Donderdag 26/11/2020

Standpunt

Eigenlijk zegt het Gemeenschapsonderwijs tegen haar leerlingen : ‘Wil je jezelf zijn? Doe ons dan maar een proces aan’

Barbara Debusschere is journalist.

Op het nippertje wordt het toch nog een zomer met een zoveelste aflevering in de soap ‘Verdragen wij in Vlaanderen wel hoofddoeken’?

Dit keer zit de ingewikkeldheid niet in discussies over hoe een boerkini er nu exact uitziet en wat het verschil is met een surfpak plus een handdoek op het hoofd. Maar het is wel opnieuw absurd, pijnlijk en nodeloos ingewikkeld.

De soap loopt al jaren. In 2013 voerde het Gemeenschapsonderwijs (GO!) een verbod in op religieuze kentekens. Ondertussen vochten drie leerlingen dat aan. Telkens kregen ze gelijk van de rechter.

Ongeveer alle juristen vinden het verbod ‘onevenredig’: ze zien onvoldoende redenen om het te hanteren. Maar juridisch kunnen ze er niets tegen beginnen. Het enige wat ze kunnen doen en telkens doen, is individuele leerlingen gelijk geven omdat het verbod hun godsdienstvrijheid schendt.

Toch handhaaft het GO! koppig het verbod. Eigenlijk zegt het daarmee tegen haar leerlingen : ‘Wil je jezelf zijn, dan moet je ons maar een proces aandoen.’

Bovendien ondergraaft de situatie in de Leuvense school waar de meest recente uitspraak viel het belangrijkste argument voor het verbod, met name dat het spanningen tussen verschillende ‘soorten’ leerlingen zou wegstrijken. Want in die school mag die ene leerlinge die het pleit won nu als enige haar hoofd wel bedekken. Niet echt bevorderlijk voor de sereniteit.

Iedere leerkracht weet trouwens dat culturele spanningen tussen leerlingen niet te herleiden zijn tot die lap stof. Ook zonder steken die de kop op.

Bart De Wever formuleert als oplossing in zijn startnota een decreet voor een algemeen verbod in het officiële onderwijs. Of dat te rijmen valt met de godsdienstvrijheid en met een van de belangrijkste principes van een liberale, ‘verlichte’ staat zoals De Wever die graag omarmt, is echter een groot vraagteken.

Wil je niet in een totalitair regime vervallen, zo luidt dat principe, dan kondig je als overheid geen verboden af, tenzij erg duidelijk aan te tonen is dat ze absoluut nodig zijn omdat bepaald gedrag anderen schaadt. Stelen. Moorden. Chemisch gif in een rivier dumpen. Drugs verkopen. Te snel rijden.

Ja, sommigen vinden alleen al een hoofddoek zien blijkbaar aanstootgevend. Maar je aangevallen voelen door iemands haartooi is alleen maar een persoonlijke keuze en niet hetzelfde als aangevallen worden, laat staan bedreigd worden. Scholen zijn uiteraard vrij om zich ook vestimentair te organiseren zoals ze willen. Maar toch blijft het in deze soap wachten op het antwoord op de dieperliggende vraag, met name hoe zo’n sjaal op een vrouwen-of meisjeshoofd anderen, ons, mij, u aanvalt, beschadigt of benadeelt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234