Dinsdag 19/01/2021

Einde van een getroebleerde relatie

Het ontslag van Rudy Aernoudt, de topman van de administratie Economie, Wetenschap en Innovatie, maakt een eind aan een getroebleerde relatie tussen hem en Fientje Moerman. Zijn uitspraken in een kranteninterview over vriendjespolitiek in Vlaanderen waren alleen maar de spreekwoordelijke druppel.

Door Fabian Lefevere

Brussel l Noch op het kabinet van Fientje Moerman noch op dat van minister-president Peeters werd veel commentaar gegeven op de beslissing van vrijdag. Of toch dit: het zou niets te maken hebben met de klacht die Aernoudt indiende bij de Vlaamse ombudsdienst over onethische praktijken op het kabinet-Moerman.

Rudy Aernoudt was de jongste maanden alomtegenwoordig in de media, en niet enkel omdat de optimistenbond hem middels een internetpetitie tot premier wilde bombarderen. Hij manifesteerde zichzelf vooral als een vurig pleitbezorger van het voortbestaan van België. Daarover, en over zijn nieuwste boek Brussel, het kind van de rekening, werd hij vorige week geïnterviewd door de krant Le Soir. Enkele uitspraken daarin ligt de Vlaamse regering zo zwaar op de maag dat ze vrijdag besloot Aernout aan de deur te zetten.

In het gesprek met de krant vraagt Aernoudt zich op een gegeven moment af of de clichés over Waalse vriendjespolitiek wel kloppen. "Dat ze me maar eens bewijzen dat het in Vlaanderen minder erg is dan in Wallonië."

"Ik had het over het Herculesprogramma", zegt Aernoudt in een reactie op zijn ontslag. Dat programma werd in het leven geroepen om investeringen in onderzoeksapparatuur te vergemakkelijken maar is volgens Aernoudt volstrekt overbodig. "Alleen bedoeld om mensen te benoemen."

Aernoudt noemde de voorzitter van Hercules, Bart De Moor, ooit zijn adjunct toen hij nog op het kabinet-Moerman werkte. Voorts is het opvallend dat Open Vld'ers de dienst uitmaken bij het investeringsprogramma: Fons Borginon, de Kamerfractieleider voor wie geen gunstige plaats was op de verkiezingslijsten van 10 juni, is er regeringscommissaris. De voormalige adjunct-kabinetschef van Vlaams Parlementsvoorzitter Marleen Vanderpoorten, Marc Luwel, kreeg de functie van operationeel directeur.

Tegen die laatste benoeming kwam er ook al protest van Groen! en van het Instituut voor Wetenschap en Technologie (IWT) omdat er geen open sollicitatieprocedure bij kwam kijken.

De recente verdachtmaking van Aernoudt ligt helemaal in de lijn van de klacht die hij in december van vorig jaar bij de Vlaamse ombudsman indiende wegens onethische praktijken. In 2004 en 2005 zouden op het kabinet-Moerman enkele contracten niet correct toegewezen zijn. Dat was overigens pal in de periode dat Aernoudt daar nog zelf kabinetschef was.

De Vlaamse regering liet gisteren weten dat het ontslag helemaal niets te maken heeft met die klacht bij de ombudsman. Aernoudt, wiens nauwe relatie met Jean-Marie Dedecker Open Vld een andere doorn in oog is, betwist dat. "De Vlaamse regering moet net nu, op 20 september, een antwoord formuleren op de conclusies van de ombudsman. Die me over de hele lijn gelijk geeft. Ik verwachtte eerlijk gezegd eerder een antwoord hierop dan mijn ontslag." De verwachting is dat Aernoudt zich verzet tegen de beslissing. Politieke ambities heeft hij naar eigen zeggen niet, ook al wordt hij ondanks zijn afwijkende communautaire visie soms gelinkt aan LDD.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234