Zaterdag 27/02/2021

Eiskreem bij Noen in Mechelen

In de Kempen kan je rustig overleven door van ijsjeshoeve naar ijsjeshoeve te trekken en ook in 't Stad en Mechelen liggen de bolletjes voor het oprapen. Goesting ging testen en serveert de crème de la crème onder de crème.

Sfeer: Het interieur met veel hout en frisse kleuren en de knusse binnenkoer nodigen uit om lekker chill te genieten van je ijsje. Of van je ontbijt of lunch.

Smaak: Witte chocolade met Belgische saffraan, earl grey met bosbessen en zelfs spinazie-ijs met feta: culinaire avonturiers worden op hun ijskoude wenken bediend. De melk komt van een boer in Rijmenam en ook de andere producten zijn lokaal en artisanaal.

Cool-factor: Doe eens een Eiskreem-abonnement cadeau. Helaas enkel beschikbaar in Mechelen en omgeving: je betaalt 25 voor 3 maanden en krijgt iedere per maand een pot van een halve liter 'eis' thuis.

Leermarkt 24, 2800 Mechelen. www.denoen.com en www.eiskreem.

Wafelhuis-IJssalon Van Hecke in Antwerpen

Sfeer: Groot is deze zaak niet, maar gezellig des te meer. Het oudste ijssalon van Antwerpen heeft nog steeds de charme van weleer. Onze goesting in wafels, pannenkoeken en ijs gaat dan ook al generaties mee.

Smaak: Vanille, mokka, chocolade en aardbei zijn de topsmaken. Proef zeker ook eens het pistache-ijs dat met veel noten gemaakt wordt. Sorbets staan niet op het menu, maar speciallekes zoals citroen-meringue of yoghurt-aardbeicoulis vind je wel in de scheptoog.

Cool-factor: Het recept wordt als sinds 1905 doorgegeven en er wordt niet geraakt aan de kwaliteit van de ingrediënten: volle room en volle melk zijn onontbeerlijk om écht roomijs te maken.

Nationalestraat 88, 2000 Antwerpen. www.hof.be.

Gelato Factory

in Antwerpen

Sfeer: Het hippe Zuid zorgt sowieso voor een geweldig decor. Als je je ijsje in handen hebt kan je kiezen tussen het gezellige terrasje of flaneren in de buurt.

Smaak: Uitbater Herman Tackaert trok naar Italië om de kunst van het ijsjesdraaien van de meesters te leren. Pure 'gelato'!

Cool-factor: Oefen alvast dat mondje Italiaans zodat je wijs geraakt uit de 20 smaken: thé verde met groene thee en Antwerpse honing of zenzero met verse gember zijn niet te versmaden.

Verschansingstraat 57, 2000 Antwerpen. www.gelatofactory.be.

Den IJsberg in Meerhout

Sfeer: Fietsen in het groen en je dan installeren op het terras van Den IJsberg: Kempenaars weten wat genieten is.

Smaak: De melk voor het verse schepijs komt recht van de boer in Meerhout en wordt door Den IJsberg vakkundig verwerkt tot een achttal smaken. Naast de bollen schepijs, gaan ook de ijstaarten hier vlotjes over de toonbank. Die worden wel enkel op bestelling gemaakt, want "elke taart is anders."

Cool-factor: Je coupe samenstellen doe je hier zelf: kokosijs met verse aardbeien of banana split met pistache-ijs? Jij kiest, Den IJsberg serveert.

Weversberg 80, 2450 Meerhout. www.denijsberg.be.

Cremerie Jerome

in Lier

Sfeer: Deze zaak voorziet de Lierenaars al bijna 80 jaar van vers schepijs. Aan de receptuur en de machines werd al die tijd niet geraakt.

Smaak: Hier eet je melkijs: Lichter dan roomijs, maar zeker even lekker. Er zijn een tiental smaken, maar ook in de fantastische ijstaarten en -pralines. Ook super zijn de huisgemaakte sauzen.

