Woensdag 27/10/2021

Eindoordeel over lagere vennootschapsbelasting in zicht

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA)en premier Charles Michel (MR). Beeld belga
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA)en premier Charles Michel (MR).Beeld belga

Wat we zeker weten: een lagere vennootschapsbelasting kost miljarden euro’s. Wat we niet weten: raakt die put straks gedicht? Zullen bedrijven extra investeren en aanwerven in ons land? De Nationale Bank geeft woensdag uitsluitsel.

Vanwaar komt het idee?

Minister van Financiën Johan van Overtveldt (N-VA) is er al een paar jaar van overtuigd dat de Belgische economie een lagere vennootschapsbelasting nodig heeft om meer investeringen en jobs aan te trekken. Volgens hem benadrukken kmo’s en grote bedrijven keer op keer: het basistarief van de vennootschapsbelasting is de doorslaggevende factor. Dit bepaalt waar ze investeren we en waar niet.

In ons huidig fiscaal systeem zit weliswaar een reeks aftrekposten voor bedrijven, maar omdat Europa steeds strenger toeziet op deze ‘cadeaus’, zijn bedrijven daar nu niet echt happig meer op. Van Overtveldt wil daarom het basistarief van de vennootschapsbelasting verlagen. Om multinationals naar ons land te halen. En om ervoor te zorgen dat de bedrijven die hier gevestigd zijn hier ook blijven. Na twee jaar discussie is de regering hier sinds deze zomer in meegegaan.

Wat houdt de hervorming in?

Bedrijven zullen niet langer 33 procent belastingen moeten betalen, maar tegen 2020 slechts 25 procent. Voor de kmo’s daalt het basistarief vanaf volgend jaar meteen naar 20 procent. Het verlies voor de schatkist bedraagt volgend jaar 1,2 miljard euro. Tegen 2020 zal dit oplopen tot 4,8 miljard euro.

Toch gaat Van Overtveldt er prat op dat de operatie budgetneutraal is. De verlaging van het basistarief wordt gecompenseerd door een snoeibeurt in de koterij van fiscale aftrekposten. Zo wordt de notionele intrestaftrek omgegooid.

Nu wordt dit voordeel berekend op vermogen, wat misbruik in de hand werkt. Buitenlandse bedrijven installeren hier vaak een soort administratief centrum, met een vermogen van enkele honderden miljoenen, maar zonder toegevoegde waarde voor de economie. Zo profiteren ze van de notionele intrestaftrek. Maar dit verandert dus: bedrijven moeten hier winst maken. Anders krijgen ze niets meer.

Hoeveel investeringen en jobs levert dit op?

Dat blijft voorlopig gissen. De return van een verlaging van de vennootschapsbelasting valt heel moeilijk te becijferen. Er spelen een heleboel factoren. Zo is België lang niet de enige Europese lidstaat die sleutelt aan zijn vennootschapsbelasting. Het is dus niet zeker dat ons land straks opeens veel aantrekkelijker wordt. Sowieso blijft de belastingdruk in België relatief hoog.

Over het aantal jobs dat er straks bijkomt, bestaat al evenveel onzekerheid. Zo leren statistieken die sp.a opvroeg bij Van Overtveldt dat twee op de drie vennootschappen in ons land geen personeel tewerkstellen. Het zijn geen ‘echte’ bedrijven maar wel eenmansvennootschappen van bijvoorbeeld managers, dokters of advocaten. Die dienen puur om hun inkomsten fiscaal te optimaliseren.

Volgens sp.a zal een verlaging van de vennootschapsbelasting dus niet voor de beloofde boost van jobs zorgen. Van Overtveldt spreekt dit tegen. Hij wijst erop dat de rest van de vennootschappen – kmo’s en grotere bedrijven – samen miljoenen mensen tewerkstellen in ons land. Zij zullen het hardst profiteren van de verlaging. Fiscalisten geven de minister gelijk. Ze wijzen erop dat een lagere belasting er vooral voor moet zorgen dat buitenlandse bedrijven de weg naar België vinden.

Is iedereen overtuigd?

Officieel is de regering het eens. Maar het akkoord blijft broos. Zoals gezegd: Van Overtveldt had al zijn overredingskracht nodig om zijn collega’s te overtuigen. Zeker die van CD&V. Uiteindelijk lukte dat enkel door een deal – het Zomerakkoord – te sluiten en de christendemocraten hun effectentaks te gunnen.

Maar de argwaan blijft. CD&V vreest dat Van Overtveldt gaten slaat in de overheidsfinanciën. Zo rekent de minister erop dat hij jaarlijks 2,2 miljard euro bespaart door te snijden in de belastingaftrekken. CD&V denkt dat dit niet zal lukken. Zekerheid is er pas als de Nationale Bank zijn rapport over de vennootschapsbelasting publiceert. Normaal gebeurt dat woensdag. Volgens onbevestigde berichten staat daar goed nieuws in voor Van Overtveldt. De put zou niet te diep blijken.

Woensdagmiddag komt de regering dan samen om een definitieve beslissing te nemen over de hervorming. Dit wordt een zware vergadering. Er moet immers ook beslist worden over de finale draagwijdte van de effectentaks. De tijd dringt bovendien: het Zomerakkoord moet volgend jaar ingaan. De regering heeft nog maar twee weken de tijd om de wetteksten door het parlement te jagen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234