Maandag 20/01/2020

'Eindelijk weten ze in de Big Apple wat Belgische ambiance is'

gentse technobeats bekoren new yorkse fuivers

De eerste Montuno Vibes-party die de Gentse dj Henk in New York organiseerde, is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Er was niet alleen een lovende aankondiging in het invloedrijke blad Time Out, er namen ook zestien Belgen de moeite om 6.000 kilometer te reizen, kwestie van 'onze jongens' aan het werk te zien in de Big Apple. "Als er te fuiven valt, zijn we er altijd als eersten bij", aldus een van de feestvierders. De organisatoren jubelen. "Dit gaan we zeker herhalen. Volgende week gaan we praten met Connections en Red Bull om het concept uit te breiden naar San Francisco en Zuid-Europa."

New York

Van onze verslaggever

Thomas Dierckens

'Wij gaan heel graag uit en vonden het een tof idee om met z'n allen naar New York te gaan feesten", vertelt de 42-jarige Ronny Van Twembeke die met twee vrienden naar de miljoenenstad afzakte. "Als er te feesten valt, zijn we er altijd als eersten bij. We hebben dan ook niet lang geaarzeld om in te tekenen op de partyflight van Montuno Vibes."

In totaal volgden zestien Belgen het voorbeeld van Van Twembeke. Ze betaalden elk zo'n 600 euro voor de vierdaagse trip, vlucht, verblijf en toegang tot de party in begrepen. Als toemaatje krijgen de feestvierders nog een helikoptervlucht boven Manhattan aangeboden. "Het is misschien veel geld, maar we komen heus niet alleen om een weekend te fuiven", vertelt de twintigjarige Tai De Groote, die samen met een vriendin de vlucht boekte. "We zijn vooral naar hier gekomen om de stad te bezichtigen en wat te winkelen. Twee keer zeven uur op een vliegtuig zitten doe je niet louter en alleen om naar een party te gaan. Daarvoor kan je evengoed thuis blijven."

Nog het meest opgezet met de komst van de Belgische dj's Henk en Alex Klimow van Radio 21 zijn de New Yorkers zelf. Time Out, het belangrijkste uitgaansmagazine van de stad, kondigde Henk aan als een van de invloedrijkste namen in de wereld van de elektronische muziek. Ook dj Becka, die de Belgische feestvierders een rondleiding geeft in de grootstad, steekt haar voorliefde voor de Belgische deejays niet onder stoelen of banken: "Jullie techno is een pak harder dan die van ons, echt in your face stuff. De muziek klinkt volwassener dan wat je in onze clubs hoort." Vorig jaar bezocht Becka I Love Techno in Gent, waar ze ietwat weemoedig op terugkijkt. "In New York zou zo'n fantastisch evenement gewoonweg niet mogelijk zijn. De overheid staat zeer negatief tegenover raves en grote fuiven. Alles is hier geconcentreerd in clubs die nogal eentonig zijn en waar de uitbaters geen risico's durven te nemen."

Een van de uitzonderingen in dat New Yorkse uitgaansleven is Sergei Sklarenko, de Oekraïense eigenaar van de Sullivan Room, de underground club waar de Montuno Vibes-party plaatsvindt. Twee jaar geleden nam hij de zaak over en sindsdien tracht hij er het New Yorkse Mekka van de elektronische muziek van te maken. "Toen ik de club overnam, kwam hier vooral chic volk en beroemdheden zoals Britney Spears. Commercieel ging het me voor de wind, maar de mensen kwamen niet voor de muziek. Dat was trouwens toch maar topveertig-hiphop", vertelt Sklarenko, die in een vorig leven achtereenvolgens model, acteur en reisleider was. "Ik wilde echter volledig voor de muziek gaan en ben begonnen met buitenlandse dj's uit te nodigen om in mijn club te komen draaien. Elk land heeft zijn eigen sound en dj-cultuur, iets wat een meerwaarde kan bieden aan de Sullivan Room. Zo ben ik ook in contact gekomen met Henk, die op een inventieve manier elektronische muziek combineert met live muzikanten."

Ondertussen is de Sullivan Room al lekker volgelopen met feestvierders. Zoals het een underground club betaamt, hangt er een mysterieus sfeertje. Het begint al aan de voordeur, waar alleen een stel potige kerels verraadt dat er achter de gesloten gevel een club schuilt. De inrichting is ook veel groezeliger dan je van een hippe tent in New York zou verwachten. "Het is niet het interieur dat telt, maar de vibe", aldus Sklarenko. "Die krijg je alleen met goede techno en niet met zo'n afgelikt hospitaalinterieur." Na ons gesprek neemt hij me mee naar een achterkamertje om me iets te laten zien. De wildste drugverhalen schieten me door het hoofd als hij me mee in de kleine ruimte neemt met drie zetels en een salontafel. Maar het is niet voor een lijntje coke dat hij me heeft meegelokt. "Als je een sigaret wil roken, weet je me te vinden", fluistert hij. "Maar vertel het niet verder."

Uitgaan in New York is aan de dure kant. Voor een cola betaal je in de Sullivan Room 4 dollar, wodka-Red Bull kost 10 dollar en voor een pintje moet je 7 dollar neerleggen. En dat is dan nog een Heineken. Dan hebben we het nog niet gehad over de vestiaire (3 dollar) en het toilet (1 dollar). "Uitgaan in New York is inderdaad bijzonder duur", vertelt David Lecompte me, een Belg die sinds september in New York woont. "Vorige week ging ik nog naar de pas geopende club Crobar. Ik betaalde er 30 dollar om binnen te mogen. Een gin-tonic kost er 10 dollar. Als je daar je taxi en eten voor die avond bijtelt, kom je gauw aan 150 dollar. Mensen verdienen hier wel meer. Met een maandelijkse huur van 1.750 dollar voor een studio is dat ook wel nodig."

Naarmate de avond vordert worden de beats in de Sullivan Room vetter. Alex Klimow, dj bij Radio 21, rijgt zijn plaatjes feilloos aaneen en wanneer saxofonist Mike DeVellis even wild tekeer gaat op de beukende beats, is de zaal niet meer te houden. "Grandioos! Eindelijk weten ze in New York wat Belgische ambiance is, schreeuwt de Belgische deejay Moodlex me in het oor. "Zie hoe ze uit hun dak gaan, prachtig toch? Wij kleine Belgen doen het toch maar weer."

Als laatste dj mag Henk de Montuno Vibes-party afsluiten, al zitten zijn gedachten al bij een volgend feest. "Dit gaan we zeker herhalen. Volgende week gaan we praten met Connections en Red Bull om het concept uit te breiden naar San Francisco en Zuid-Europa. Ik voel dat er potentieel in de partyflights zit."

Montuno Vibes heeft zopas de cd The Sound of New York Underground uitgebracht, met daarop nummers van onder meer. Mike DeVellis, Scottie B en Henk.

'Zie hoe ze uit hun dak gaan, prachtig toch? Wij kleine Belgen doen het toch maar weer'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234