Dinsdag 17/09/2019

Eind mei, dat is Bilderbergtijd

In het Marriott Hotel in Kopenhagen is de jaarlijkse Bilderbergconferentie begonnen. Het in opperste discretie gehulde rendez-vous van financiële, economische en politieke kleppers uit Europa en de VS roept sinds jaar en dag argwaan op. Voor ons land treden Thomas Leysen van KBC en burggraaf Etienne Davignon aan.

Eind mei, dat is Bilderbergtijd. Naar jaarlijkse gewoonte blazen trans-Atlantische zwaargewichten in een pico bello optrek verzamelen, deze keer in het Deense Kopenhagen. Dat doen ze ook nu weer aan de vooravond van een ander internationaal treffen: de G7-top, volgende week in Brussel.

Op de gastenlijst voor deze 60ste editie staan, onder vele anderen, de voormalige baas van de omstreden Amerikaanse inlichtingendienst NSA, Keith B. Alexander, secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen, Google-CEO Eric E. Schmidt, Europees commissaris Viviane Reding en IMF-directrice Christine Lagarde. Ook de Spaanse vorstin Sofía en prinses Beatrix van Nederland zijn van de partij. Ons land wordt vertegenwoordigd door KBC-topman Thomas Leysen en door minister van Staat en zakenman Etienne Davignon.

Koude Oorlog

Ook een select kransje journalisten manoeuvreert zich door de gangen van het Marriott, zij het onder de strikte belofte van discretie. Daar heeft de Britse freelancejournaliste Hannah Borno zich zo te zien niet aan gehouden: Borno werd betrapt op een praatje met een stel anti-Bilderbergactivisten, waarna een veiligheidsagent en een hotelbediende haar per direct richting check-out chaperonneerden.

Om maar te zeggen dat een vorig jaar ingezette oefening in transparantie kennelijk weer naar af is. In 2013 had gastheer David Cameron, de premier van Groot-Brittannië, er een punt van gemaakt het gebeuren uit de sfeer van raadselachtigheid te halen waar het al sinds zijn oprichting in 1954 in baadt.

Daar was toen een reden voor: de Koude Oorlog woedde volop en een informele gedachtewisseling tussen (West-)Europese staten gold als een doeltreffender middel om hen nader tot elkaar te brengen dan het stijve diplomatieke forum.

De Bilderbergconferentie dankt haar naam overigens aan het gelijknamige hotel in het Nederlandse dorp Oosterbeek, waar de groep een eerste keer confereerde.

Dat is echter lang geleden. Om tegengas te bieden voor samenzweringstheorieën die de Bilderberg Groep gaandeweg als een occulte wereldregering gingen voorstellen, had Cameron vorig jaar zowaar in noemenswaardige persvoorlichting voorzien. Een experiment dat geen lang leven beschoren werd, want vandaag verwijst een spartaans ogende website journalisten hooguit door naar het e-mailadres media@bilderbergmeetings.org.

Hoe losjes Deens premier Helle Thoring-Smith eind vorig jaar, op de begrafenis van Nelson Mandela, ook op de selfie ging met VS-president Barack Obama, vandaag laat de uitnodigende beleidsvrouw zich van haar meest formele kant zien: het complete Marriott is off limits voor wie er niet thuishoort.

Vrijhandelsakkoord

De vraag wie zich allemaal in het hotel aandienen moet uiteraard de andere kwestie niet maskeren: wat de gasten er zoal te bespreken hebben. Officieel staan thema's als het economische herstel, de demografische uitdaging, de hoogspanning tussen privéleven en inlichtingendiensten, China als wereldspeler, de architectuur van het Midden-Oosten en de toestand in Oekraïne op de agenda.

Zeer zeker zullen de politici en economische bonzen het voorts over de uitslag van de jongste EU-parlementsverkiezingen hebben, over de opkomst van populisme en nationalisme, of nog, en misschien wel in de eerste plaats, over het Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP), het controversiële vrijhandelsakkoord dat de VS en de Unie met elkaar willen afsluiten.

De belagers van de Bilderbergconferentie mogen zich dan vooral op de linkse en rechtse extremen van het politieke spectrum ophouden, het betekent vooral niet dat de deelnemers zelf een ondoordringbaar blok vormen, of er zonder slag of stoot een transnationale consensus op nahouden, pakweg over dat TTIP.

Veel zal er niet over uitlekken, maar het kan in Kopenhagen weleens fors gaan knetteren, bijvoorbeeld tussen bovengenoemde Eric E. Schmidt, het Googleheerschap, en Mathias Döpfner, baas van het Duitse media- en uitgeversconcern Axel Springer.

Immers, onlangs wierp Döpfner een steen in de kikkerpoel met een open brief aan Schmidt. In zijn schrijven, met de veelzeggende titel Why We Fear Google, waarschuwt Döpfner voor de toekomst: straks worden wij burgers allemaal eigendom van Google, aldus de Duitser. Als Google zijn datahonger niet zelf in toom houdt, dan dreigt de politiek dat in zijn plaats te doen, bijvoorbeeld door de firma op te breken.

De vergadering in Kopenhagen duurt tot zondag. Thomas Leysen en andere (oud-)deelnemers aan de Bilderberg Conference bleken gistermiddag onbereikbaar voor commentaar.

Keith B. Alexander, ex-chef NSA

Anders Fogh Rasmussen,

NAVO-baas

Eric E. Schmidt, Google-CEO

Viviane Reding,

Europees commissaris

Christine Lagarde,

IMF-directrice

Thomas Leysen, KBC-topman

Etienne Davignon, captain of industry

Het Marriott Hotel in Kopenhagen, waar de groten der aarde verzamelen hebben geblazen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234