Woensdag 21/10/2020

Aanslagen Brussel

"El Bakraoui stond niet bekend voor terrorisme" | Wat we nu weten over onderzoek, slachtoffers en daders

Glas aan diggelen na de aanslagen in de luchthaven van Zaventem.Beeld AP

• 31 doden en 300 gewonden na aanslagen Zaventem en Brussel
• Ibrahim El Bakraoui blies zich op in Zaventem, zijn broer Khalid El Bakraoui blies zich op in het metrostation Maalbeek
• In vuilnisbak is testament van Ibrahim El Bakraoui gevonden
• Terreurniveau blijft op hoogste niveau 4

DE DADERS
• De broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui zijn beiden geïdentificeerd als zelfmoordterroristen in respectievelijk het metrostation Maalbeek en Brussels Airport. Ze waren al langer gezocht door de politie na de aanslagen in Parijs in november.

Najim Laachraoui wordt door enkele Belgische media genoemd als de tweede terreurverdachte bij de aanslagen op Brussels Airport, maar het federaal parket heeft dat nog niet bevestigd.

• De politie zoekt nog steeds actief naar een, vooralsnog ongeïdentificeerde, derde terreurverdachte. Hij liet de zwaarste lading met explosieven achter op de luchthaven. Die ontplofte net na de aankomst van ontmijningsdienst DOVO door de instabiliteit van de explosieven.

Ibrahim El Bakraoui werd opgepakt in Turkije toen hij in Gaziantep aan de Turks-Syrische grens wou oversteken. El Bakraoui wordt uiteindelijk teruggewezen naar Nederland. Turkije zegt dat het ons land heeft gewaarschuwd dat het om een IS-militant ging.

DE SLACHTOFFERS
• In een bijgestelde balans stelt minister van Volksgezondheid Maggie De Block dat er zeker 31 doden zijn en dat het aantal gewonden is opgelopen tot 300 (van 270). Er liggen nog steeds 150 mensen in het ziekenhuis, waarvan 61 in kritieke toestand.

• De gewonden komen in totaal uit 40 landen.

• De identiteit van 4 slachtoffers is bekend. Het gaat om de rechtenstudent Léopold Hecht, ambtenaar Olivier Delespesse, de Peruviaanse moeder Adelma Marina Tapia Ruiz en de Israëliër Yossef Haim ben Haya Sarah Gittel om in Brussel Airport.

HET ONDERZOEK
• Bij de huiszoekingen gisteren in Schaarbeek werden meer dan 150 liter aceton, 30 liter zuurstofwater, 15 kilo TATP en ontstekers gevonden. De speurders troffen ook een grote tas vol gevuld met bouten, vijzen en materiaal om explosieven te maken aan.

• In een vuilnisbak is een computer gevonden met daarop het testament van Ibrahim El Bakraoui. In dat testament zegt de terrorist dat hij zich "gehaast", "niet wetende wat te doen", "overal gezocht" en "niet meer veilig" voelde. En dat "als het zou aanslepen", hij vreesde om "naast hem (vermoedelijk Salah Abdeslam, red.) in een cel te eindigen".

• De terreurorganisatie Islamitische Staat heeft de aanslagen opgeëist.

PRAKTISCH
Brussels Airport blijft zeker gesloten tot en met vrijdagavond.

• De Brusselse metro is morgen, net als vandaag, enkel toegankelijk tussen 7 en 19 uur.

• Morgenochtend komen de Europese justitie- en veiligheidsministers mogelijk samen in spoedoverleg om te spreken over de aanslagen in Brussel.

De drie verdachten: Ibrahim El Bakraoui (m.), een tweede ongeïdentificeerde zelfmoordterrorist (l.) en een derde man (r.) die nog op de vlucht is.Beeld BELGA

Alle passagiersvluchten op Brussels Airport worden tot en met vrijdag geschorst. Dat heeft de luchthaven meegedeeld. Woensdagavond zullen wel al enkele vracht- en privévluchten behandeld worden.

De Turkse president Erdogan zegt dat een van de daders van de aanslagen in Brussel in juni werd opgepakt en door Turkije werd uitgeleverd, maar weer werd vrijgelaten. Het zou gaan om Ibrahim El Bakraoui, kamikaze van Parijs.

Turkije zou de Belgische autoriteiten wel gewaarschuwd hebben "dat het om een IS-militant ging", zegt de Turkse president op een persconferentie in Ankara.

Het federaal parket zegt aan onze redactie geen weet te hebben van de man die uitgeleverd zou zijn aan ons land.

Ook na de aanslagen in Parijs meldde de regering in Ankara dat Turkije Frankrijk tweemaal voor een van de terroristen gewaarschuwd heeft. De Fransen hebben daar toen niet op gereageerd.

Turkse president Erdogan.Beeld AP

Na een huiszoeking in Schaarbeek werd op een laptop in een vuilbak het testament van Ibrahim El Bakraoui gevonden. Het parket heeft dat testament gedeeltelijk openbaar gemaakt op de persconferentie.

In dat testament zegt de terrorist, die zichzelf opblies in Zaventem, dat hij zich "gehaast", "niet wetende wat te doen", "overal gezocht" en "niet meer veilig" voelde. En dat "als het zou aanslepen", hij vreesde om "naast hem (vermoedelijk Salah Abdeslam, red.) in een cel te eindigen".

Zijn broer Khalid El Bakraoui is verantwoordelijk voor de aanslag in de metro van Maalbeek. Hij blies zichzelf op.

Ibrahim (links) en zijn broer Khalid El Bakraoui.Beeld Reuters, Photonews

De oefeninterland tussen België en Portugal gaat wel door, maar dan in Portugese Leiria. Dat bevestigt de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Eerder vandaag vroeg de stad Brussel om de wedstrijd van 29 maart af te gelasten.

Het parket bevestigt dat de persoon die in het midden van de bewakingsbeelden staat, Ibrahim El Bakraoui is. Hij blies zichzelf op in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem en werd geïdentificeerd op basis van zijn vingerafdrukken. De tweede zelfmoordterrorist, links in beeld, is nog niet geïdentificeerd, de derde - in witte jas - is nog steeds op de vlucht en wordt actief opgespoord. Ook hij is nog niet geïdentificeerd.

De derde man liet de zwaarste lading met explosieven achter nog voor de andere explosieven - om 7.58 uur met 9 seconden tussen de twee springstofladingen - afgingen. Die lading ontplofte net na de aankomst van ontmijningsdienst DOVO door de instabiliteit van de explosieven.

