Vrijdag 22/11/2019

'Eindeloos hijsen: fitness is vreselijk'

De blote bast van Matteo Simoni hebt u intussen wel gezien. Maar naast hem maken ook Stef Aerts en Rik Verheye deel uit van het gigolotrio Callboys. Vanavond start de nieuwe fictiereeks op VIER.

Wie Callboys intikt op Google, zou denken dat de nieuwe fictiereeks van Jan Eelen maar rond één man draait. 'Matteo Simoni met sixpack', 'superpikante beelden van Matteo Simoni' of 'een zeer naakte Matteo Simoni in de rol van Devon Macharis'. Allemaal clickbait met gegarandeerd succes.

Maar Callboys is veel meer dan een onemanshow. Het is een collectief van gigolo's waar ook Wesley Biets en Jay Vleugels deel van uitmaken, gespeeld door Stef Aerts en Rik Verheye.

Vinden jullie het vervelend dat het in de aanloop vooral over Matteo ging?

Aerts: "Volgens mij was dat vooral vervelend voor hem. Maar het was logisch: Matteo heeft een populair, commercieel en zichtbaar parcours bewandeld. Er is veel over zijn lichaam geschreven, maar - op het gevaar af heel gay te klinken - dat was voordien al heel indrukwekkend. Hij heeft een heel gespierde lichaamsbouw, zelfs als hij niet sport. En toen heeft hij dat tot een Jerommekes-lijf geleid."

Hoever zijn jullie gegaan in de transformatie?

Verheye: "Omdat de Callboys niet allemaal atletische gasten konden zijn, ben ik twaalf kilogram verdikt. Bovendien moest Jay Vleugels er wat papperig uitzien. Dat ging bedreigend snel, en daar heb ik me fysiek heel mottig door gevoeld. Volgens de diëtiste heeft dat iets in mijn lijf in gang gestoken. Vanaf nu ben ik een jojo."

Aerts: "Ook ik moest zes kilogram bijkomen, omdat ik op zich een magere mens ben. Dus moest ik heel veel eten, waardoor ik last kreeg van mijn maag. Maar vooral drie keer per week gaan fitnessen vond ik vreselijk. Zo doelloos, eindeloos trekken en hijsen. Niets voor mij."

Verheye: "Daarnaast moesten we ook elke week naar de tanning (waar ze je met een spray een bruiner kleurtje geven, RB) en dat deden Stef en ik samen. Rond kerst waren de opnames even gestopt, en dus ook die tanning. In die periode kwam ik Stef tegen, vlak bij het tanning centre. 'Ben jij nu net geweest?', vroeg ik. 'Ja, voor de feestdagen', gaf hij schoorvoetend toe. (lacht) De grap is: ik was net hetzelfde van plan."

Aerts: "Het probleem is dat wanneer je ermee stopt, alles wat wegtrekt in plekken. Dus zijn we in de kerstperiode stiekem blijven gaan."

Wesley Biets is de drijvende kracht achter de Callboys. Net als jij, Stef, in theatergezelschap FC Bergman?

Aerts: "Ik hoop vurig dat ik niet op hem lijk, want Wesley heeft vooral slechte ideeën. Hij is een onverbeterlijke romanticus, op het zielige af. Dingen die ik hoop niet te bezitten."

Verheye: "Absoluut niet. Al is Stef absoluut een romanticus. Een denker, ook. Het grote verschil is dat Stef lang denkt voor hij doet."

En zit er een Jay Vleugels in jou?

Verheye: "Jay is een pitbull met een klein hartje. Een goede gast die bestaat bij gratie van zijn principes. Wat volgens mij overeenkomt, is het energiepeil. Ik ken ook zo'n innerlijke onrust die af en toe vulkaniseert. Mijn lief zegt dat toch."

Aerts: "En de weetjes, hé. Jay is een weetjesman en Rik is een echte Trivial Pursuit-kerel."

Verheye: "Ik ben gewoon nieuwsverslaafd. De meeste debiele dingen onthoud ik."

Hoe moeilijk is het voor een theatermaker om de touwtjes los te laten? In een tv-productie heb je niet alles zelf voor het zeggen.

Aerts: "Als ik een voorstelling maak, is dat mijn geesteskind, bepaal ik alles wat er inhoudelijk en vormelijk gebeurt. Voor televisie, maar ook film, sta je ten dienste van de regisseur. Maar ik vind dat wel een andere manier van kicken. Het is heel fijn om in iemands droom mee te stappen. Vooral als dat iemand is waarin je veel geloof en vertrouwen hebt.

"Jan Eelen is een soort jeugdheld. Callboys zou ik nooit kunnen maken. Wat hij doet, is zo specifiek, nauwkeurig en lichtjes geniaal."

Verheye: "Dit project valt er ook wat tussenin. Bij tv ben je meestal louter uitvoerend. Maar Callboys is ontstaan vanuit een soort noodzaak om samen iets te maken. Hier waren we van het prille begin bij betrokken."

Een theateraanpak op tv, dus?

Aerts: "Jakke (de bijnaam van Jan Eelen, RB) gaat regelmatig naar het theater. Volgens mij is dat zeker in zijn manier van filmen geslopen. Hij laat de camera graag heel lang lopen zonder te cutten, waarbij hij à la minute aanwijzingen geeft. Werken, boetseren, op het moment zelf."

Verheye: "Soms deden we takes van een halfuur aan een stuk, vanuit hetzelfde standpunt. Hij weet exact wat hij wil zien, zegt ons welke zinnen er zéker toe doen. Dat maakt het een heel technische aangelegenheid.

"Bij Jakke staat alles uitgeschreven. Als acteur parafraseer je al eens iets. Maar zelfs als je twee woorden omdraait, zal hij vragen om het opnieuw te doen zoals het geschreven stond. 'Daar is over nagedacht, hoor', zegt hij dan. En vaak klopt het echt."

Daar kun je vast veel van leren. Was je niet bezig met een eigen tv-reeks?

Verheye: "Ik ben iets aan het schrijven en heb Jakke gevraagd om me daarin te begeleiden. Uiteindelijk leer je pas echt schrijven door het te doen. En van wie kan ik het dan beter leren?

"Tijdens Callboys heb ik alvast geleerd dat je vooral je eigen ding moet doen. Jakke rammelt nogal aan de boom van de conventies van fictie schrijven, hij schrijft op gevoel. Vaak met keuzes die niet evident zijn, maar wel goed."

Callboys, 21.20 uur op VIER

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234