Maandag 05/12/2022

Eind goed, al goed

Woody Allen wil zijn hersenkronkels nog een bonustrack gunnen. Onvoorstelbaar

Ooit moest het ervan komen. Ik had alleen nooit gedacht dat het uitgerekend vandaag zou zijn. Ik maak het uit! Het is voorbij tussen Woody en mij. Voorgoed voorbij. Hoe zou u zelf zijn? Een kwarteeuw lang besmet hij me met zijn getwijfel aan de zin van dit leven en nu wil meneer er plots nog een. Na Michael Jackson en Lionel Ritchie heeft ook Woody Allen een contract met het Cryonics Institute in Clinton. Post mortem wil hij dat schlemielige lichaampje laten invriezen om er honderd jaar later weer mee uit te pakken. Zijn hersenkronkels hebben hem al een fortuin aan psychoanalyse gekost, maar toch wil hij ze nog een bonustrack gunnen. Onvoorstelbaar. Dat heb ik dan uit de krant moeten vernemen.

Sleeper, zijn sf-satire uit 1973 over een klarinetspelende kruidenier die in de toekomst ontdooit en tot robot verbouwd wordt, is er niks tegen. Daar gaat de enige Woody Allen-film waarvan niemand zich afvroeg of het verhaal autobiografisch geïnspireerd was. Hoe kan ik hem als comedian nog au sérieux nemen, als hij zelf zijn kolder voor waarheid neemt.

Nu begrijp ik best dat een mens op een soort tweede zit rekent. De een gokt op een eeuwige rijsttafel met Jezus aan de wok, de andere maakt er liever zelf een potje van. We hebben allemaal onze momenten dat we "Scotty beam me up" willen roepen. Vaak in de banaalste situaties. Op van die dagen dat je in volle overtuiging dat alles anders moet, met kasten en stoelen begint te sleuren en wanneer alles overhoop staat, het plots niet meer ziet zitten. Het Anciaux-syndroom zeg maar. Zo van die momenten dat je na het zaaien van algemene onrust tegen je partner zegt: "Damienne, als we nu eens een boerderij in Zuid-Afrika begonnen?" Wie kent dat niet?

Soms is een mens volop bezig met het land weer rood te verven en een nanoseconde later denkt hij: "Dat wordt toch niks, ik kan nog beter gouverneur in Limburg worden." Wat is het verschil met je verschuilen in zo'n Cryonics-stikstoftank? Stevaert heeft een punt, zijn uitweg is gratis. Of beter: brengt nog een aardige duit op, omdat voortaan elke levende Limburger ervoor betaalt.

Mij hoor je niet lachen met zo'n cryonist omdat hij naar rato van 30.000 dollar zijn volgend leven afbetaalt. Laat het dan nog aan een dubieus Amerikaans bedrijf zijn waar het verdacht doodstil blijft op de klachtendienst.

Wat doen wij dan? We staren ons blind op lachende gepensioneerden in Steradent-spots en koesteren hoop telkens als we de statistieken over geriatrische seks geserveerd krijgen. Later wordt het leven mooi. Heel onze maatschappij schreeuwt: "Betaal nu, geniet later". De sommen die wij spenderen aan pensioenfondsen en zogenaamde sociale zekerheden zijn astronomisch hoog. En wie garandeert ons nog dat we op een mooie dag wakker worden in Huize Zonneschijn met een fonkelnieuwe plastic heup en bijbehorende hartklep? Mij lijkt het net zo naïef en akelig bovendien.

Noem me een pessimist, maar ik verwacht niet veel van de toekomst. Wat kan er zo spectaculair veranderen in een paar eeuwen? Onze musea liggen vol met mummies die het zich ook allemaal anders hadden voorgesteld. Duizenden jaren verder en geen hond die nog weet hoe die organenpuzzel ineenzit of hoe die verdomde piramide van Cheops ook alweer werkt. Al die schatten hadden ze wellicht veil voor een tweede leven. Wat kregen zij ervoor in ruil? Een kast in het British Museum. Ik mag er niet aan denken dat na een tsoenami of dertig mijn Woody zonder duit op zak aanspoelt in de achtertuin van een futuristische archeoloog aanspoelt. Bij zo'n betweter die hem dan slordig als het archetype van de zestiende-eeuwse man catalogiseert. Waarom zou men ook zo'n potentiële steuntrekker reanimeren? Ik denk niet dat je na zo'n hazenslaapje meteen een succesvol winkeltje opendoet.

Maar dat kan Woody Allen vast niet deren. Voor een humorist is het nu al een natte droom om het geflankeerd door Ritchie en Jackson tot de grap van het millennium te schoppen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234