De kamikaze in het metrostation van Maalbeek is Khalid El Bakraoui, de broer van Ibrahim El Bakraoui. Ook hij werd geïdentificeerd op basis van zijn vingerafdrukken. De ontploffing vond plaats in het tweede treinstel. Beide broers hebben een zwaar gerechtelijk verleden.

Bij de huiszoeking die gisteren plaatsvond in Schaarbeek is een persoon opgepakt, die nu verhoord wordt. Er werden bij huiszoekingen gisteren ook meer dan 150 liter aceton, 30 liter zuurstofwater, 15 kilo TATP en ontstekers gevonden. De speurders troffen ook een grote tas vol gevuld met bouten, vijzen en materiaal om explosieven te maken aan.

In een vuilnisbak is een computer gevonden met daarop het testament van Ibrahim El Bakraoui. Daarin zou hij onder meer uitleggen waarom hij ervoor heeft gekozen een zelfmoordaanslag te plegen.

Er zijn momenteel 31 dodelijke slachtoffers te betreuren en 270 gewonden, maar dat aantal kan nog oplopen.

Ibrahim El Bakraoui.Beeld REUTERS
Khalid El Bakraoui, die zich in het metrostel in Maalbeek opblies.Beeld AP

De voetbalinterland België-Portugal van dinsdag 29 maart wordt afgelast. Dat bevestigt de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

Brussels Airport blijft ook morgen de hele dag gesloten voor passagiersvluchten, kondigt CEO Arnaud Feist aan op Twitter.

"Sinds de inval in Vorst werd actief gezocht naar de broers El Bakraoui en Najim Laachraoui", zegt een regeringsbron aan De Morgen. Volgens La DH is Najim Laachraoui vanmorgen opgepakt in Anderlecht door de speciale interventie-eenheden van de politie, maar daarna volgden al snel veel tegenstrijdige berichten. Ook La Dernière Heure heeft het nieuws over de arrestatie ondertussen bijgesteld. Om 13 uur vindt er een persconferentie van het parket plaats, waar meer uitleg gegeven zal worden.

Laachraoui was mogelijk de man met de lichte jas die op een foto staat van de drie terreurverdachten. Twee van hen bliezen zichzelf op in de vertrekhal.

Beeld Photo News
Najim Laachraoui.Beeld AP

"Kritiek geven is gemakkelijk, maar je moet eens in hun plaats staan." Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan VTM NIEUWS op de vraag of de veiligheidsdiensten fouten hebben gemaakt. "Iedereen is altijd op zoek naar fouten, maar ik sta achter onze mensen."

Jambon wijst ook op de recente successen van de veiligheidsdiensten. "We hebben Verviers opgerold en Abdeslam gearresteerd," zegt de minister, "Onze mensen werken dag en nacht in moeilijke omstandigheden. Ik wil ze bedanken voor hun inspanningen."

Er zijn minstens 15 doden gevallen in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem. Dat zegt de woordvoerder van Brussels Airport, Florence Muls. Volgens de woordvoerster zijn er enkele slachtoffers van de aanslagen die in ziekenhuizen waren opgenomen, overleden. Er zou ook al sprake zijn van een zestiende dodelijke slachtoffer, maar daarover had de woordvoerder niet meer informatie.

Zwaarbewapende militairen bewaken Brussels Airport.Beeld REUTERS

Na afloop van het kernkabinet is meegedeeld dat het dreigingsniveau op vier blijft. "Dat is vanmorgen beslist op basis van een aantal zaken die men heeft vastgesteld in het onderzoek, maar duidelijk is wel dat we dat niet heel lang kunnen aanhouden", reageert Koen Geens, minister van Justitie, op Radio 1.

Deze namiddag komt de veiligheidsraad opnieuw bijeen. "We zullen op basis van de info die de diensten en OCAD ons geven, bekijken waar we staan en of er bijkomende maatregelen nodig zijn", zo reageert Kris Peeters op Radio 1. "Maar het belangrijkst lijkt me dat we de maatregelen die al in de pijplijn zaten sinds de aanslagen van Parijs versneld uitvoeren."

Vanmiddag wordt er een eerste plechtigheid met een minuut stilte gehouden op het Schumanplein. Ook alle zenders van Medialaan, SBS en VRT zullen deelnemen. Vandaag starten ook drie dagen van nationale rouw.

Vicepremier Kris Peeters (CD&V).Beeld EPA

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block meldt momenteel "ongeveer 31 doden en bijna 260 gewonden" na de aanslagen in Brussel. De officiële cijfers variëren nog steeds, omdat niet iedereen al geïdentificeerd is, zo zei De Block in Radio 1-programma 'De Ochtend'.

De 31 dodelijke slachtoffers die De Block noemt, zijn de mensen - al dan niet geïdentificeerd - waarvan men 100 procent zeker is dat ze overleden zijn, verduidelijkt haar kabinet. "Dat cijfer kan nog oplopen", zo verklaart men het verschil met de 34 dodelijke slachtoffers waarvan eerder sprake was.

De identificatie verloopt immers erg moeilijk. Extra moeilijkheid is dat het om slachtoffers uit erg veel landen gaat. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft indicaties van minstens veertig nationaliteiten en blijft met zijn diensten in contact met de verschillende ambassades.

Maggie De Block, minister van Volksgezondheid.Beeld BELGA

De Franstalige omroep RTBF meldt dat twee mannen die betrokken zijn bij de aanslagen van gisteren de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui waren. De broers zouden bekend zijn bij de politie voor zware criminaliteit. Volgens de VRT zou een van hen zichzelf hebben opgeblazen op de luchthaven van Zaventem. De andere zou betrokken zijn bij de aanslag op het metrostation Maalbeek. Deze informatie werd echter nog niet officieel bevestigd.

Vorige week meldde La Dernière Heure dat ook de gangsterbroers zouden betrokken zijn geweest bij het huren van de ingevallen woning in Vorst, maar dat werd toen bevestigd noch ontkend aan onze krant: "Ontkennen is ook een vorm van bevestigen, dus geven we liever geen commentaar", klonk het bij het parket.

