaak uitvallen, dan was deze regering er al lang mee gestopt", zegt hij.

Vande Lanotte vindt het "onvoorstelbaar" dat uitbater Electrabel zelfs niet weet wat precies gebeurd is met de reactor. "En dan zou dit nog één van de betere reactoren moeten zijn, terwijl andere van veertig jaar oud nog eens met tien jaar verlengd worden", stelt de voormalige minister. "De keuze van de regering om alles op nucleair te zetten, is een keuze van het verleden."

Op de vingers getikt
Omdat er op korte tijd verschillende incidenten waren, tikte de nucleaire waakhond Electrabel vorige week nog op de vingers. Vier werknemers werden geschorst en al het personeel werd verplicht een opleiding te volgen om de veiligheidscultuur te verbeteren. "We willen hiermee Electrabel een krachtig signaal geven zodat men zich herpakt", stelde het FANC toen.

Reactor 3 lag dit jaar tussen 24 maart en 12 mei stil vanwege een tienjaarlijks onderhoud. Momenteel is reactor 1 aan de beurt. Die ligt sinds 20 juni stil, en dat tot 1 september. Tihange 2 ligt net zoals Doel 3 sinds maart 2014 stil wegens de aanwezigheid van duizenden scheurtjes in de wanden van de reactorvaten.

Uitzonderlijke situatie

De stopzetting van reactor 3 leidde donderdag in de loop van de dag trouwens tot een uitzonderlijke situatie waarbij er, even na 14 uur, in ons land meer energie opgewekt werd met zonnepanelen dan met kernenergie. Dat bevestigde hoogspanningsnetbeheerder Elia, die spreekt over een "uitzonderlijke situatie", wellicht onuitgegeven in België. Kort na 14 uur lag de productie van de zonnepanelen op zo'n 1.900 MW, terwijl die van de kerncentrales uitkwam op 1.400 tot 1.500 MW.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234