Zondag 28/02/2021

WonenBinnenkijken

Eindelijk voet aan wal: binnenkijken in het seventieshuis van een ‘aangespoeld’ schipperskoppel

In de zitkuil duik je letterlijk onder water. De pas aangelegde vijver refereert aan het maritieme verleden van de bewoners en brengt de natuur in huis. Beeld Luc Roymans
In de zitkuil duik je letterlijk onder water. De pas aangelegde vijver refereert aan het maritieme verleden van de bewoners en brengt de natuur in huis.Beeld Luc Roymans

Na een leven op het water zijn Tinne en Geoffrey op vaste grond gestrand. Ze kochten een seventieshuis met James Bond-allure en veranderden het in een eiland van rust, midden in het groen.

“De blaadjes waaien naar binnen als ­confetti en het regent hier regelmatig beukennootjes, maar de grillen van de natuur neem ik er met alle plezier bij”, lacht Tinne. “Ik geniet enorm van de eerste herfst in huis. Sinds we hier op 1 januari zijn ingetrokken, beleven we elk seizoen voor de eerste keer.”

Een nieuw huis is altijd aanpassen. Maar voor Tinne en Geoffrey betekende het ook de start van een nieuw leven. Na twintig jaar in de scheepvaart gooide het koppel vorig jaar ­letterlijk het roer om. Ze maakten een carrière­switch en verruilden hun schip voor een vaste stek in Brasschaat. Vooral Tinne snakte naar een warm nest voor haar twee kinderen, die op internaat hadden gezeten.

Kampen bouwen, relaxen in de hangmat, vrienden ontvangen of ‘s avonds rond de vuurkorf zitten: de grote tuin nodigt uit tot buiten leven.  
 Beeld Luc Roymans
Kampen bouwen, relaxen in de hangmat, vrienden ontvangen of ‘s avonds rond de vuurkorf zitten: de grote tuin nodigt uit tot buiten leven.  Beeld Luc Roymans

“We wilden ons niet zomaar ergens ­settelen”, vertelt ze. “Aan boord leef je in een bubbel. Je bent op elkaar aangewezen en ervaart minder prikkels. Ons huis moest dezelfde geborgenheid bieden als de boot. Deze seventieswoning met achterliggend bos ademde huiselijkheid en sereniteit. Precies de vibe die we zochten.”

De open indeling zat goed en het huis had veel mooie elementen, maar het interieur was in de jaren zeventig blijven stilstaan. Denk: Grace Jones meets James Bond.

null Beeld Luc Roymans
Beeld Luc Roymans

Tinne (39) en Geoffrey (40)

Zij studeert gezinswetenschappen, hij werkt in de IT / wonen sinds begin dit jaar in een gerenoveerde ­seventiesvilla in Brasschaat / hebben twee ­kinderen, Daan (10) en Annelies (13)

Tinne: “Van de vloer tot het plafond: alles was bruin en overal rook het naar sauna. De kleine ramen maakten het binnen nog benauwder. In de badkamer en het ­toilet lag nog het oorspronkelijke vasttapijt en in de zitkuil was een bedieningspaneel ingebouwd. Een stukje ­domotica avant la lettre van de eerste bewoner, een technisch tekenaar.”

Het renovatieproject lieten ze over aan TEN­ARCHITECTS uit Antwerpen. De opdracht was duidelijk: het huis lichter en hedendaagser maken, zonder te raken aan de nostalgische charme. Met enkele slimme ingrepen kreeg de woning een moderne upgrade. Grote raampartijen brachten het daglicht en het buitengevoel binnen, het terras werd een organisch verlengstuk van de woning. De bruine binnenmuren werden wit gekaleid, op de vloeren kwam een lichte microtopping en het originele plafond van cederhout werd hersteld. Het ingetogen ­kleurenpalet deed alle ruimtes harmonieus in elkaar overvloeien en versterkte het gevoel van rust.

Het jarenzeventiggevoel bleef zoveel mogelijk bewaard, maar kreeg een opfrisbeurt in een natuurlijk kleurenpalet. 
 Beeld Luc Roymans
Het jarenzeventiggevoel bleef zoveel mogelijk bewaard, maar kreeg een opfrisbeurt in een natuurlijk kleurenpalet.Beeld Luc Roymans

De inrichting werd een gezamenlijk project. “We hadden zelfs een Whatsapp-groepje met het architectenkantoor om ideeën uit te ­wisselen.” Het resultaat is een gecureerde ­selectie kunstwerken, ­persoonlijke objecten en reissouvenirs. “Ik houd van de schoonheid in kleine dingen”, ­vertelt Tinne. “Overal waar ik kom breng ik ­stenen mee. Een overblijfsel uit mijn kindertijd.”

Maritieme link

Halverwege de verbouwing wachtte het koppel echter een serieuze tegenvaller: de luifels rondom het huis bleken volledig verrot. “Afbreken was geen optie”, zegt Tinne. “Ze waren zo bepalend voor de architectuur dat we ze lieten vervangen. Het was een flinke hap uit ons budget, maar ik ben blij dat we het gedaan hebben. Luifels zijn de ideale zonwering. Zelfs tijdens de hittegolf bleef het heerlijk koel.”

Meest opvallende feature in de tuin is de strakke, L-vormige vijver die in een hoek rond de voorkant van het huis loopt, op het niveau van de zitkuil. “De waterpartij is een duidelijke link naar ons maritieme verleden en brengt ook weer een stukje natuur binnen.”

null Beeld Luc Roymans
Beeld Luc Roymans

Een familiehuis waar geleefd mag worden, boordevol sfeer en gezelligheid. De woondroom van Tinne klinkt basaal, maar na jaren van onderweg zijn, was de verhuizing naar een echte thuis een gigantische gebeurtenis voor de ­kinderen. Daan en Annelies mochten voor het eerst hun eigen kamer inrichten.

“Ze kregen alle vrijheid om hun ding te doen”, vertelt Tinne. “Daan is een uitvinder in spe, die houdt van free running en in de bomen klimmen. Annelies is meer het dromerige, ­artistieke type. Zij creëerde een universum met elfjes. De twee kamers reflecteren perfect hun persoonlijkheid. Ze hebben nu eindelijk de ruimte om zich helemaal uit te leven.”

De kinderen kregen carte blanche om hun kamer in te richten. Daan wil later uitvinder of avonturier worden. Zus Annelies ontwierp een dromerig boudoir waar elfjes tot leven komen. 
 Beeld Luc Roymans
De kinderen kregen carte blanche om hun kamer in te richten. Daan wil later uitvinder of avonturier worden. Zus Annelies ontwierp een dromerig boudoir waar elfjes tot leven komen.Beeld Luc Roymans
De roze badkamer met douche is voorbehouden voor de kinderen, een bad nemen kan in de masterbedroom.
 Beeld Luc Roymans
De roze badkamer met douche is voorbehouden voor de kinderen, een bad nemen kan in de masterbedroom.Beeld Luc Roymans
De zandkleurige keuken met kasten van notelaar vormt een mooie match met het gerestaureerde plafond van cederhout.
 Beeld Luc Roymans
De zandkleurige keuken met kasten van notelaar vormt een mooie match met het gerestaureerde plafond van cederhout.Beeld Luc Roymans
Ronde accenten, zoals de spiegel in de inkomhal of de ovalen tafel in de eetkamer, verzachten de hoekige ruimtes.
 Beeld Luc Roymans
Ronde accenten, zoals de spiegel in de inkomhal of de ovalen tafel in de eetkamer, verzachten de hoekige ruimtes.Beeld Luc Roymans
null Beeld Luc Roymans
Beeld Luc Roymans
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234