De derde persoon die betrokken zou zijn geweest bij de aanslagen op de luchthaven en van wie een foto werd verspreid, zou Najim Laachraoui zijn, een 24-jarige vermoedelijke Syriëstrijder. Dat meldt Belga, maar is ook nog niet officieel bevestigd. Najim Laachraoui is de echte identiteit van 'Soufiane Kayal', een van de twee personen die Salah Abdeslam vorig jaar in Boedapest ging ophalen. Voor hem werd maandag nog een opsporingsbericht verspreid.

De derde persoon, vermoedelijk Najim Laachraoui.Beeld Photo News
Beeld BELGA

"Deze acties waren voorbereid. Je staat niet even op om een actie in Zaventem en Maalbeek te doen", reageert minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in Radio 1-programma 'De Ochtend'. "Is dat nu versneld? Dat maakt deel uit van het onderzoek en daar zullen we antwoord op krijgen."

De minister verdedigt de veiligheidsdiensten. "Je kan niet alles op de radar krijgen. We hebben ongelooflijk goed werk geleverd met de arrestatie van Salah Abdeslam. Ze hebben hun slagkracht bewezen, en bewezen dat ze professionals zijn. Maar ze nemen het ook op tegen professionals. Dit zijn geen amateurs."

Vandaag komt het OCAD opnieuw samen om te evalueren of dreigingsniveau 4 van kracht blijft. Verder betuigde de minister zijn "ongelooflijke medeleven met slachtoffers en nabestaanden". "Ik heb het gevoel dat we de strijd tegen de niets ontzienende terreur nog meer verbeten moeten verderzetten. Zij willen onze samenleving destabiliseren, maar ze kunnen daar niet in slagen", aldus Jambon.

De identiteit van de daders is volgens Jambon nog niet bekend, maar "er zijn wel een aantal hypotheses die worden nagetrokken". "We zijn met man en macht bezig die mensen te vatten."

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).Beeld AP

De politie heeft vannacht een tweede opsporingsbericht verstuurd na de aanslagen in Brussel. Nadat een bericht werd verspreid over een van de drie mogelijke daders van de aanslagen in Zaventem, vraagt de politie nu de identificatie van de drie verdachten, die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij de aanslagen op de luchthaven.

Wie de mannen herkent of nuttige informatie heeft, wordt gevraagd contact op te nemen met de speurders. Dat kan via het gratis nummer 0800 30300 en via opsporingen@police.belgium.eu.

De drie verdachten.

Wij sluiten onze liveblog hier af voor vandaag. Bedankt om het bij ons te volgen. Hieronder leest u een overzicht van wat we nu weten.Blijf de laatste ontwikkelingen volgen via onze Twitter-account en Facebook-pagina. Belangrijke nieuwsalerts krijgt u door meldingen in te schakelen in onze app voor iOS of Android.

Op vtm is zopas Het Grote Debat begonnen, over de terreuraanslagen in Brussel. Normaal zou minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aanwezig zijn, maar hij heeft kort voor de uitzending laten weten dat hij niet zal deelnemen. De reden waarom is niet duidelijk.

De Brusselse Wetstraat, waar het metrostation Maalbeek zich bevindt, en verschillende Brusselse tunnels zijn opnieuw open voor het verkeer. Concreet gaat het over de tunnels Wet en Reyers-Centrum richting centrum.

De MIVB voert morgen dezelfde aangepaste dienstregeling in als die van vandaag. Dat heeft de openbaarvervoermaatschappij vanavond in samenspraak met de autoriteiten beslist. Ook morgen zal de metro dus enkel toegankelijk zijn tussen 7 en 19 uur. ›Alle details over de aangepaste dienstregeling

Ibrahim El Bakraoui was in januari 2010 betrokken bij een overval op een wisselkantoor. Daarbij opende hij het vuur op de politie. Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) deed dat toen af als een fait divers.

"Dat was totaal ongehoord", zegt Brussels minister Guy Vanhengel (Open Vld). "Maar dat een politicus dat zegt is één zaak. Wat mij intrigeert is dat de zaak ook werd afgehandeld als een fait divers. Een crimineel van dat kaliber hoort niet vrij in de maatschappij rond te lopen."

Guy Vanhengel.Beeld BELGA

Ondertussen piekt het aantal haatberichten op sociale media.

Niet alleen aan het adres van activisten: een Arabisch klinkende naam of een hoofddoek volstaan om scherpe verwijten te krijgen, schrijft De Morgen-journalist Sofie Vanlommel. Zij sprak met slachtoffers van haatberichten. "Als mijn vriend komt te overlijden, weet ik je te vinden. Dat vergeef ik je nooit." ›Na de aanslagen, de haat-tweets voor jonge moslima's

Een moslima deelt haar afschuw over de aanslagen op het Brusselse Beursplein.Beeld Getty Images

Volgens de Franse onderzoekster Clemmie Douchez-Lortet, verbonden aan het prestigieuze Amerikaanse Terrorism Research & Analysis Consortium (TRAC), worden de Brusselse en Parijse IS-cellen gestuurd vanuit Syrië door een en dezelfde meesterbrein: Salim Benghalem.

"Wij gaan ervan uit dat er een meesterbrein is dat zowel de Parijse als de Brusselse aanslagen vanuit Syrië aanstuurde: Salim Benghalem", zegt Douchez-Lortet aan De Morgen. "Hij rekruteerde meer dan 1.500 Syrië-strijders en was eerder al zowel een mentor van Mehdi Nemmouche (de hoofdverdachte van de moord op vier mensen, op 24 mei 2014 in het Joods Museum van Brussel, red.) en de Kouachi-broers, die de aanslagen op Charlie Hebdo pleegden." ›"Brusselse aanslag aangestuurd vanuit Syrië" (+)

Volgens Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt was de wijkagent op de hoogte van verdachte personen in het appartement waar de aanslagen werden voorbereid. Dat heeft hij deze namiddag gezegd op Radio 1.

Een buurtbewoner had aan de wijkagent gemeld dat de nieuwe huurders "een beetje bizar" waren. Daarop werd een onderzoek ingesteld, dat nog niet was afgerond.

Een politiehelikopter boven Schaarbeek.Beeld BELGA

De terroristen wilden eigenlijk op paasmaandag toeslaan in de Brusselse metro en in de luchthaven van Zaventem. Dat zegt althans de doorgaans goed ingelichte VTM-journalist Faroek Özgünes. "Door de arrestatie van Salah Abdeslam bestond de vrees dat men heel dicht bij het netwerk zou komen en waren ze genoodzaakt om de plannen te vervroegen."

