Zaterdag 04/02/2023

ondernemen

Eigen zaak: hij durft, zij twijfelt

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

In tien jaar tijd is het aandeel voltijds ondernemende vrouwen niet meer gestegen. Het aantal vrouwen dat zelfstandige wordt in bijberoep, zit wel in de lift. "Vrouwen zijn blijkbaar nog altijd voorzichtiger."

CMA

In 1995 was nog maar 28 procent van de zelfstandigen een vrouw, tien jaar later liep dat aandeel al op tot 35 procent. Maar sindsdien is het cijfer blijven steken, zo blijkt uit cijfers tot en met het derde kwartaal van 2016, die ondernemersorganisatie Unizo opvroeg bij het Rijksinstituut voor de sociale verzekeringen van zelfstandigen (RSVZ).

"De piek van het aandeel zelfstandige vrouwen in hoofdberoep vinden we in 2003, daarna stagneert het", zegt Caroline Deiteren van Unizo. "Opvallend, want het sociaal statuut van de zelfstandige is de voorbije jaren stelselmatig verbeterd. De pensioenen zijn gelijkgetrokken, net als de kinderbijslag, en de moederschapsrust is uitgebreid. Maar blijkbaar is dat niet voldoende voor jonge vrouwen, of toch niet genoeg doorgesijpeld, om de keuze te maken voor een zelfstandig hoofdberoep."

De afgelopen vijftien jaar steeg het absolute aantal startende zelfstandige vrouwen dan wel van 18.000 naar 39.000, maar voor elke zelfstandige vrouw zijn er twee zelfstandige mannen die starten. "De man-vrouwverhouding verandert daardoor niet", stelt Unizo.

"Vrouwen nemen blijkbaar toch nog altijd minder snel het risico om een zaak te starten dan mannen, wellicht omdat ze bij die beslissing rekening houden met factoren als stabiliteit en inkomenszekerheid voor het gezin. Mannen, nog steeds 65 procent van de zelfstandigen, zijn wat dat betreft blijkbaar meer geneigd om te 'springen' en nadien wel te zien wat de gevolgen zijn."

Het aantal vrouwen dat zelfstandige in bijberoep werd, is in twintig jaar tijd wél gestegen van 20 procent naar 40 procent. "Dat is een spectaculaire stijging", zegt Deiteren. "Voorzichtig kunnen we stellen dat er wel een ondernemersgeest in onze vrouwen zit, maar dat ze het eerst in bijberoep uitproberen, om pas daarna volledig op de kar te springen. Net omdat ze zeker willen zijn van een inkomen."

Inkomenszekerheid is ook een verklaring waarom het grootste aandeel vrije beroepen voor vrouwen is weggelegd. "Denk aan artsen en architecten. Die investering is minder groot dan bij andere beroepen, zoals in de industrie of handel, en heeft ook te maken met studiekeuzes: de laatste jaren kiezen veel meer meisjes voor een studie rechten of geneeskunde."

Duwtje geven

Unizo wil die positieve evolutie doortrekken en het aandeel vrouwen dat voor een zelfstandig hoofdberoep kiest, een duwtje geven. "Dat zou kunnen als we het sociaal statuut blijven verbeteren en ook de combinatie arbeid en gezin vergemakkelijken, door bijvoorbeeld meer flexibele kinderopvang te voorzien.

"Ook moeten we meisjes in het secundair onderwijs al duidelijk maken dat er opleidingen zijn waarna ze terechtkomen in een zelfstandig beroep. En ook rolmodellen zijn belangrijk: zij tonen dat vrouwen net zo goed als mannen succesvol een zaak kunnen uitbouwen, goed met risico's kunnen omgaan en leiding kunnen geven."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234