Donderdag 16/09/2021

Eilandstaten eisen betere bescherming van oceanen

Kiribati is een van de vele SIDS-landjes die van de aardbol kunnen verdwijnen als gevolg van de stijgende zeespiegel. Beeld AP
Kiribati is een van de vele SIDS-landjes die van de aardbol kunnen verdwijnen als gevolg van de stijgende zeespiegel.Beeld AP

Een aantal kleine eilandstaten vragen de VN om de bescherming van de oceanen bovenaan op de agenda te plaatsen. De stijging van de zeespiegel kan hen van de kaart vegen, terwijl de uitputting van de oceanen hen van hun inkomsten berooft.

In 2015 lopen de huidige millenniumdoelen af. Momenteel wordt er binnen de Verenigde Naties gediscussieerd over hun opvolger, de zogenaamde duurzame ontwikkelingsdoelen. Steeds meer eilandstaatjes - waaronder Papoea-Nieuw-Guinea, Samoa, de Maldiven, Tonga, Naura en Kiribati - vragen om van de bescherming van de oceanen een ontwikkelingsdoel op zich te maken.

Cruciaal voor Maldiven en Singapore
"Een duurzaam ontwikkelingsdoel specifiek gewijd aan oceanen is cruciaal voor de Maldiven, want de oceanen zijn onze bron van leven en inkomsten en bepalen onze identiteit", verklaart Hassan Hussain Shihab van de Maldivische diplomatieke missie bij de Verenigde Naties.

Singapore sluit zich daarbij aan. "Oceanen zijn de levensader van dit land. We zijn sterk afhankelijk van de maritieme handel. Daarom is het behoud en duurzaam gebruik van de oceanen en zeeën zo belangrijk", stelt Mark Neo, adjunct-vertegenwoordiger van Singapore.
Hij denkt aan het VN-zeerechtverdrag als wettelijk kader voor een dergelijk duurzaam ontwikkelingsdoel voor oceanen.

Te lijden onder klimaatverandering
In september had de premier van Antigua en Barbuda tijdens een sessie in de Algemene Vergadering opgeroepen tot meer internationale steun voor de Kleine Eilandstaten in Ontwikkeling (SIDS). "Ik wil er graag aan herinneren dat onze eilandstaten het minst bijdragen aan de klimaatverandering, maar het meest te lijden hebben onder de gevolgen ervan", aldus Winston Baldwin Spencer.

De huidige voorzitter van de Algemene Vergadering is ambassadeur John Ashe van Antigua en Barbuda. Volgens zijn woordvoerder is hij zich goed bewust van het belang van de oceanen binnen de duurzame ontwikkelingsdoelen. De werkgroep die momenteel over deze doelen onderhandelt, moet tegen midden 2014 een rapport klaar hebben dat vervolgens in september 2015 aan de wereldleiders zal worden voorgelegd.

Eigen doel voor oceanen
Cyrie Sendashonga, beleidsdirecteur van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) noemt de oceanen essentieel voor duurzame ontwikkeling. Ze zorgen onder andere voor voedsel en zuurstof, en slaan koolstof op. Daarom moeten oceanen hun eigen duurzaam ontwikkelingsdoel krijgen, vindt ook zij.

Ze verwijst naar het recente rapport van het VN-klimaatpanel (IPCC), waaruit blijkt dat 90 procent van de energie uit de klimaatverandering sinds 1971 door de oceanen is opgenomen en het water doet opwarmen. Overbevissing, vervuiling en de toegenomen hoeveelheid nutriënten in het water verergeren dit proces, verzwakken de voedselketens en het ecosysteem als geheel.

Kiribati is een eilandstaat in de Grote Oceaan met ongeveer 100.000 inwoners. Het is een van de vele SIDS-landjes die van de aardbol kunnen verdwijnen als gevolg van de stijgende zeespiegel. "Gezonde oceanen zijn cruciaal voor het behalen van de ontwikkelingsdoelen na 2015", besluit zijn VN-vertegenwoordiger, ambassadeur Makurita Baaro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234