"Ze wilden eigenlijk op paasmaandag toeslaan, als christelijke feestdag een symbolische dag. Die plannen zijn vervroegd omdat Salah Abdeslam was gevat en de vrees bestond dat hij op een of andere manier zou leiden naar het netwerk", begrijpt Özgünes uit informatie van bronnen dicht bij het onderzoek.

Beeld REUTERS

Volgens Minister van Justitie Koen Geens is Ibrahim El Bakraoui naar Nederland gebracht, nadat hij aan de Turks-Syrische grens werd tegengehouden. Volgens Geens ging het "zeker niet" om een uitlevering, maar om een terugwijzing aan de Syrische grens.

"Op dat moment was de betrokkene bij ons niet bekend voor terrorisme, hij was een crimineel van gemeen recht die voorwaardelijk was vrijgelaten", zegt Geens. "Toen hij werd teruggewezen zou dat volgens de info die het federaal parket mij heeft meegedeeld naar Nederland zijn geweest en niet naar België."

De verdachte werd in België in 2014 vervroegd vrijgelaten en weer opgespoord omdat hij de voorwaarden van die maatregel had geschonden. De Belgische diensten kregen hem echter niet meer te pakken.

Eerder vandaag zei de Turkse president Erdogan dat Turkije België had gewaarschuwd voor Ibrahim El Bakraoui. "De Belgische overheid heeft deze persoon vrijgelaten", zei Erdogan. "Door dat te doen, wetende dat het om een persoon gaat met een terroristische achtergrond, heeft de Belgische overheid het gevaar op terroristische daden niet kunnen identificeren."

Minister van Justitie Koen Geens.Beeld EPA

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry reist vrijdag af naar Brussel om "zijn medeleven te betuigen" na de aanslagen op Brussel. Hij plant ook verantwoordelijken van de Belgische regering en Europese Commissie te ontmoeten. Dat heeft zijn woordvoerder gezegd.

Van de 260 gewonden na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro, liggen er momenteel nog 151 in het ziekenhuis. Daarvan kon een tiental slachtoffers nog niet worden geïdentificeerd. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block verklaard na afloop van de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad.

De Block stelde dat een aantal slachtoffers in coma liggen en dat enkelen in slaap worden gehouden omdat ze ernstige brandwonden hebben opgelopen. Van de overleden slachtoffers werd nog maar van "enkelen" de identiteit bepaald. De aard van de verwondingen, als gevolg van de forse explosies, maken dat de identificatie geen eenvoudige klus is.

Maggie De Block.Beeld BELGA

Op enkele snelwegen richting Frankrijk en Nederland moet het verkeer opnieuw rekening houden met lange wachttijden door grenscontroles naar aanleiding van de aanslagen van dinsdag in Brussel en Zaventem.

Net als gisteren is de grootste hinder voor de E314 naar Nederland in Limburg, waar het verkeer van Genk-Oost tot Maasmechelen (15 kilometer) nagenoeg stilstaat en je ruim anderhalf uur verliest. Nog richting Nederland sta je in de provincie Antwerpen op de E34 zowat een half uur aan te schuiven vanaf Retie tot de grens (9 kilometer) en op de A12 staat er een lange file op Nederlands grondgebied waarvan de staart zich intussen tot over de grens in Zandvliet uitstrekt. Het Verkeerscentrum verwacht dat de hinder nog de hele avondspits zal duren. Dinsdagavond waren de problemen op de E314 zelfs pas na 22 uur opgelost.

Richting Frankrijk blijven de wachttijden in West-Vlaanderen momenteel beperkt tot een kwartier op de E17 van Aalbeke tot Rekkem (4 kilometer). De grenscontroles daar vinden overigens al enkele weken plaats, lang voor de aanslagen in Brussel en Zaventem.

De Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken houden morgen om 16.00 uur in Brussel spoedoverleg over de veiligheidssituatie na de terreuraanslagen in Brussel. Dat heeft het Nederlandse voorzitterschap van de EU zojuist meegedeeld.

Khalid El Bakraoui, de zelfmoordterrorist van metrostation Maalbeek, stond op een lijst van Interpol. De internationale politieorganisatie vaardigde een zogenoemde red notice uit tegen de man, schrijft The New York Times.

Zo'n red notice vraagt om het lokaliseren en arresteren van gezochte personen met het oog op uitlevering, maar is geen internationaal arrestatiebevel en lidstaten zijn niet verplicht steun te leveren.

Salah Abdeslam, die er ook van verdacht wordt betrokken te zijn bij de aanslagen in Parijs, moest deel uitmaken van de kamikazes die gisteren in Brussel en Zaventem toesloegen. Dat heeft CNN vernomen bij Belgische onderzoekers.

Ze zouden hun aanslagplannen versneld hebben toen Abdeslams schuilplaats in Vorst werd ontdekt. ›"Abdeslam moest aanslagen mee uitvoeren"

De broers Ibrahim (links) en Khalid El Bakraoui, naast Salah Abdeslam (rechts).Beeld rv

De Morgen-collega Kim Van De Perre sprak met een brandweerman die gisteren tientallen zwaargewonden verzorgde in Brussels Airport.

Eenmaal binnen in de vertrekhal wachtte de ravage, klinkt het. "Een oorlogszone, ik kan het niet anders omschrijven. Toestanden die je normaal enkel kent van televisie, van reportages uit Syrië of Irak." ›Brandweerman getuigt: "Het ergste waren de kinderen"

Brandweerman Dirk Meys.

Ibrahim en Khalid El Bakraoui bliezen zich beiden op bij de aanslagen op de Brusselse metro en luchthaven van Zaventem. Ze blijken geen onbekenden voor de politie en staan bekend voor zware criminele feiten.

De broers werden op het moment van de aanslagen bovendien gezocht door de politie omwille van hun betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs op 13 november. ›Broers El Bakraoui: van zware gangsters tot zelfmoordterroristen

Ibrahim (links) en Khalid El Bakraoui.Beeld Reuters, Photonews

Een derde slachtoffer van de aanslagen is geïdentificeerd. De Federatie Wallonië-Brussel maakte bekend dat een van hun medewerkers, Olivier Delespesse, is omgekomen bij de aanslag op de metro in Maalbeek.

Hij pendelde elke dag langs het getroffen metrostation. "Onze gedachten gaan uit naar zijn familie", klinkt het in een bericht op Facebook.

