Dinsdag 22/09/2020

Standpunt

Eigenlijk lacht deze regering de vakbonden vierkant uit

Yves Desmet.Beeld Yann Bertrand

Yves Desmet is commentator bij De Morgen.

Het scenario is niet nieuw, integendeel, het is haast een traditie geworden: rond de nationale feestdag wordt een korf besparingsmaatregelen voor de enen en cadeaus voor de anderen uitgekieperd, perfect wetende dat het klassieke middenveld op dat ogenblik niet in staat is om ook maar enige mobilisatie daartegen te organiseren.

Vervolgens vertrekken de excellenties met vakantie, hopende dat de resterende zomertijd de protestgolven de wind uit het zeil zal nemen. Om in september tot de orde van de dag over te gaan.

Voor sommigen zal die zomer kunnen beginnen met het opentrekken van champagneflessen: N-VA, Open Vld en MR hebben zowat alles binnengehaald waar ze hun achterban plezier mee kunnen doen. Lastenverlagingen voor de bedrijven, het ongemoeid laten van vermogens en de opbrengsten daarvan, het zwaarder factureren van gezinnen en consumenten, besparingen in de sociale zekerheid. Dat klinkt als muziek in de oren van allen die er een wereldbeeld op nahouden waarin alleen het nog rijker maken van de al welvarenden de motor is voor vooruitgang, en waarin zij die het lastiger hebben om mee te kunnen in een prestatiesamenleving hooguit een profitariaatskaste vormen. MR, Open Vld en N-VA lossen daarmee hun beloftes aan deze groep in, en je kunt ze alleen feliciteren met het politieke resultaat dat ze kunnen waarmaken.

Hoe CD&V ermee denkt te scoren bij haar achterban, is veel onduidelijker. Voor de rechtervleugel in de partij is het onbegrijpelijk dat ze het koppige kiezelsteentje in de schoen blijven die de stap naar complexloos rechts af en toe een beetje pijnlijk maakt, voor de meer sociale achterban is het bijna niet te bevatten dat de christendemocratie zo vlijtig meehelpt aan een agenda die de ongelijkheid en de onrechtvaardigheid in de samenleving allesbehalve vermindert.

Zeker nu je de nochtans goed bediende ondernemers onmiddellijk hoort zeggen dat een forse lastenverlaging absoluut niet de minste garantie inhoudt voor ook maar één extra baan, daarmee de zegekreten over 'jobs, jobs en jobs' van de regering meteen kelderend. Verrassend is dat niet echt: sinds het begin der tijden is het doel van een onderneming het creëren van winst voor haar eigenaars en aandeelhouders, niet per se het creëren van tewerkstelling. Daar schuilt ook de echte lakmoesproef bij de volgende verkiezingen: zijn er al dan niet banen bij gekomen, of zijn er alleen maar winsten gestegen?

Inmiddels leest deze begrotingsronde als een horrorscenario voor de vakbonden, de oude en nieuwe sociale organisaties die in het begin van het jaar storm liepen tegen Michel I: met geen enkele van al hun verzuchtingen is zelfs maar een beetje rekening gehouden, eigenlijk lacht deze regering hen vierkant uit. De vraag is dan ook hoe ze na de vakantie zullen reageren: met een capitulatie of met een hete herfst.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234