Gent
Einde van een icoon: Gents jazzcafé Damberd vraagt faillissement aan
Café Damberd is niet meer. Als een van de eerste Gentse horecazaken legt het iconische café op de Korenmarkt de boeken neer. De zaak is in handen van een curator, maar brouwerij Haacht, eigenaar van het pand, wil zo snel mogelijk een overnemer vinden. ‘De ziel van café Damberd mag niet verloren gaan.’
“Wegens faillissement over te nemen.” Het aanplakbord aan café Damberd op de Korenmarkt oogt mistroostig op deze regenachtige donderdag. Het legendarische jazzcafé is de eerste iconische zaak die het loodje legt sinds de coronacrisis.
“Naar ons aanvoelen draaide het Damberd niet slecht", zegt Lien Meeus, marketingdirecteur van Brouwerij Haacht. “Dit bewijst waar we al langer voor vrezen. Ook zaken die het goed doen, komen door de economische situatie in slechte papieren.”
Nieuwe kandidaten
Waarom de zaak juist failliet ging, wil uitbaatster Ann Krüger niet toelichten. De onderneemster werkt in het Damberd sinds 1999, maar nam het café in 2011 over. Ze is naar eigen zeggen te geëmotioneerd op dit moment en zit samen met de curator om alle paperassen af te handelen. Brouwerij Haacht zoekt momenteel volop naar een nieuwe overnemer.
Meeus: “Intussen namen al een aantal kandidaten contact op. Zij willen allen de ziel van het café behouden. Het café omvormen tot een hamburgerrestaurant zou zonde zijn. Ik weet nog hoe ik zelf in mijn jonge jaren pintjes ging drinken op het terras van café Damberd. Hopelijk kunnen we dat nog lang blijven doen.”
Huur laten vallen
Of nog veel zaken het Damberd zullen volgen, is koffiedik kijken volgens Meeus. “Zowel in de eerste als de tweede lockdown lieten we een deel van onze huur vallen in de panden waar we eigenaar van zijn. Toch blijft het een moeilijke periode. Enkele maanden geleden voerden we een onderzoek uit en daaruit bleek dat 10 à 15 procent van onze ondernemers zegt het moeilijk te hebben. Intussen zou het echter al gaan om 40 procent. Momenteel is er nog ondersteuning van de overheid, maar van zodra de horeca opnieuw open mag, denken we de echte gevolgen te zullen zien.”
Yoghurt in een flesje
Sinds het nieuws bekend raakte, regent het in Gent reacties. Onder meer Sofie Bracke, schepen van Economie, hoopt dat de zaak blijft voortbestaan. “Mijn hart breekt", schrijft ze. “Uren heb ik gesleten in het Damberd, zowel op het grote terras met een fles rosé en de eerste lentezon op mijn gezicht als binnen genietend van de muziek. (...) Als stadsbestuur (...) ondersteunen we waar mogelijk. Dat is iets waar ik letterlijk elke dag van het begin tot het einde mee bezig ben. En dan de krant openslaan en dit lezen. Dju!”
“Dit maakt me erg triest”, vult Gents filosoof Ignaas Devisch aan. “Als student maar ook daarna talloze mooie concerten meegemaakt, nachtelijke discussies gevoerd en geleerd om naar jazz te luisteren. Hopelijk wordt er een overnemer gevonden.” “Als er een overnemer komt ,hoop ik dat de naam, het interieur en de muziek blijft. En de yoghurt in een flesje”, klinkt het op Twitter tot slot.