Eerder vandaag kregen twee andere slachtoffers een naam: rechtenstudent Leopold Hecht en de Peruviaanse moeder Adelma Tapia Ruiz.

Aan het Beursplein in Brussel heeft de politie vanmiddag een man opgepakt die de minuut stilte verstoorde. De man begon tijdens het herdenkingsmoment voor de slachtoffers van de aanslagen om 12 uur luid te schreeuwen.

Ondertussen blijven op het plein mensen bloemen neerleggen om de slachtoffers te herdenken. Er wordt geregeld 'tous ensemble' geroepen.

Koning Filip is op dit moment op Brussels Airport, waar hij de slachtoffers herdenkt die op de luchthaven zijn gevallen bij twee zware explosies in de vertrekhal.

Beeld AP
Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever reageert woedend op de aanslagen van gisteren.

"Ik voel vooral woede in mij opkomen", zegt hij. "Dat mensen die hier geboren zijn zoiets doen, die hier heel goed verzorgd zijn heel hun leven lang, beter dan waar ook ter wereld. Woede dat die dikwijls nog vanuit hun eigen gemeenschap worden gesteund."VIDEO: de volledige reactie van De Wever

Bart De Wever.Beeld photo_news

Op de luchthaven van Zaventem is vanmiddag nog een lichaam geborgen. Tijdens het gerechtelijk onderzoek dat er plaatsvindt, stortte nog een muur in, vernam Belga uit betrouwbare bron.

De luchthaven is zeker nog tot en met morgen gesloten.

Paul Van Tigchelt, topman van het antiterreurorgaan OCAD, gaf op de persconferentie meer uitleg over waarom het dreigingsniveau vier behouden wordt.

"Deze morgen heeft OCAD de dreiging opnieuw geanalyseerd op basis van de inlichtingen van de partnerdiensten, de inlichtingen- en politiediensten. Het OCAD heeft beslist om het dreigingsniveau op vier te houden. De dreiging is zeer ernstig en imminent", klinkt het. "De imminentie zit in het feit dat nog een aantal betrokkenen niet gearresteerd zijn, meer in concreto kan ik daar niet op ingaan. De gerechtelijke actie is nog volop bezig."

Een militair in de Wetstraat.Beeld BELGA

In de Brabanthal brachten 800 mensen de nacht door. Het zijn bijna allemaal transitpassagiers die op Brussels Airport in Zaventem een tussenstop hadden. "De grootste groep bestaat uit Afrikanen en Indiërs", zegt een woordvoerder van de Leuvense politie.


Vijf luchtvaartmaatschappijen proberen met man en macht oplossingen te zoeken voor de gestrande reizigers. Brussels Airlines, United Airlines, Jetair, Delta Air Lines en Ryanair haalden samen al 350 mensen op. Die zijn onderweg naar Amsterdam en Frankfurt.

"We zullen zeker ook de volgende nacht opvang aanbieden. De kans dat alle gestrande reizigers woensdag weggeraken, is zo goed als onbestaande", zegt de woordvoerder van de politie.

Beeld Photo News

Er zijn geen patiënten meer in levensgevaar in Antwerpse ziekenhuizen na de aanslagen in Brussel. Zo wordt vandaag vernomen bij de ziekenhuisgroepen. De meeste slachtoffers hebben brandwonden, gehoorschade of andere gecompliceerde verwondingen.

Het UZA heeft in totaal zo'n 27 patiënten opgevangen, van wie er 25 intussen naar huis konden. "Twee personen zijn nog ernstig gewond, al zijn ze buiten levensgevaar en is hun situatie stabiel"
, zo reageert woordvoerder Evita Bonné.

Een gewonde man wordt geëvacueerd in Zaventem.Beeld BELGA

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken gaan een extra vergadering houden om de veiligheidssituatie te bespreken na de aanslagen in Brussel. "Dit gaat zo snel mogelijk gebeuren, misschien binnen de komende twee dagen", zo kondigde bevoegd eurocommissaris Dimitris Avramopoulos vandaag aan.

"We kunnen niet steeds opnieuw door scha en schande wijzer worden. De gebeurtenissen in Brussel tonen eens te meer dat we absoluut meer moeten samenwerken en informatie en inlichtingen uitwisselen", zo verklaarde hij.

Bevoegd eurocommissaris Dimitris Avramopoulos.Beeld AP

Mensen die na de aanslagen in Brussel nog op zoek zijn naar naasten wordt gevraagd om zich naar het ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek te begeven. Daar gaat om 14 uur een nieuw centraal opvangpunt open voor de naasten van de slachtoffers, zo kondigde Alain Lefèvre van het Crisiscentrum vandaag aan.


"We nodigen ongeruste mensen uit om niet alle ziekenhuizen te bellen, maar naar het militaire hospitaal van Neder-Over-Heembeek te gaan, waar ze opgevangen zullen worden door medewerkers van de medische diensten, politie en defensie, net als de bevoegde gerechtelijke diensten", aldus Lefèvre op een persconferentie.

De identificatie van de slachtoffers verloopt extreem moeilijk. Dat heeft politiechef Catherine De Bolle zonet gezegd op een persconferentie.

OCAD-directeur Van Tigchelt heeft zonet meegedeeld dat het terreurniveau in ons land op vier blijft, "een uitzonderlijke situatie. De dreiging is imminent."

Najim Laachraoui is niet gearresteerd. Dat heeft Eric Van Der Sypt van het federaal parket zonet meegedeeld.

De persconferentie van het federaal parket gaat dadelijk beginnen. Catherine De Bolle, commissaris-generaal van de federale politie, federaal procureur Frédéric Van Leeuw, en Alain Lefèvre en Paul Van Tigchelt van OCAD zullen meer uitleg geven over het onderzoek naar de aanslagen van gisteren in Brussel en Zaventem.

De universiteit Saint-Louis meldt op haar Facebookpagina het overlijden van haar student Léopold Hecht. De jongeman zat in de metro en raakte gisteren zwaargewond bij de aanslag ter hoogte van het station Maalbeek.

"Er zijn geen woorden om onze ontsteltenis te beschrijven. Onze gedachten zijn bij zijn familie en naasten", zegt rector Pierre Jadoul in een Facebookbericht op de pagina van de universiteit.

Honderden mensen verzamelen zich op het Beursplein in het centrum van Brussel.Beeld AP

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt vandaag dat er na de aanslag op de luchthaven van Zaventem twee Nederlanders worden vermist. Limburgse media meldden gisterenavond al dat de familie van de broer en zus voor hun lot vreesde.

