Dinsdag 04/08/2020

Onderwijs

Eindelijk examens, na maanden thuiszitten: ‘Studeren is moeilijk: ik heb het concentratievermogen van een vis’

Studenten van Universiteit Antwerpen leggen zo corona-proof mogelijk hun examen af in de Waagnatie.Beeld Damon De Backer

Met liters handgel, honderden mondmaskers en een paar evenementenhallen om de spreiding te garanderen, is de examenperiode officieel begonnen. De eerste coronaexamens verliepen vlot, maar voor vele studenten was de aanloop moeilijk. ‘De blok heeft dit jaar maanden geduurd.’ 

Ben je er klaar voor? Het is wellicht de rottigste vraag die je kan stellen aan een student die zometeen zijn eerste examen moet afleggen, maar Kobe Schoek, een tweedejaarsstudent communicatie die in de schaduw van de Waagnatie nog snel zijn cursus Engels doorbladert, ziet het zitten: “Ik heb geen stress, totaal niet. Ik heb de lockdown vrij goed verteerd, hoewel het best lawaaierig was met vier jongere broers en zussen in huis. De universiteit heeft ook een filmpje gemaakt om ons uit te leggen wat we hier kunnen verwachten.” 

De dranghekken, mobiele toiletten en stewards in fluohesjes doen vermoeden dat er in de Antwerpse evenementenhal straks een zomers feest met zicht op de Schelde losbarst. Maar helaas: aan de universiteiten van Antwerpen, Leuven, Brussel en Gent is vandaag de examenperiode officieel begonnen. Op pinkstermaandag, jawel, maar door de coronachaos hebben de universiteiten al genoeg kostbare tijd verloren. De KU Leuven zal zelfs op zondag examens afnemen, om de spreiding zo groot mogelijk te maken.

Beeld Damon De Backer

“Het is een hele krachttoer geweest om dit allemaal te organiseren”, zegt rector Rik Van de Walle van de UGent, waar 5.213 studenten in drie shiften examens aflegden in de hallen van Flanders Expo. Ook in de Antwerpse Waagnatie is in sneltempo een hele logistieke operatie doorgevoerd. Daar wordt intussen aan de tweede lading studenten gevraagd om de handen te wassen. Vervolgens: een mondmasker opzetten, zich naar de op voorhand toegewezen ingang begeven, nog eens de handen ontsmetten, de looplijnen volgen en tot slot een examen afleggen aan een van de 584 tafeltjes. In de Antwerpse Expo zijn voor de studenten 801 tafels voorzien. Tussen elke shift zal een schoonmaakploeg alle tafels, stoelen en het sanitair ontsmetten.

De intocht verloopt rustig, we horen studenten vooral kletsen over moeilijke examenvragen, brillen die aandampen door het mondmasker en de afspraak om elkaar nadien te treffen aan het MAS, om samen even te bekomen. “Het is een beetje raar, maar bang ben ik zeker niet”, vat Sofie Robbé (20), ook paraat voor het examen Engels, het gemoed. “Het is fijn om elkaar weer te zien, en samen wat te ventileren.” 

Sofie Robbé (20)Beeld Damon De Backer

Want hoe vlot de eerste examendag ook verloopt, makkelijk waren de voorbije maanden allerminst. Robbé: “Ik toch even een dip gehad: wekenlang sta je op, je studeert terwijl je op de achtergrond altijd spelende kinderen of een grasmachine hoort, en gaat weer slapen. Verder was er niets te doen. Ik voelde mij nutteloos, en wat eenzaam.” Herkenbaar voor Emilie Van der Meijden (24), die met een klein hartje aan haar examen organisatiepsychologie begint. “Het studeren gaat heel slecht: ik heb het concentratievermogen van een vis.”

Ongelukkig

Het Nationaal Geluksonderzoek (NN-UGent) ontdekte vorige week dat, naast arbeiders en alleenstaanden, studenten zich het ongelukkigst voelden in deze coronacrisis. En de petitie waarin studenten het beleid en de scholen vragen om meer rekening met hen te houden, is in een tweetal weken tijd ruim 24.000 keer ondertekend. 

Emilie Van der Meijden (links). Beeld Damon De Backer

Er zijn verhalen over proffen die alle slides mailen en dat ‘zelfstudie’ noemen, sommigen gingen extra opdrachten verzinnen die niet ingepland waren of gooiden – met de beste bedoelingen – de lessenroosters om. “De universiteiten en hogescholen hebben zeer veel inspanningen gedaan”, stelt Dylan Couck van de Vlaamse Vereniging van Studenten. “Maar het is niet altijd makkelijk om alle personeelsleden mee te krijgen, en er is niet één oplossing die voor alle studenten past.”

We zijn een uurtje verder, als Kiana Nuyttens tevreden de Waagnatie uitwandelt: van het vak organisatiepsychologie is ze wellicht voorgoed verlost. Maar ook zij heeft die petitie onderstekend: “Ik zag dat onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) via een tweet de studenten veel succes heeft gewenst. Dat mocht toch wat meer zijn: heel deze crisis is er over ons met geen woord gerept. Zeker voor de eerstejaars is dit toch allemaal niet evident?”

Beeld Damon De Backer

Ook Nuyttens, die de voorbije maanden aan haar thesis werkte, heeft gevloekt. “De onlinelessen vond ik geen probleem, ik kon me thuis veel beter concentreren dan in de aula. Maar omdat alle sociale contacten wegvallen, heb je nooit het gevoel: nu moet ik even stoppen. De blok heeft dit jaar maanden geduurd.”  

“Het is veel tegelijk”, merkt Sarah Vermeersch, studentenpsychologe aan de UGent. “De examens, de coronacrisis, soms ook de thuissituatie. Door die lange blok verliezen de studenten ook een deel van hun identiteit: ze hebben meestal een uitgebreid sociaal leven. Het effect daarvan zullen we wellicht eind deze maand kennen. We zien alvast dat studenten die het al moeilijk hadden, omdat ze last hebben van faalangst of uitstelgedrag, het door corona nog veel lastiger hebben.”

Examens in Flanders Expo. Beeld Photo News

Maar in Gent, zo zag Vermeersch zelf, verliepen de examens rustig en sereen, en ook studentenvertegenwoordiger Couck zegt: “Ik denk niet dat de universiteiten hier meer hadden kunnen doen. Ik hoop wel dat ze de zomer zullen gebruiken om het afstandsleren te professionaliseren.” 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234