Dinsdag 24/05/2022

Eigenaar 'cyanidegrond' heeft gerechtelijk afvalverleden

Rumst.

eigen berichtgeving

Het Antwerps parket bevestigde gisteren dat er nu een strafrechtelijk vooronderzoek loopt in verband met de zware vervuiling met het dodelijke zout cyanide op voormalige terreinen van de steenbakkerij Swenden in Rumst. Het zou niet de eerste keer zijn dat Michel Swenden, veertiger en zaakvoerder van de gelijknamige steenbakkerij, in juridisch vaarwater komt wegens overtredingen op het afvalstoffendecreet. Swenden werd op 13 december 1996 door de correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeeld tot een effectieve boete van een half miljoen frank. Medebeklaagden in deze zaak van milieucriminaliteit waren niemand minder dan de Eupense afvalhandelaar Mathias Falkenberg en de invloedrijke Europese afvallobbyman Claude Rosier. Beiden zijn inzake milieucriminaliteit en gemarchandeer met gevaarlijke afvalstoffen al sinds de jaren tachtig bekend. Tegen Mathias en zijn broer Günther Falkenberg loopt bij verscheidene parketten een grootschalig onderzoek wegens schriftvervalsing, witwassen van geld en belastingontduiking. Het zou gaan om miljoenen frank die ze in de loop van de jaren verdienden met illegale afvalhandel.

Wat was er aan de hand in Rumst? Begin jaren negentig klaagden inwoners van die gemeente over de fabriek van Swenden omdat die "een sterk prikkelende stank verspreidde". Het parket van Antwerpen begon op basis van de klachten begin jaren negentig een onderzoek naar de milieuoverlast. De gerechtelijke politie ontdekte al snel dat Swenden leveringen 'resofuel' kreeg van het bedrijf Société de Traitement de Produits Industrielles (STPI) van de Falkenbergs. Resofuel was een 'uitvinding' waarin allerlei giftige afvalstoffen zoals solventen, afvalolie en slib werden vermengd met zaagsel. Veel industriëlen waren en zijn blij met resofuel. Enerzijds stoken allerlei bedrijven zoals cementfabrieken en ook steenbakkerijen als Swenden hun ovens met resofuel, en anderzijds konden andere bedrijven hun afvalstoffen goedkoop kwijt aan de Falkenbergs.

Volgens het Antwerpse parket was Rosier, de toenmalige zaakvoerder van het bedrijf Biochim (voorheen Bioloux) in Machelen, de tussenpersoon tussen de Waalse afvalmaffia en diverse Vlaamse bedrijven die geïnteresseerd waren in resofuel. In werkelijkheid was het bedrijf Biolux van Claude Rosier veel meer dan dat en zelf een station voor vermenging en doorvoer van giftige afvalstoffen. Rosiers was overigens de eerste secretaris-generaal van de machtige Europese afval-lobbygroep CEADS.

Swenden gebruikte de resofuel als brandstof, maar verwerkte het ook in de klei. Opmerkelijk is dat noch Falkenberg noch Rosier veroordeeld werden. De rechtbank oordeelde dat de afvalstoffen immers 'verwerkt' waren en resofuel dus geen afvalstof was. Het parket tekende daarom beroep aan. Dat moet nog behandeld worden. Alleen Swenden werd dus veroordeeld tot een fikse boete omdat hij naast de resofuel ook 'bleekaarde' in de klei verwerkte, een afvalstof die ervoor zorgde dat de stenen een lager gewicht kregen. Arbeiders van Swenden verklaarden in ieder geval dat er bij het bedrijf al jaren 's nachts regelmatig dubieuze leveringen plaatsvonden. Gezien de omvang én de aard van de afvalhandel van de Belgisch-Nederlands-Duitse afvalmaffia zou het waarnemers niets verbazen als justitie in verband met de herkomst van de grote concentraties cyanide ook in deze richting zal zoeken. (HVS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234