"Een vreselijke situatie voor de familie die in onzekerheid zit. Onze medewerkers staan in nauw contact met hen. De ambassade doet er alles aan om bij de Belgische autoriteiten snel duidelijkheid te krijgen", liet de Nederlandse minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vandaag weten.

De broer en zus uit Maastricht zouden gisterenochtend vanuit Brussel vliegen naar New York. Ze zouden rond het tijdstip van de aanslag om 08.00 uur 's ochtends zijn aangekomen op het vliegveld.

Beeld REUTERS
Mensen kwamen gisterenavond samen aan het Beursplein om hun medeleven te betuigen aan de slachtoffers.Beeld Photo News

Paus Franciscus heeft de internationale gemeenschap opgeroepen de aanslagen van Brussel en Zaventem ten strengste te veroordelen. "Ik doe opnieuw een oproep tot alle mensen van goede wil om deze afschuwelijke wreedheden, die enkel dood, terreur en ontzetting teweegbrengen, eenstemmig te veroordelen", zei het hoofd van de Katholieke Kerk woensdag tijdens de algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein.

Franciscus vroeg de gelovigen te bidden voor een bekering van "deze mensen die verblind zijn door een wreed fundamentalisme". De hele Belgische bevolking en de nabestaanden van de slachtoffers liggen hem na aan het hart en hij bidt voor hen.

Paus Franciscus.Beeld AFP

Ook gewapende controleambtenaren van de douane worden ingezet bij de controles aan de grensovergangen. Dat meldt minister van Financiën Johan Van Overtveldt vandaag. In nauw overleg met de politie zullen zijn voornamelijk voertuigen, bagage en verdachte personen observeren en controleren.

De douane werd gisteren al ingeschakeld. Momenteel gaat het om een vijftigtal douaniers actief op dertien plaatsen, maar die inzet wordt dagelijks geëvalueerd.

"In tijden van terreurdreiging is het belangrijk dat alle mogelijke middelen worden ingezet om de veiligheid van onze burgers te waarborgen en om mee te helpen in het opsporen van verdachten. Daarom worden de gewapende controleambtenaren, die normaal gezien gespreid over het grondgebied actief zijn, nu ingezet aan de grenzen, waar ze de politiediensten zullen ondersteunen", aldus nog Van Overtveldt.

inister van Financiën Johan Van Overtveldt.Beeld Photo News

Het Forum der Joodse Organisaties annuleert de komende dagen alle Poerim-vieringen in openbare ruimten naar aanleiding van de aanslagen in Zaventem en Brussel.

Volgens het Forum zou het ongepast zijn om tijdens dagen van nationale rouw zichtbaar en in de publieke ruimte feest te vieren. De Poerim-feestdagen, ook wel het joodse carnaval genoemd, zullen nu low profile en in familiekring gevierd worden.

De A12 is opnieuw vrijgegeven in beide richtingen, nadat de politie omwille van een melding over een verdacht pakket de snelweg volledig had moeten afsluiten ter hoogte van Willebroek. Ontmijningsdienst DOVO maakte het pakket in de zijberm onschadelijk, maar het bleek loos alarm te zijn. De files zijn er intussen opgelost, het is niet langer nodig om over langere afstand om te rijden via de E19.

De redactie van De Morgen houdt een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen, en betuigt haar medeleven aan de nabestaanden.

Koning Filip en koningin Mathilde hebben deze voormiddag een bezoek gebracht aan het Erasmusziekenhuis in Anderlecht.Beeld BELGA

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) heeft aan de verschillende telecomoperatoren een grondige analyse gevraagd van de netwerkproblemen van gisteren. Dat zegt hij in een persbericht. Na de aanslagen van gisteren was het telefoonnetwerk urenlang overbelast.

De minister wil dat dat in de analyse van de operatoren alle relevante elementen worden meegenomen en dat ook wordt nagegaan welke de impact is van de huidige stralingsnormen op een snellere saturatie van de netwerken.

De minister zal samen met het Crisiscentrum ook evalueren om op een nog intensievere manier sociale media te gebruiken in tijden van crisis. Hij zal naast de operatoren onder meer Microsoft (Skype), Facebook (Whatsapp), Twitter en Google uitnodigen om actief aan dit overleg deel te nemen.

Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken, en vicepremier Alexander De Croo.Beeld BELGA

Strafpleiter Sven Mary blijft de verdediging van Salah Abdeslam. Het Nieuwsblad schreef dat de advocaat zou twijfelen of hij dat na de aanslagen van gisteren in Brussel wel nog moest doen, maar dat ontkent hij. "Dat heb ik nooit gezegd. Maar had ik dit geweten, dan was ik er misschien nooit aan begonnen."

Sven Mary.Beeld BELGA

• Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) spreekt vandaag over "ongeveer 31" doden en 260 gewonden na de aanslagen van gisteren in Brussel en Zaventem, die werden opgeëist door IS.

• Volgens de minister verloopt de identificatie van de slachtoffers moeizaam, omdat velen onder hen nog buiten bewustzijn zijn.

• Twee verdachten zouden geïdentificeerd zijn als de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui, maar dat is nog niet officieel bevestigd.

• Het dreigingsniveau in ons land blijft voorlopig op 4.

• Om 12 uur vindt er een minuut stilte plaats.

• Om 13 uur volgt er een persconferentie van het parket met meer informatie.

In de sporthal van Zaventem heeft een veertigtal mensen de nacht doorgebracht. Dat heeft Belga ter plaatste vastgesteld. Deze ochtend werd daar een opvangcentrum ingericht naar aanleiding van de aanslag in het nabijgelegen Brussels Airport.

Het waren hoofdzakelijk buitenlanders die in het opvangcentrum de nacht doorbrachten, onder meer een groep Spanjaarden die naar Parijs vertrokken en een twintigtal passagiers van Air Canada. Die laatsten reisden woensdag met de bus naar Mechelen, vanwaar ook zij naar Parijs vertrokken.

Tegen 10.30 uur was bijna iedereen weer vertrokken uit het opvangcentrum. Het blijft wel nog open zodat passagiers die met vragen zitten er nog steeds terechtkunnen.

Reizigers worden opgevangen op in de sporthal van ZaventemBeeld ANP

In Antwerpen is de drukke Bredabaan een tijd in beide richtingen afgesloten omdat er een verdacht pakket gemeld was ter hoogte van het districtshuis van Merksem. Dat zegt de lokale politie.

