Zaterdag 08/08/2020

Regeringscrisis

Eindspel ingezet voor Michel I

Premier Michel spreekt de Kamer toe. Beeld Tim Dirven

Premier Charles Michel (MR) wil maandag naar Marrakech om het VN-migratiepact te steunen. Hij doet dat enkel in naam van het parlement, en niet van de regering. Vandaag moet duidelijk worden of die regering nog verder kan.

Na een zinderende marathonvergadering keurde de Kamer gisteren met ruime wisselmeerderheid een resolutie goed ter ondersteuning van het migratiepact. Die resolutie werd op het nippertje zelfs nog aangescherpt met het verzoek aan de regering om dat migratiepact op de Algemene Vergadering in New York, later op de maand, goed te keuren. 

Ook meerderheidspartijen MR, CD&V en Open Vld steunen die verscherping, nadat ze tijdens het Kamerdebat vonden dat de premier te dubbelzinnig bleef bij het isoleren van dissidente partner N-VA. Die partij blijft er bij dat het migratiepact niet mag goedgekeurd worden. Beide standpunten zijn stilaan onmogelijk te verzoenen in één regering. 

Wat nu dan? Premier Michel zal na het weekend ‘ten persoonlijken titel’ naar Marrakech af te reizen. Hij zal er de mening van de Kamer kenbaar maken. Tegelijk geeft hij toe dat zijn regering nog verdeeld is over het pact. Hij zal in Marokko dus niet spreken in naam van die regering.

Dit lijkt goed nieuws voor de N-VA. De partij van Bart De Wever had hier de afgelopen dagen zwaar op aangedrongen. “Ons punt is niet dat de premier moet thuisblijven van Marrakech, maar wel dat hij daar expliciet zegt dat wij het verdrag niet goedkeuren”, benadrukte N-VA-fractieleider Peter De Roover gisteren opnieuw.

Minder beweegruimte

Michel koopt op deze manier tijd. Het migratiepact moet namelijk maar definitief goedgekeurd worden in New York, wellicht op 19 december. Hij hoopt tegen dan een akkoord te smeden in zijn centrumrechtse regering. Die wankelt nu al een week.

Of dat zal lukken, is zeer twijfelachtig. Vandaag komt de ministerraad samen, weliswaar zonder Marrakech op de agenda. Het wantrouwen tussen de meerderheidspartijen blijft enorm. MR, Open Vld en CD&V vinden dat N-VA nu definitief moet buigen of barsten. Als de Vlaams-nationalisten niet akkoord kunnen gaan met de goedkeuring van het migratiepact, dan moeten ze uit de regering stappen, luidt het. Juist daarom werd aan de resolutie over het migratiepact gisterenavond - na spoedoverleg tussen MR, CD&V, Open Vld en de oppositiepartijen - nog een verscherpt amendement toegevoegd.

Palliatief

In de Kamer werd de N-VA gisteren urenlang genadeloos aangevallen door haar eigen partners. “Net zoals de weerman gaat u elke dag naar de radio en elke dag vertelt u iets anders”, sneerde Patrick Dewael, de liberale kopman in het halfrond, naar De Roover. “Je kan niet binnen en buiten de regering zitten.”

Uitzonderlijk mengde ook CD&V-voorzitter Wouter Beke zich in het debat. De stelling van de N-VA dat er nooit een politieke beslissing was genomen over het migratiepact, noemde hij “pertinent onjuist”. Verwezen werd ook naar de instructie die minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) al begin oktober gaf aan de Belgische diplomatie om het VN-pact mee goed te keuren. Deze krant maakte die instructie gisteren bekend.

Op dit moment heeft de regering tijd gekocht, maar duidelijk is wel dat N-VA volledig geïsoleerd staat. “N-VA kan alleen toegeven dat ze 100 procent ongelijk heeft”, zegt een regeringsbron. “Wij gaan dit in New York goedkeuren. Dan moet N-VA maar zien wat zij doet.”

Charles Michel in de Kamer.Beeld Tim Dirven
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234