Woensdag 26/01/2022

Eindexamen met een strik om

Eind juni studeren acht theatermakers af aan het Brusselse RITS. Zeven ervan gaan samen door het leven als Bronstig Veulen. Hun eindwerken presenteren ze de komende weken in het Gentse Nieuwpoorttheater: 'Het is een examen, maar terzelfder tijd willen we er een feest van maken.'

De huidige laatstejaarsstudenten zijn de eersten die de vernieuwde regieopleiding van het RITS volledig volgden. Jo Decoster, Hendrik De Smedt, Jan Geers, Davy Scheerlinck, Annelies Seeuws, Dominique Van Malder en Don Verboven profileren zich als theatermaker, niet als regisseur. Vanuit de school werden ze gestimuleerd om niet alleen te regisseren, maar ook te spelen en te schrijven, en open te staan voor andere disciplines. Daardoor is Bronstig Veulen een voor Vlaanderen uniek collectief: nergens anders werken zeven 'makers' samen onder een en dezelfde roepnaam. Wat hen bindt, staat open voor discussie. "Ieder van ons heeft er een beeld van wat Bronstig Veulen voor hem of haar is", zegt Jo Decoster. "Het mooie is dat het beeld evolueert, omdat we zelf evolueren."

Over één ding zijn ze het echter eens: Bronstig Veulen maakt 'theater voor mensen'. Daarom tonen ze meerdere producties op dezelfde plek. In het Nieuwpoorttheater kan het publiek per avond twee producties kiezen uit een totaal van drie. Nadien volgt een zogenaamde chill out met surpriseact. "Ieder vertelt in zijn voorstelling wat hij of zij graag vertelt", aldus Decoster, "maar als we naar het publiek stappen, doen we er een strik om. Het is een examen, maar terzelfder tijd willen we er een feest van maken."

Na het afstuderen wil Bronstig Veulen op dezelfde manier blijven verderwerken. Begin volgend seizoen staat bijvoorbeeld een project met Dito'Dito op stapel. Nadien gaat een aantal van hen even op andere plekken aan de slag. "Dat is de bedoeling", zegt Jan Geers. "Uitvliegen om dan naar de bakermat terug te keren en de opgedane ervaringen te delen." "We houden het zo open mogelijk", vult Decoster aan. "Misschien zullen er op termijn mensen zijn die zich elders beter voelen. Daar zie ik geen problemen in."

Opvallend aan de reeks in het Nieuwpoorttheater is de verscheidenheid aan schrijvers waaruit men put. Naast eigen teksten van Geers, De Smedt en Scheerlinck duiken namen als Charles Bukowski, Arthur Schnitzler, Gerardjan Rijnders, Franz Xaver Kroetz, Wanda Reisel en Guido Belcanto op. Onder de acteurs zijn onder meer Sofie Decleir, Peter Thyssen, Lukas Smolders en Willy Thomas terug te vinden. "Deel van de sfeer", aldus Decoster, "is dat ook de acteurs elkaar tegenkomen. Zo ontstaat een bende die twee, drie weken op stap gaat, en waaruit iets aparts groeit."

Bronstig Veulen in het Nieuwpoorttheater, Nieuwpoort 31-35, 9000 Gent. Van woensdag 16 tot zaterdag 19 juni en van woensdag 23 tot zaterdag 26 juni, telkens om 20.30 uur in Nieuwpoorttheater en om 22.30 uur op locatie. Kaarten voor twee voorstellingen per avond kosten 300 frank (7,44 euro). Reserveren op tel. 09/223.00.00.

Foto Kurt Van der Elst

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234