Het pakket is door ontmijningsdienst DOVO voor alle veiligheid op een gecontroleerde manier tot ontploffing gebracht, waarna de weg weer werd vrijgegeven. Evacuaties waren niet nodig. Het verkeer werd lokaal omgeleid.

De Stad Brussel heeft de Belgische Voetbalbond gevraagd om de interland van de Rode Duivels met Portugal van komende dinsdag te annuleren. Zo is in de omgeving van het schepencollege van de hoofdstad vernomen.

De stad zou suggereren dat de Rode Duivels de wedstrijd in Portugal zouden spelen en dat er op een latere datum een terugwedstrijd in ons land zou plaatsvinden.

Beeld Photo News

Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken heeft gisteren meer dan 10.000 oproepen gekregen via 1771, het noodnummer dat geactiveerd werd naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. Ongeveer 110 operatoren, onder wie medewerkers van het Rode Kruis, werden ingeschakeld om die telefoontjes te beantwoorden.

Het noodnummer 1771 is vandaag nog steeds bereikbaar. Het crisiscentrum vraagt om enkel te bellen wanneer dat strikt noodzakelijk is.

De Brusselse hotels blijven gratis kamers ter beschikking stellen voor wie getroffen is door de aanslagen in Brussel. Dat meldt Rodolphe Van Weyenbergh, woordvoerder van de Brussels Hotels Association (BHA). De sector stelde honderden kamers ter beschikking. Een informatielijn kreeg zowat 150 oproepen binnen.

Het metrostation Maalbeek zal volgens Brussels burgemeester Yvan Mayeur "nog vele weken" gesloten blijven. De MIVB kan het station voorlopig niet binnen, het gerechtelijk onderzoek ter plaatse is nog steeds aan de gang. Het is dus niet mogelijk voor de Brusselse vervoersmaatschappij om de materiële schade al precies in te schatten.

"De ontploffing was extreem sterk en heeft naast veel slachtoffers ook belangrijke schade aangericht in het station", gaf Mayeur aan op Bel RTL. "De metro rijdt er vandaag dus niet, zoals hoe dan ook nog gedurende vele weken."

Beeld REUTERS

In het UZ Leuven campus Gasthuisberg worden momenteel 17 slachtoffers van de aanslagen verzorgd, van wie er 4 in kritieke toestand verkeren. Dat meldt het UZ Leuven. Direct na de aanslagen werden in eerste instantie 7 slachtoffers naar dit ziekenhuis gevoerd, maar sindsdien werden er nog een tiental anderen van andere ziekenhuizen overgebracht.

Net zoals gisteren vinden alle vluchten op de Antwerpse regionale luchthaven gewoon plaats. De ochtendvluchten liepen wel vertragingen op van zo'n 40 tot 50 minuten. Volgens luchthavencommandant Wim Verbist heeft dat mede te maken met de extra veiligheidscontroles.

De luchthaven is maar via één toegang te bereiken. Voertuigen, personen en bagage worden er intensief gecontroleerd. Passagiers wordt daarom aangeraden vroeger naar de luchthaven te komen.

Er hebben afgelopen nacht zo'n 1.500 tot 1.600 gestrande passagiers overnacht in een van de drie opvangplaatsen die het provinciaal crisiscentrum vannacht voor hen had ingericht. In de Brabanthal in Haasrode verbleven 1.200 à 1.300 mensen, in de kazerne van Peutie zo'n 300 en in de sporthal van Zaventem 30 tot 40. Dat is vernomen bij Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte. Volgens Rode Kruis lag dat aantal in totaal lager, op ongeveer 1.200 mensen.

"Het gaat om transitpassagiers van 80 tot 90 verschillende nationaliteiten die op Brussels Airport wilden overstappen op een andere vlucht. Het totale aantal gestrande passagiers is ongetwijfeld nog veel hoger", aldus Lodewijk De Witte. "Ik verwacht dat de luchtmaatschappijen vandaag opnieuw een groot aantal reizigers zullen kunnen helpen om hun eindbestemming te bereiken."

Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte.Beeld BELGA
Reizigers konden onder andere in de Leuvense Brabanthal terecht voor opvang.Beeld BELGA

De A12 in Willebroek is rond 9.30 uur in beide richtingen afgesloten omdat er een verdacht pakket gesignaleerd is in de zijberm. Dat zegt de federale wegpolitie, die het zekere voor het onzekere genomen heeft en ontmijningsdienst DOVO ter plaatse heeft geroepen. Het verkeer over langere afstand wordt aangeraden om voor de E19 te kiezen, zowel naar Brussel als naar Antwerpen.

De Franse premier Manuel Valls heeft een dag na de bloedige aanslagen in Brussel opgeroepen om "dringend de controle van de buitengrenzen" van de Europese Unie te versterken.

Volgens Valls moet het antwoord op het terrorisme ook Europees zijn. Hij meent dat "overal in Europa" niet voldoende rekening is gehouden met "de extremistische ideeën van het salafisme". Hij sprak over "wijken die doorheen de mengeling van drugshandel en radicaal islamisme (...) een deel van de jongeren hebben geperverteerd."

De Franse premier Manuel Valls.Beeld REUTERS

Het kernkabinet zit momenteel samen in de Wetstraat 16 voor een stand van zaken. "Maar we zullen ook stilstaan bij de slachtoffers", zei minsiter van Justitie Koen Geens. "De prioriteit is het openbaar leven opnieuw op te starten", vond Alexander De Croo. "We moeten veerkracht tonen", vulde Kris Peeters aan.

Nieuwe maatregelen zijn niet meteen nodig, luidde het eensgezind. We kunnen een aantal maatregelen versneld worden uitgevoerd. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de teksten die in de commissie Terrorisme op tafel liggen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon verwees ook naar Europa - onder meer over het bijhouden en uitwisselen van passagierslijsten - en naar maatregelen die nog door de ministerraad dienen te worden goedgekeurd.

Intussen blijft het wachten op een nieuwe analyse van het dreigingsniveau door het OCAD. Die was bij de start van het kernkabinet nog niet afgerond, was te horen.

De ministers zullen ook bepalen welke herdenkingsplechtigheid georganiseerd worden.