Cool-factor: De Ringelier. Deze ijstaart met vanille met hazelnootstraticciatella en chocoladeganache is tot in de wijde omtrek bekend.

Frederik Peltzerstraat 11, 2500 Lier.

www.cremeriejerome.be.

Met Volle Goesting in Arendonk

Sfeer: Landelijk: de kippen lopen vrij rond, de andere dieren poseren graag voor een selfie.

Smaak: Het ijs wordt gedraaid door IJs Anita uit Mol, met melk van Arendonkse koeien. Likken doe je van de vijf smaken.

Cool-factor: Laat je verleiden door een 'gespleten banaan' of een van de andere coupes.

Roobeek 102, 2370 Arendonk.

www.metvollegoesting.be.

Likken en liken

de lekkerste

ijsjes

IJssalon Gritje-Kokx

in Merksem

Sfeer: Een hotspot voor wie van vintage houdt. Hoewel het witte decor van Claire Bataille al 35 jaar standhoudt, vragen klanten nog waar dat design vandaan komt.

Smaak: De authentieke smaak van het ijs primeert. Hoevemelk uit Brecht wordt op de traditionele manier verwerkt tot drie basissmaken. Vanille en chocolade zijn er altijd, de derde smaak varieert naar gelang het seizoen.

Cool-factor: Voor Merksemnaars is deze plek pure nostalgie.

Terlindenhofstraat 195, 2170 Merksem, 03/646.79.71.

Het Zoete Begijntje

in Hoogstraten

Sfeer: Een jaar geleden kregen de Hoogstraatenaars er een hotspot bij. Aan de scheptoog van het Zoete Begijntje kan je het ijsje van je keuze meenemen, binnen staan er originele coupes op het menu.

Smaak: Tussen de twintig smaken uit het aanbod doen de klassiekers het goed, maar ook de speciallekes zoals Kinderbueno en stroopwafel of ananas worden gretig weggelikt. De topper is natuurlijk het aardbeienijs.

Cool-factor: Om beslagen ten ijs te komen trokken de uitbaters naar Italië voor een intensieve cursus van twee weken. Dat ze het vak goed geleerd hebben kan je live ontdekken: de aparte ruimte is met glas bekleed zodat je kan kijken hoe het lekkers gedraaid wordt.

Vrijheid 114, 2320 Hoogstraten.

www.hetzoetebegijntje.be.

Cocorico in Brasschaat

Sfeer: De score voor sfeer en gezelligheid schiet de hoogte in dankzij het mooie terras en het parkje waar mensen hun dekentje uitspreiden om de dolce far niente optimaal te beleven. Geen wonder dat de rij wachtenden hier soms twintig meter lang is.

Smaak: Verse hoevemelk uit Brecht wordt door Cocorico vakkundig verwerkt tot liefst 24 smaken. In het open atelier kan je zien hoe het oreo-ijs, de karamel-gezouten boter of de praliné gemaakt worden. Geen wonder dat de rij wachtenden soms wel twintig meter lang is. Gelukkig ligt het scheptempo hoog en duurt het nooit lang voor het jouw beurt is.

Cool-factor: Alle fruitsmaken worden in sorbetvorm geserveerd, daardoor zijn ze lactosevrij, ook voor diabetici zijn er ijsjes op maat.

Cocorico, Hendrik Luytenplein 1, 2930 Brasschaat.

www.cocoricoijs.be.

Krijm van de Hoeve

in Pulle

Sfeer: Van heinde en ver komen de mensen naar de boerderij om aan het raam hun horentje te bestellen waar al twintig jaar ijs wordt verkocht. Opeten doe je op het terras, gewoon in 'den hof'.

Smaak: Verser vind je het ijs niet. De melk wordt recht van de koe verwerkt, binnen het halfuur na het melken wordt er gestart met het maken van het ijs. Elf smaken zijn altijd te koop.

Cool-factor: Bewonder op Facebook hun prachtige ijstaarten.

Cauwenberglei 80, 2243 Pulle. Krijm van "de hoeve" op Facebook.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234