Zaterdag 17/04/2021

Update

Einde staking Swissport in zicht na extra toezeggingen directie

Na een korte onderhandeling deze namiddag met de CEO van Swissport - de Noor Per Utnegaard - hebben afgevaardigden van de verschillende vakbonden een nieuw akkoord voorgesteld aan het personeel op Brussels Airport. In dat akkoord doet de directie van de bagageafhandelaar drie nieuwe toezeggingen: de ploegen per twee afhandelaars worden afgeschaft, per vlucht worden nog maximaal 300 stuks bagage behandeld en Utnegaard stelt zich persoonlijk garant voor de gemaakte beloften. Het einde van de staking op de luchthaven van Zaventem lijkt daarmee in zicht.

Eveneens de verschillende vakbondsafgevaardigden die de pers in de vertrekhal te woord stonden, vinden dat er voldoende op tafel ligt om het werk te hervatten. Verwacht wordt dat dit vanavond effectief zal gebeuren. "Maar helemaal zeker is dat natuurlijk nooit", zegt vakbondsman Frank Moreels van de socialistische BTB. "Deze onderhandelingen waren du jamais vu, ik heb dit nog nooit meegemaakt. Utnegaard (CEO van Swissport, nvdr.) heeft gelukkig snel gezien dat er de afgelopen dagen fouten zijn gemaakt. De onderhandelingen deze namiddag hebben nog geen uur geduurd."

Bagageheibel nog niet van de baan
Als de arbeiders inderdaad het werk hervatten, zal het laden en lossen van vliegtuigen snel hernemen. Het zal echter nog enkele dagen duren voor de situatie op Brussels Airport genormaliseerd is. Er wacht immers nog een grote berg niet afgeleverde bagage. Het gaat om meer dan 20.000 stuks, zo raakte eerder bekend.

De vakbonden en directie van Swissport bereikten gisterenavond al een akkoord via de tussenkomst van een sociale bemiddelaar maar een aantal arbeiders van het bedrijf vond de overeenkomst onvoldoende en bleef de directie wantrouwen. De vakbonden probeerden de stakers deze namiddag te overtuigen, maar de autoriteiten toonden geen geduld meer en stapten naar de rechtbank. Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet en Brussels Airport vonden het niet kunnen dat personeelsleden van de bagageafhandelaar het protocolakkoord naast zich neerlegden en het werk weigerden te hervatten.

Om 14 uur deze namiddag gingen volgende noodmaatregelen van kracht: het materiaal van Swissport werd in beslag genomen, werkonwillig personeel werd de toegang tot de tarmac en beveiligde zones geweigerd, en de autoriteiten dreigden met dwangsommen als de luchthavenoperaties werden verhinderd.

Imagoverlies, hinder en schade
"Brussels Airport en de staatssecretaris voor Mobiliteit hebben in eerste instantie de nodige tijd en ruimte gegeven aan het overleg en betreuren ten zeerste dat het bereikte akkoord niet door alle personeelsleden wordt uitgevoerd", verdedigden beide partijen de noodmaatregelen. "Niet alleen zorgt deze uiterst lange staking sinds zondagavond voor enorme hinder voor duizenden reizigers, maar lijden Brussels Airport en haar partners bovendien een niet te overzien imagoverlies en wordt hierdoor een immense economische schade veroorzaakt voor alle bedrijven op de luchthaven en voor België in het algemeen."

(Lees verder onder de video)

Ook Brussels Airlines toonde nog weinig geduld voor de staking. De Belgische luchtvaartmaatschappij evalueerde vanmiddag de samenwerking met Swissport. De maatschappij was vooral ontgoocheld omdat de staking sinds zondagavond aan de gang was.

Wantrouwen
De onderbezetting was de aanleiding voor de staking. Omdat het akkoord van gisterenavond daar onvoldoende een antwoord op zou bieden, bleef een aantal arbeiders verder staken.

De bedienden schaarden zich deze voormiddag wel achter het protocolakkoord van gisterenavond, zo bevestigde Paul Buekenhout van het LBC eerder deze vandaag. Marc Dobbelaere, LBC-afgevaardigde voor de bedienden van de bagageafhandelaar, bekende dat aanvankelijk ook bij de bedienden niet iedereen overtuigd was van het akkoord. "Marcel Buelens, CEO van Swissport België, is daarop gaan spreken met het personeel. Hij heeft hen gevraagd om het akkoord een kans te geven, en dat gaan we nu ook doen", klonk het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234