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld).Beeld BELGA

Amerikaanse contraterrorisme-officials zijn gefrustreerd over de manier waarop terreur en radicalisering aangepakt worden in België. Dat schrijft de website The Daily Beast. Eén official noemt de Belgische veiligheidsdiensten "kinderen". "Ze zijn niet pro-actief, ze weten niet wat er gebeurt. Ze zijn in ontkenning."

In het Centraal Station in Brussel vormt er zich een mensenmassa in de inkomhal. Dat komt door bagagecontroles en het feit dat mensen in rijen worden gezet om het station te verlaten. Dat is te zien op de foto die journalist Peter Decroubele via Twitter deelde.

Rond het Schumanplein wordt vanmiddag een minuut stilte gehouden. Het vorstenpaar en de premier zullen daaraan deelnemen, zo meldt persagentschap Belga.

Ook bij De Lijn wordt er vanmiddag een minuut stilte gehouden. Ook de chauffeurs nemen deel aan de actie. Dat betekent dat ze op de middag tot aan hun eerstvolgende halte rijden, waar ze de motor gedurende een minuut stilleggen.

De luchthaven Toulouse-Blagnac in Frankrijk is vanochtend kort ontruimd voor een "veiligheidsinspectie". Dat meldt de politie. Bij onze zuiderburen is er verhoogde waakzaamheid na de aanslagen in Brussel.

Om 8.30 uur komt het federale kernkabinet opnieuw samen. Naast een stand van zaken over het onderzoek en de nasleep van de dodelijke aanslagen in Brussel, zal het kernkabinet ook bekijken welke nationale rouwplechtigheden zullen worden georganiseerd. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon laten weten aan de VRT.

Het zal nog een hele tijd duren eer er betrouwbare cijfers over het exacte aantal slachtoffers kunnen gegeven worden, zo valt te vernemen bij het federaal crisiscentrum en de ministeries van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken. Alleen al bij Binnenlandse Zaken is een tiental mensen druk in de weer om zicht te krijgen op het precieze aantal doden en gewonden.

Wat de gewonden betreft, is het zo dat er een aantal slachtoffers van de aanslagen op Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek zich in een comateuze toestand bevinden of onder narcose worden gehouden. Wat de overleden slachtoffers betreft, is het DVI (disaster victim identification) team bezig met het identificatiewerk, maar de overheidsinstanties willen te allen prijze vermijden dat foutieve nabestaanden worden ingelicht en men wil bij de identificatie van slachtoffers dus honderd procent zeker zijn.

In de loop van de voormiddag komen de betrokken diensten van de ministeries en het crisiscentrum bijeen om een zicht te krijgen op de puzzel.

Mensen kwamen gisteren samen op het Brusselse Beursplein om steun bij elkaar te zoeken.
Beeld EPA

Volgens een eerste raming is de economische schade na de aanslagen van gisteren 4 miljard euro. "Maar als de terreurdreiging blijft aanhouden, of nog meer aanslagen gebeuren, kunnen de kosten nog een pak hoger oplopen", zegt ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte vandaag in Het Nieuwsblad.

ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte.Beeld Photo News

Raakt u vandaag op uw bestemming in Brussel? Rijdt uw trein en/of metro? In dit overzicht vindt u de praktische informatie die u nodig heeft.

Beeld Photo News

"Meer repressie: oké. Meer beveiliging: oké. Maar het zal nooit werken zonder meer preventie." Dat schrijft commentator Bart Eeckhout in het standpunt van deze krant.

"Losgeslagen jongeren met een voet in de criminaliteit mogen niet denken dat in de navolging van de Abdeslams en Abaaouds een tweede en heldhaftiger carrièrekans zit. [...] Noem het soft, noem het politiek correct, maar alle voorgaande brandhaarden in de wereld bewijzen het: alleen repressie leidt tot alleen meer gruwelijk geweld."

Bart Eeckhout.
De voorpagina van De Morgen.

"De kans is bijzonder groot dat de luchthaven niet zal opengaan tijdens het paasweekend, nochtans een van de drukste weekends van het jaar." Dat zegt luchtvaartexpert Luk De Wilde in Radio 1-programma 'De Ochtend'. "Pas vandaag zal er wellicht een evaluatie van de toestand van het gebouw gemaakt kunnen worden. Er zijn toch berichten dat de stabiliteit van het gebouw in het gedrang is gekomen."

De luchthavenexpert meent dat het jaren zal duren voor de luchthaven van Zaventem dit te boven komt.

De verwoeste inkomhal van de luchthaven van Zaventem.Beeld AP

Onmiddellijk na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem voerden de politiediensten verschillende huiszoekingen uit in Schaarbeek. Het was de gouden tip van een taxichauffeur, die de speurders gisteren naar een appartement in Schaarbeek stuurde, waar een IS-vlag en meer spijkerbommen gevonden werden.

"Toen de taxichauffeur de verdachten oppikte aan dat appartement, maakten de mannen zich erg kwaad op hem omdat ze een grotere taxi hadden gevraagd", vertelde VRT-journalist Caroline Van den Berghe gisterenavond in 'Het Journaal'. "Omdat hij hen in een kleinere taxi ophaalde, konden ze slechts drie van hun vijf koffers meenemen en dat zinde hen niet." Het lijkt er dus sterk naar dat de terroristen nog meer bommen wilden meesmokkelen naar de luchthaven.

De taxichauffeur was ook gealarmeerd, omdat hij de verdachten niet mocht helpen met het dragen van hun koffers toen ze aankwamen op de luchthaven. Dat deed na de aanslagen een belletje rinkelen bij de man, die de speurders op de hoogte bracht en hen zo naar het appartement leidde.

Een politiehelikopter cirkelde bij de huiszoekingen urenlang boven Schaarbeek.Beeld Photo News

Vannacht is het eerste slachtoffer van de aanslagen op Zaventem geïdentificeerd. Het gaat om een 36-jarige vrouw uit Peru. Dat meldt het Peruviaanse persbureau Andina, zo meldt CNN.

De vrouw woonde al zes jaar in ons land, maar stond op het punt het vliegtuig te nemen naar New York om Pasen met haar familie te vieren.

De huiszoekingen in de Max Roosstraat in Schaarbeek, in de omgeving van het station, zijn vanochtend rond 4 uur volledig beëindigd. De grootste operatie was al kort na middernacht achter de rug, toen de veiligheidszone in de wijde omgeving werd opgeheven, maar daarna waren nog lange tijd onder meer leden van het gerechtelijk lab in een gebouw te zien.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234