Zondag 14/08/2022

NieuwsZaak-El Kaouakibi

El Kaouakibi moet 475.000 euro van topondernemers teruggeven aan curator, maar ‘de doos is leeg’

Topondernemer Luc Bertrand van de holding Ackermans & Van Haaren was één van de geldschieters van Sihame El Kaouakibi. Beeld Photo News
Topondernemer Luc Bertrand van de holding Ackermans & Van Haaren was één van de geldschieters van Sihame El Kaouakibi.Beeld Photo News

Sihame El Kaouakibi moet met haar vennootschap Wannawork zo’n 510.000 euro terugbetalen aan de curator van de failliete vennootschap Point Urbain. Het half miljoen kwam bijna volledig (475.000 euro) van schenkingen van topondernemers die geloofden in het tewerkstellingsproject dat El Kaouakibi in 2017 lanceerde. Volgens de voorlopig bewindvoerder kan Wannawork niet terugbetalen: ‘De doos is leeg.’

Patrick Lefelon

Curator Philippe Termote, die het faillissement van vennootschap Point Urbain afhandelt, had deze zaak voor de ondernemingsrechtbank aangespannen. Point Urbain is de horecavennootschap van El Kaouakibi en haar partner Xuan Nguyen, die een eventlocatie in het oude stadscentrum uitbaatten. Door de coronacrisis ging Point Urbain failliet.

Curator Termote stelde in de boekhouding van Point Urbain vast dat topondernemers zoals Françoise Chombar (Melexis), Thomas Leysen (ex-KBC), Luc Bertrand (Ackermans & van Haaren) en Paul Parein (Pronails) in 2017 maar liefst 475.000 euro hadden geschonken. Sihame El Kaouakibi zou met het geld een tewerkstellingsproject voor kansarme jongeren opstarten.

Lees ook:

Curator Point Urbain claimt miljoen euro van Sihame El Kaouakibi

‘Nabilla Ait Daoud zei dat ze een vriendin van Sihame was. Ze wilde alles op alles zetten om Sihame haar eigen zaal te geven’

Point Urbain stortte het geld meteen door naar de nieuw opgerichte vennootschap Wannawork, die zich specifiek met tewerkstelling ging bezighouden. Zo’n 200.000 euro werd daarna nog eens doorgestort naar de privé-vennootschappen Woman’s View (El Kaouakibi) en Tokomat (Xuan Nguyen).

Later zou ook de toenmalige minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) het project van Wannawork subsidiëren met een toelage van 450.000 euro. Dat geld werd rechtstreeks aan Wannawork gestort. Uiteindelijk zou Wannawork slechts een twintigtal jongeren aan een job helpen.

Geen lening

Volgens curator Philippe Termote moet Wannawork dat geld teruggeven, nu Point Urbain failliet is. “Dit geld is gewoon overschreven van Point Urbain naar Wannawork. Er is nergens sprake van een lening. Daarvan vind ik in de boekhouding geen enkel document terug”, zei Termote tijdens de pleidooien.

Advocaat Joris Vercraeye, die Sihame El Kaouakibi bijstaat, betwistte dat. De fameuze 475.000 was in feite een obligatielening van Point Urbain. Wannawork moest dat bedrag pas tegen 2026 terugbetalen. Tot dan was het enkel intresten verschuldigd.

Persrechter Frank Vennekens: “De ondernemingsrechtbank heeft het standpunt van de curator gevolgd. Er zijn geen documenten die aantonen dat het hier om een obligatielening ging. Misschien was dat de bedoeling wel, maar dat is nooit zo op papier gezet. Wannawork wordt daarom verplicht om in totaal 510.045 euro terug te betalen aan de curator van het failliet Point Urbain.”

‘Lege doos’

Tijdens de debatten bleek al dat Wannawork dat geld niet heeft. De voorlopig bewindvoerder Jean Hendrickx zal volgende week ook het faillissement van Wannawork aanvragen.

Jean Hendrickx: “Wannawork is een lege doos sinds het is overgenomen door de Copus Group, met rekruteringskantoren als Vivaldis en Seal. Copus zou de volgende jaren ongeveer 1,5 miljoen euro neertellen. Een eerste schijf van 100.000 euro werd eind vorig jaar betaald. Sihame El Kaouakibi en Erika Xuan Nguyen stortten dat geld onmiddellijk door naar hun eigen vennootschappen. Er zijn voor Wannawork geen nieuwe inkomsten te verwachten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234