NieuwsMilieuvervuiling
Eigenaars lekkende stookolietanks kunnen binnenkort terecht bij bodemsaneringsfonds
Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft een akkoord bereikt met de stookoliesector over de oprichting van het bodemsaneringsfonds Promaz. De kwestie sleepte al jaren aan.
Wie verontreiniging opliep door een lekkende stookolietank, zal via het fonds een aanvraag kunnen doen voor een terugbetaling van de saneringskost. Zowat 10.000 Belgen hebben te maken met bodemverontreiniging door stookolie. De kost voor de sanering van vervuilde grond wordt per geval rond de 50.000 euro geschat en kan oplopen tot meer dan 250.000 euro als ook het grondwater verontreinigd is.
Eigenaars moesten dat geld vroeger zelf ophoesten, maar kunnen nu dus bij het fonds terecht voor terugbetaling. Dat is ook een goede zaak voor de natuur, zegt minister Tinne Van der Straeten (Groen). Door de dure factuur werden heel wat lekken niet gemeld. Ze schat dat daardoor de afgelopen jaren meer dan 25 miljoen liter stookolie gelekt is in de bodem.
“Dit is een van de grootste stille natuurrampen in ons land die nu eindelijk wordt aangepakt”, zegt Van der Straeten. “Mensen die al vele jaren vruchteloos wachten, kunnen binnenkort een aanvraag doen.” Het fonds, dat dit jaar nog operationeel moet zijn, heeft een budget van 512 miljoen euro voorzien voor de komende twintig jaar.
Ook Vlaams minister van Energie Zuhal Demir is tevreden. Demir stuurde maandag deurwaarders met een ingebrekestelling naar de stookoliesector omdat die volgens haar weigerde werk te maken van het saneringsfonds. “Dat de sector nu eindelijk bereid lijkt te zijn haar verantwoordelijkheid op te nemen, is een positieve zaak. Als de daad effectief bij het woord gevoegd wordt, is dat goed nieuws voor talloze Vlaamse gezinnen die met een financieel drama opgezadeld dreigden te worden”, zegt ze.