Woensdag 01/02/2023

NieuwsOnderwijs

Eindtermen secundair onderwijs blijven voorlopig overeind: Grondwettelijk Hof verwerpt vorderingen tot schorsing

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt

De eindtermen voor de tweede en derde graad secundair onderwijs worden voorlopig niet geschorst. Het Grondwettelijk Hof verwerpt de vorderingen tot schorsing door het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, de Steinerscholen en een aantal kunstscholen.

Redactie

De eindtermen zijn het minimum van wat leerlingen moeten kennen en kunnen. Aan de nieuwe, aangescherpte eindtermen voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs is ruim twee jaar gewerkt, in samenspraak met onder meer de koepels en onderwijsexperts. Volgens Katholiek Onderwijs Vlaanderen zijn de eindtermen “zo overladen, dat scholen en leraren in hun vrijheid worden beknot”.

In februari stapte Katholiek Onderwijs Vlaanderen naar het Grondwettelijk Hof om de eindtermen voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs te laten vernietigen. Die treden op 1 september in werking. Onder meer de Federatie van Rudolf Steinerscholen in Vlaanderen en verschillende kunstscholen sloten zich daarbij aan.

Wat betekent de beslissing van het Grondwettelijk Hof?

Het Hof oordeelde dat de vraag om de eindtermen te schorsen niet terecht is. Voor een schorsing is namelijk onder meer vereist dat de verzoekende partijen kunnen aantonen dat de onmiddellijke toepassing van de nieuwe eindtermen “hen een moeilijk te herstellen ernstig nadeel berokkent”. Dat is volgens het Hof niet het geval.

De eindtermen blijven dus voorlopig geldig, tot het Hof een uitspraak ten gronde doet. Het kan de eindtermen alsnog vernietigen, maar vond het niet nodig om in afwachting van een eindoordeel de eindtermen te schorsen. Dat betekent dat de nieuwe eindtermen dus kunnen ingaan op 1 september.

Katholiek Onderwijs Vlaanderen hoopt echter dat het Grondwettelijk Hof bij zijn inhoudelijk oordeel alsnog de eindtermen voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs vernietigt. “We vertrouwen erop dat het Grondwettelijk Hof bij zijn inhoudelijk oordeel, in lijn met het advies van de Raad van State, de eindtermen vernietigt”, klinkt het in een reactie op de beslissing. “We hopen tegelijk dat die beslissing niet al te lang op zich laat wachten, zodat de gevolgen van de tussentijdse beslissing tot niet-schorsing tot één schooljaar beperkt kunnen blijven.”

Lees ook

Roger Standaert, de geestelijke vader van de allereerste eindtermen: ‘Het onderwijs is een tanker, die kan je niet zomaar omkeren’

Vlak voor de eindstreep onderuit: onzekerheid troef nu Katholiek Onderwijs eindtermen torpedeert

Minister en GO! tevreden

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) reageert tevreden op de beslissing van het Grondwettelijk Hof. “Het gaat inderdaad om ambitieuze eindtermen, die de lat hoger leggen omdat we zo bezorgd zijn over de neergaande onderwijskwaliteit. Maar ik heb altijd gezegd dat deze eindtermen niet in marmer gebeiteld staan”, aldus Weyts nog.

“Ten eerste hebben we een Praktijkcommissie opgericht, die op het terrein zal nagaan of het op de klasvloer allemaal haalbaar en werkbaar blijft. Desgevallend zullen we, waar nodig, bijsturen. Ten tweede voorzien we een gedoogperiode, waarin de Onderwijsinspectie ruimte laat om de eindtermen rustig in te voeren. Zo zorgen we ervoor dat de eindtermen ambitieuzer worden, maar dat de scholen en leerkrachten zich geleidelijk kunnen aanpassen, zonder grote schokken.”

Volgens Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!-onderwijs, is de beslissing van het Grondwettelijk Hof goed nieuws voor de leerkrachten en de leerlingen. “De leerlingen die over enkele weken aan het derde jaar secundair beginnen, kunnen verder bouwen op wat zij in de eerste graad hebben geleerd. Onze collega’s kunnen starten met de leerplannen waar zo hard aan gewerkt werd de voorbije maanden”, aldus Verdyck.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234