Zondag 18/04/2021

Roaming

Eindelijk is het zover: afschaffing roamingkosten definitief goedgekeurd

null Beeld EPA
Beeld EPA

Al jaren wordt erover gepraat, maar nu is het eindelijk zover: de beslissing om de roamingkosten af te schaffen, is definitief genomen. Vanaf 15 juni 2017 zullen er in de Europese Unie geen bijkomende kosten meer aangerekend mogen worden voor wie telefoneert, sms't of mobiel surft in het buitenland. Het Europees Parlement in Straatsburg zette het licht op groen voor het akkoord dat met de lidstaten is bereikt. Enkele Belgische Europarlementsleden wijzen erop dat het einde van de roamingkosten gerelativeerd moet worden.

Dat er niet extra moet worden betaald voor mobiel telefoongebruik in het buitenland wordt als een belangrijke stap in de vervolmaking van de Europese interne markt gezien. Toch was de beslissing nemen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Begin dit jaar vonden de lidstaten nog dat de roamingkosten zeker tot 2018 aangerekend mochten blijven. "De Raad wijkt voor de telecomlobby", luidde de kritiek toen.

Eind juni bereikten de onderhandelaars van de Raad en van het Parlement toch een compromis. Op 15 juni 2017 zullen de roamingkosten definitief verdwijnen, in afwachting gaan op 30 april 2016 de maximumtarieven verder naar beneden. Voor bellen vanuit het buitenland zal dan nog maximum 0,05 euro extra betaald moeten worden, voor een sms 0,02 euro en per megabyte data 0,05 euro. Het maximumtarief voor inkomende telefoongesprekken zal later worden vastgesteld. Het is die compromistekst die dinsdag is goedgekeurd.

Trapsgewijze aanpak

"Ondanks de grote lobby van de telecomindustrie is het toch gelukt om redelijk snel een definitief einde te maken aan roamingkosten", zegt Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V). Hij vindt het jammer dat er geen onmiddellijke afschaffing komt, maar kan zich vinden in de trapsgewijze aanpak van het akkoord.

Ook de N-VA keurde de compromistekst goed, maar zag toch nog ruimte voor verbetering. "We betreuren dat de consumenten die niet of nauwelijks reizen, de kosten zullen moeten betalen voor mensen die meermaals per jaar naar het buitenland trekken", zegt Anneleen Van Bossuyt. Ze doelt op de vrees dat operatoren die geen vergoeding meer zullen krijgen wanneer buitenlanders tijdelijk van hun netwerk gebruikmaken hun prijzen zullen verhogen om dat verlies aan roaminginkomsten te compenseren. De nieuwe wetgeving laat evenwel een kleine meerprijs toe, op voorwaarde dat de operatoren kunnen aantonen dat hun binnenlandse tarieven zullen worden beïnvloed. In België moet het BIPT daarvoor de toestemming geven.

Achterpoortje

Bart Staes (Groen) wijst op nog een ander achterpoortje die de afschaffing van roamingkosten volgens hem relativeert. Tegen 15 december 2016 moet de Europese Commissie definiëren wat 'redelijk gebruik' van roaming is. Wie boven dat niveau verbruikt, zal alsnog een toeslag moeten betalen. Die zal wel niet hoger mogen liggen dan de maximale groothandelsprijs die providers aan elkaar betalen. "Het is dus verre van zeker dat het gebruik van mobiele telefoons over de grens goedkoper wordt vanaf 2017", waarschuwt Staes.

Een ander onderdeel van hetzelfde 'telecompakket' is de verankering van het principe van de netneutraliteit. Alle 28 lidstaten moeten wetten aannemen die garanderen dat bedrijven die internettoegang aanbieden elke vorm van internetverkeer gelijkwaardig behandelen. Content, apps of specifieke diensten zullen alleen maar in uitzonderlijke omstandigheden geblokkeerd of vertraagd mogen worden, bijvoorbeeld bij een gerechtelijk bevel. Voor de Belg Marc Tarabella (PS) gaat het om een overwinning op de telecomlobby die een "internet met twee snelheden" in het leven wilde roepen.

Netneutraliteit

Voor de uitzondering die providers toelaat gespecialiseerde diensten aan te bieden, zoals betere internetkwaliteit die nodig kan zijn voor bepaalde diensten, heeft Bart Staes geen goed woord over, zelfs al is deze uitzondering enkel toegelaten wanneer dit de algemene internetkwaliteit niet beïnvloedt. "Gespecialiseerde diensten en de mogelijkheid van 'traffic management' door internetproviders ondermijnen de facto de netneutraliteit en leiden tot een internet van twee snelheden, met geprivilegieerde toegang voor wie het kan betalen", hekelt hij. Volgens Staes worden nieuwe online startups op die manier tegengewerkt.

Zijn sp.a-collega Kathleen Van Brempt is het daar niet mee eens. "Providers kunnen geen informatie meer vertragen of blokkeren om daardoor bepaalde klanten voordelen te bieden, wat een belangrijke voorwaarde is om tot een open internet te komen en een boost kan betekenen voor kleine innovatieve bedrijven die hun diensten snel bij hun klanten willen krijgen."

Ook Anneleen Van Bossuyt is best tevreden met de provisies rond netneutraliteit. "Het moet mogelijk zijn om bepaalde diensten prioriteit te verlenen. Voor bijvoorbeeld de zelfrijdende auto, die afhankelijk is van het internet om te kunnen functioneren, moet een feilloze verbinding voorzien worden", zegt de N-VA'ster.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234