Zondag 14/08/2022

NieuwsOnderwijs

Eindelijk gedaan met kamperen aan schoolpoort, en geen verplichte sociale mix meer in nieuw inschrijvingsdecreet

In plaats van de scholen beslissen straks de lokale overheden vrijblijvend om maximaal 20 procent van de plaatsen te voorzien voor ondervertegenwoordigde groepen.  Beeld Photo News
In plaats van de scholen beslissen straks de lokale overheden vrijblijvend om maximaal 20 procent van de plaatsen te voorzien voor ondervertegenwoordigde groepen.Beeld Photo News

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over het inschrijvingsdecreet, waarmee ze een eind wil maken aan kamperende ouders aan de schoolpoort. Scholen moeten ook niet langer plaatsen vrijhouden voor sociaal kwetsbare leerlingen.

TA

De Vlaamse regering heeft de inschrijvingsregels voor de scholen goedgekeurd. Ze schaft het systeem van de ‘dubbele contingentering’ af, het principe dat de sociale mix op scholen moet garanderen, in zowel het basis- als het secundair onderwijs.

“De dubbele contingentering was een dwingend en centralistisch systeem, dat geen rekening hield met verschillen tussen gemeenten”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “We willen meer vrijheid leggen bij de ouders en bij het lokale niveau.”

Volgens critici was het systeem niet voldoende transparant, te complex en zonder duidelijke effecten. In plaats van de scholen beslissen straks de lokale overheden vrijblijvend om maximaal 20 procent van de plaatsen te voorzien voor ondervertegenwoordigde groepen. “Als er toch nog met voorrangsregels gewerkt wordt, dan zal dat beperkt zijn en op basis van de lokale situatie”, zegt Weyts. Gemeenten kunnen ervoor kiezen om per school specifieke regels vast te leggen, of net een overkoepelend kader te voorzien.

Veel discussie

De goedkeuring van het inschrijvingsdecreet heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Na een periode van felle onderhandelingen, betwiste belangenconflicten en ideologische discussies kwam het in 2019 tot een akkoord. De nieuwe Vlaamse regering besloot toen het decreet uit te stellen tot het volgende schooljaar.

Wat toen al vaststond, komt er nu ook: alle scholen met een capaciteitsprobleem moeten verplicht gebruikmaken van een digitale inschrijving, om de jaarlijkse camping aan de schoolpoort te vermijden. Hoe ze dat online aanmeldingssysteem organiseren, hebben ze zelf in handen. De Vlaamse overheid zal een centraal platform voorzien om die digitale procedures te vergemakkelijken. “Maar in elke gemeente zal men zelf kunnen kiezen volgens welk algoritme de leerlingen gerangschikt worden”, aldus Weyts.

‘Verdwenen garantie’

Het Gemeenschapsonderwijs is een koele minnaar van de voornemens. “We betreuren dat dit voorstel eerder een capaciteitsdecreet is geworden, terwijl het aanvankelijk de bedoeling was om een sociale mix te garanderen”, zegt afscheidnemend GO!-bestuurder Raymonda Verdyck. “Akkoord, men kan nog altijd een doelgroepenbeleid voeren, maar de garantie is hiermee toch verdwenen.”

Ook onderwijsexpert Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool) houdt een slag om de arm. “Persoonlijk vind ik het goed dat er meer naar lokale noden gekeken kan worden, maar of er in de praktijk meer kinderen naar de school van hun keuze kunnen, zal moeten blijken.”

Het ontwerp gaat nu naar het Vlaams Parlement. Vanaf 1 september 2022 zouden de nieuwe regels in werking treden, wat betekent dat ze pas voor de inschrijvingsperiode voor 2023-2024 effect hebben.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234