Maandag 05/12/2022

EK atletiek: En toen waren ze al met drie

Nsenga en Mercken behalen in Villeneuve d'Ascq limiet, Stevens ontgoochelt

Villeneuve d'Ascq.

onze verslaggever ter plaatse

De hoogste tijd dat de Belgische atleten uit hun kot komen, sprak Wilfried Meert, secretaris-generaal van de atletiekbond, vorige week. Afgelopen weekeinde, tijdens de meeting van Villeneuve d'Ascq kropen ze uit hun schulp. Jonathan Nsenga en An Mercken vervoegen Marleen Renders naar het EK. Patrick Stevens (nog) niet.

Als Patrick Stevens diep ontgoocheld is, valt er met hem de eerste tien minuten na de wedstrijd geen land te bezeilen. Zaterdag was het weer van dat. In zijn 100 meter eindigde hij als zevende in een ronduit slechte tijd van 10.60. Een ongelukje? Te koud en te veel wind in de Noord-Franse bidonville? Kon best, maar later op de 200 meter 'bevestigde' Stevens dat hij niet in goede doen was. Op zijn geliefkoosde discipline liet hij het vooral in de rechte lijn afweten. Als zevende kwam hij door de finish in een barslechte 21.04; de limiet voor het EK bedraagt 20.64, een Stevens in vorm kan die tijd makkelijk aan. Een diep ontgoochelde Stevens dus. Terwijl de andere atleten nog uitliepen, had Stevens zich al bruusk omgedraaid, en stormde hij nukkig de catacomben in van het Stadium Nord. Tien minuten later landde hij weer op aarde en was aanspreekbaar. Wat wilde men dan, vroeg hij zich af. Dat hij tevreden was? "Ik mag niet tevreden zijn met zo'n wedstrijd. Ik had wel last van stramme benen. In de laatste rechte lijn kon ik niet 'aanzetten.'" Oslo, vorige week, liet nochtans het beste verhopen. In verre van ideale weersomstandigheden eindigde hij als tweede in 20.65. Niet zo'n goede tijd, wel was hij de eerste Europeaan, niet onbelangrijk met het EK, dat over een dikke maand begint. Zaterdag moest hij zowel Christophe Cheval als Julian Golding laten voorgaan. "Deze prestatie verontrust me niet. Het beste moet nog komen." Stevens wil geen risico nemen. Om in optimale omstandigheden te trainen, vertrekt hij deze week naar het zonnige Nice om terug te keren voor het BK komend weekeinde.

Daar zal ook Eric Wijmeersch opnieuw pogen de limiet te behalen. s' Ochtends was hij opgedaagd in Villeneuve d' Ascq, om daar doodleuk vast te stellen dat de organisatoren een 'rekenfoutje' gemaakt hadden. Negen in plaats van acht atleten hadden ze ingeschreven voor de 200m, Wijmeersch viel af met de slechtste tijd. Wijmeersch haastte zich naar de meeting van Anderlecht waar hij aan 100 en 200 m deelnam. Zonder succes. In Anderlecht won ook Sven Pieters de hordenspurt, maar bleef hij boven de limiet.

Collega Jonathan Nsenga toonde wel een brede glimlach. 13.54 was de limiet op de 110m horden, 13.54 liep hij in Villeneuve d'Ascq. "En met een relatief slechte start," zegt Nsenga. "Normaal is dat één van mijn sterke punten. Daar zal ik de komende weken aan werken. Het is nu zaak om specifiek te trainen voor Boedapest. Oorspronkelijk wilde ik koste wat het kost mijn Belgische titel verlengen en me speciaal voorbereiden. Nu zal ik mijn voorbereidingsprogramma niet onderbreken en niet pieken naar het BK."

Het is hoogst twijfelachtig dat de 4x100 in het plaatje past van Nsenga. Nsenga wil wel, vindt ook dat de Belgische aflossingsploeg met Stevens, Wijmeersch, Pieters en hemzelf het ver kan brengen op het EK, maar: "De andere landen doen op elke meeting mee aan een wedstrijd. We hebben nood aan meetings. En dan moet het nog passen in iedereen zijn individuele programma." De gezamenlijke hordentraining, georganiseerd door nationaal hordentrainer Bart Cleppe, vond hij "een maat voor niets. Het is niet aan mij om de polemiek te voeren. Maar Bart hield zich op die stage meer bezig met zijn atleten, zoals bijvoorbeeld Sven. Daar kan ik inkomen. Dan haalt die stage voor mij niet zo veel uit."

Behalve Nsenga lukte ook An Mercken de limiet (55.90) op de 400m horden. In een felbevochten wedstrijd, gewonnen door wereldrecordhoudster Kim Batten, was Mercken zevende in 55.70. Knap, gezien de Limburgse bijna een jaar out was door een blessure. "Omdat ik wat basisconditie miste, heb ik daaraan in het voorjaar gewerkt. Daarom stemt het me tevreden dat ik zonder echt te pieken de limiet behaald heb."

Van die beste vorm is Nathan Kahan ver verwijderd. Van de ene blessure naar de andere sukkelend probeerde hij zaterdag tevergeefs een goede tijd neer te zetten. Hij kwam uit op 1:48.02, drie seconden na winnaar Robert Chirchir. "Niet stimulerend om te trainen als je voor en na een wedstrijd pijn voelt," zegt hij. "Het verzorgen van die achillespeesblessure is een voltijdse job".

Voor Veerle Dejaeghere en Ben Quintelier was de meeting van Villeneuve d'Ascq een leerschool. Ze mochten aantreden in het voorprogramma. Belofte Ben Quintelier (20) eindigde als derde op de 800m (1:49.02). "Ik heb weer veel geleerd." Dejaeghere won haar 1500m in 4:19.42. Nog ver verwijderd van de limiet (4:07.50): "Men had me beloofd dat de koers er één van 4.10 zou zijn. Maar dat had de haas blijkbaar niet door." Hans Jacobs

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234