Maandag 01/03/2021

Opinie

Eindigt Di Rupo als Hollande?

Elio Di Rupo is met 93,6 procent van de stemmen herverkozen tot voorzitter van de PS. Beeld BELGA
Elio Di Rupo is met 93,6 procent van de stemmen herverkozen tot voorzitter van de PS.Beeld BELGA

"Di Rupo is weer voorzitter van de PS. Maar hij is niet de baas van de hele oppositie", schrijft Alain Gerlache. Hij is mediawatcher bij RTBF en opiniemaker voor De Morgen.

Met 93,6% van de stemmen is de uitslag duidelijk: Elio Di Rupo staat weer voor vier jaar aan het roer van de PS. Wie zou niet dromen van zulk een mooie score? Toch heeft de man die meesterlijk de media bespeelt het deze keer discreet gehouden: geen triomfantelijk congres, geen trendy feest in de Keizerslaan, geen grootschalige campagne in de sociale media. Gewoon een kort optreden in de televisiejournaals, met een bijna mechanische aanval op de 'regering van MR en N-VA', en een paar interviews zonder verrassingen in de geschreven pers.

Los van de cijfers is deze zoveelste herverkiezing dus weinig spectaculair. Het is ook een feit dat iedereen meer aandacht had voor het begin van de wisselstakingen, maar dat heeft niet alleen met overlappende datums te maken.

In werkelijkheid heeft de twijfel hier en daar, en in wisselende mate, zijn intrede gedaan. In de PS en in de Franstalige media, die men toch moeilijk kan verwijten dat zij het verfoeilijke 'rechts' naar de mond praten. In Le Vif-L'Express waagde een jonge - weliswaar geïsoleerde - militant zich aan een frontale aanval: "Elio heeft de partij zo stijf gemaakt als zijn gezicht." En het artikel kopte: "Zal Elio Di Rupo de PS kapotmaken?" De RTBF vroeg zich af of dit "geen mandaat te veel" is.

Net na zijn verkiezing wees een journalist van de openbare zender de voorzitter erop dat hij op het einde van zijn nieuwe mandaat 67 jaar zal zijn, de nieuwe pensioenleeftijd van de regering-Michel...

null Beeld rv
Beeld rv

Backlash

De PS en vooral Elio Di Rupo betalen nu een hoge prijs voor hun radicale stellingname en voor de gigantische campagne die sinds de samenstelling van de nieuwe federale regering is gevoerd. Door met een zwaar offensief te trachten al haar jaren aan de macht en al haar besparingsmaatregelen in het verleden te doen vergeten, heeft de PS eigenlijk iedereen tegen de haren in gestreken. Eerst natuurlijk de nieuwe meerderheid, maar dat was de bedoeling.

Maar ook de andere partijen van de Franstalige oppositie, de PTB, Ecolo en zelfs de cdH, de bondgenoot van de socialisten in Wallonië en Brussel, waren 'not amused'. Na weken stilte hebben de 'humanisten' in de voorbije dagen herhaaldelijk en duidelijk afstand genomen, terwijl Ecolo blijft herhalen dat de regering-Michel in feite gewoon het werk van haar voorganger voortzet. De kleinere partijen zijn bang om verstikt te worden door de verpletterende PS-campagne en voelen zich gedwongen om zoveel mogelijk afstand te nemen.

Wat de vakbonden betreft, ze hebben gisteren opnieuw gedemonstreerd dat zij het best op eigen houtje kunnen redden. Zij willen vooral niet de indruk wekken dat ze door de PS op sleeptouw worden genomen. Dat is zelfs een voorwaarde voor hun succes. Het ABVV/FTGB herhaalt dat de stakingen niet politiek zijn. En vorige week richtte Thierry Bodson, de secretaris-generaal van de Waalse FTGB, zich rechtstreeks tot minister-president Paul Magnette met de vrees dat de openbare diensten en de non-profitsector "de eerste slachtoffers zullen worden van de pijnlijke begrotingsbeslissingen" van de Waalse regering.

Dat past niet in het discours van de PS, die graag wil doen geloven dat alleen het federale niveau bezuinigt. In Namen zijn ze tot nu toe vaag gebleven over de geplande besparingen, maar dat kan niet blijven duren. Het uur van de waarheid nadert voor de PS-cdH-meerderheid en de vakbonden zullen het haar niet gemakkelijk maken. Intussen heeft de MR al vanuit de oppositie het vuur geopend op "de soberheidsmaatregelen die de Walen zullen treffen". De liberalen slaan terug...

Kortom, Elio Di Rupo is weer voorzitter van de PS. Maar hij is niet de baas van de hele oppositie. En nog minder die van het gemeenschappelijke vakbondsfront. Hij heeft nu vier jaar om te tonen dat hij niet het lot van zijn vriend François Hollande zal ondergaan, vastgelopen in een onstuitbaar verval.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234