Vrijdag 03/02/2023

AchtergrondZaak-El Kaouakibi

El Kaouakibi moet half miljoen teruggeven aan curator, maar ‘de doos is leeg’

Sihame El Kaouakibi. Beeld Wouter Van Vooren
Sihame El Kaouakibi.Beeld Wouter Van Vooren

Sihame El Kaouakibi moet met haar vennootschap Wannawork zo’n 510.000 euro terugbetalen aan de curator van de failliete vennootschap Point Urbain. 475.000 euro kwam van schenkingen van topondernemers die geloofden in het tewerkstellingsproject van El Kaouakibi.

Patrick Lefelon

Curator Philippe Termote, die het faillissement van Point Urbain afhandelt, had deze zaak voor de ondernemingsrechtbank aangespannen. Point Urbain is de horecavennootschap van El Kaouakibi en haar partner Xuan Nguyen, die een eventlocatie in het oude stadscentrum uitbaatten. Door de coronacrisis ging Point Urbain failliet.

Curator Termote stelde in de boekhouding van Point Urbain vast dat topondernemers zoals Françoise Chombar (Melexis) en Thomas Leysen (ex-KBC) in 2017 475.000 euro hadden geschonken. El Kaouakibi zou met het geld een tewerkstellingsproject voor kansarme jongeren opstarten.

Point Urbain stortte het geld meteen door naar de nieuw opgerichte vennootschap Wannawork, die zich met tewerkstelling zou bezighouden. Zo’n 200.000 euro werd daarna doorgestort naar de privévennootschappen Woman’s View (El Kaouakibi) en Tokomat (Xuan Nguyen).

Later zou de toenmalige minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) het project van Wannawork subsidiëren met 450.000 euro. Uiteindelijk zou Wannawork maar een twintigtal jongeren aan een job helpen.

Failliet

Volgens curator Philippe Termote moet Wannawork dat geld teruggeven, nu Point Urbain failliet is. “Dit geld is overgeschreven van Point Urbain naar Wannawork”, aldus Termote.

Advocaat Joris Vercraeye, die El Kaouakibi bijstaat, zegt dat de 475.000 euro een obligatielening van Point Urbain was. Wannawork moest dat bedrag pas tegen 2026 terugbetalen. “Er zijn geen documenten die aantonen dat het hier om een obligatielening ging”, zegt persrechter Frank Vennekens. “Wannawork wordt verplicht in totaal 510.045 euro terug te betalen aan de curator van het failliet Point Urbain.”

Tijdens de debatten bleek dat Wannawork dat geld niet heeft. De voorlopig bewindvoerder Jean Hendrickx zal volgende week het faillissement van Wannawork aanvragen. “Wannawork is een lege doos sinds het is overgenomen door de Copus Group, met rekruteringskantoren als Vivaldis en Seal”, zegt Hendrickx.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234