Zaterdag 23/01/2021

cdh-coup

Einde voor Di Rupo, nieuw begin voor PS

Beeld Stefaan Temmerman

Hoeveel tegenslagen kun je als partijvoorzitter incasseren? Met een enkeltje richting oppositie zitten de PS en voorzitter Elio Di Rupo in een diepe crisis. "Maar voor de partij is dit een kans om te herbronnen", zegt RTBF-analist Alain Gerlache.

Het PS-partijbureau boog zich gisterochtend over de vraag of een parlementslid ook burgemeester mag zijn, toen cdH besliste om de samenwerking met de socialisten op te blazen. De PS reageerde compleet verrast.

De uren voordien werd al duidelijk dat de socialisten niet al te zwaar wilden ingrijpen na het Samu-schandaal. Een aantal partijleden liet voor de camera's verstaan dat een totaal cumulverbod contraproductief zou zijn. Mogelijk gaven die verklaringen het beslissende duwtje aan cdH-voorzitter Benoît Lutgen om het einde van de samenwerking tussen PS en cdH aan te kondigen.

Klinisch dood

Het was partijvoorzitter Elio Di Rupo zelf die het slechte nieuws persoonlijk aan zijn partijleden bekendmaakte. De ultieme genadeslag, zo lijkt het, voor een partijvoorzitter die de voorbije maanden steeds meer kritiek kreeg. Dat de PS onvoldoende ingreep na de schandalen in Luik en Brussel, komt omdat hij achter de feiten bleef aanhollen. Gewoon voortdoen is nu echt wel onmogelijk.

"Dit is het einde verhaal. Het voorzitterschap van Di Rupo is klinisch dood", zegt RTBF-mediawatcher Alain Gerlache. Al wou Di Rupo dat gisteren nog niet gezegd hebben. "Intern gaat het werk voort", zei hij na een inderhaast bijeengeroepen crisisvergadering. Di Rupo en Laurette Onkelinx haalden beiden uit naar het "verraad" van Lutgen. "Net nu de PS voor de decumul gaat, heeft cdH blijkbaar schrik gekregen."

Tot op heden is Di Rupo nog steeds partijvoorzitter. Dat werd gisteren bevestigd op het partijhoofdkwartier. "Elio weg? Integendeel. Meer dan ooit moeten we nu samenwerken." Maar de kans is groot dat de voorzitterswissel niet lang meer op zich laat wachten. Op 2 juli heeft de PS een groot statutair congres gepland. Mogelijk grijpt de partij dat congres aan om de nieuwe voorzitter te laten goedkeuren door de leden.

RTBF-analist Alain Gerlache.Beeld Stefaan Temmerman

Dit is een unieke kans voor de PS om zich te herbronnen, zegt Gerlache. "Paul Magnette zal geen Waals minister-president meer zijn. Hij is dus vrij om de fakkel van Di Rupo over te nemen." Met Magnette hebben de socialisten een boegbeeld in huis dat de vernieuwing binnen de partij kan belichamen. Hij trad vorige week al op de voorgrond na Samusocial, terwijl Di Rupo zich leek weg te stoppen.

Of de PS hier als verliezer uitkomt, valt af te wachten. Ruim een jaar voor de eerstvolgende verkiezingen is het niet zozeer slecht om in de oppositie te belanden. Zeker niet als Lutgen erin slaagt samen met MR een nieuwe regering op poten te zetten. In dat geval komt de PS samen met de extreemlinkse PTB van Raoul Hedebouw in de oppositie, tegenover een centrumrechtse meerderheid.

Niet in vorm

Puur electoraal is dat geen onaantrekkelijke positie. Want tot nu toe waren de PTB en de PS aartsvijanden. De communisten beukten maar al te graag in op het asociale regeringsbeleid van de PS. Met als resultaat dat de PS in de peilingen langzaam werd opgepeuzeld door de PTB. Door de demarche van Lutgen wordt de linkerzijde nu herenigd. De PS heeft, net zoals de PTB, nog 16 maanden om in te beuken op het beleid van de regering.

De PS is meer dan ooit belust op wraak. "Wij zijn misschien niet helemaal in vorm," zegt een partijlid met een knipoog, "maar bij cdH staan ze op het punt om te verdwijnen."

.Beeld DM

[Extra] ► Minister- president van de Franse Gemeenschapsregering Rudy Demotte (PS).

[Extra] ► Minister-president van het Waals Gewest Paul Magnette (PS).

[Extra] ► Minister-president van de Brusselse Hoofdstedelijke regering Rudi Vervoort (PS).

'Dit is het einde verhaal. Het voorzitterschap van Di Rupo is klinisch dood'

Alain Gerlache

RTBF-mediawatcher

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234