Zaterdag 08/08/2020

eigen Tv-zender moet burger dichter bij Europa brengen

Fors kostenplaatje vormt mogelijk belemmering

Europees Parlement wil zichzelf op de buis

In navolging van de parlementaire tv-stations die in Canada en de VS bestaan, wil nu ook het Europees Parlement met een eigen zender starten. Dat schrijft het weekblad European Voice.

Brussel

Eigen berichtgeving

Vóór het zomerreces zal het departement Informatie van het Europees Parlement (EP), met vestigingen in Brussel en Straatsburg, zicht krijgen op de resultaten van een studie die momenteel peilt naar de haalbaarheid van een parlementaire tv-zender. Dergelijke zenders bestaan al in de VS, met het erg succesvolle C-Span, en in Canada, met Parliament TV. Als het plan realiseerbaar bevonden wordt en de goedkeuring krijgt van het 732 leden tellende parlement zelf, dan zou EPTV, zoals de voorlopige werknaam van de zender heet, al in 2006 op de buis kunnen zitten.

Aan het Brusselse, Engelstalige weekblad European Voice zei EP-secretaris-generaal Julian Priestley dat de studie aandacht zal hebben voor het kostenplaatje van het initiatief. "We bevinden ons in een erg pril stadium", zei hij. "We moeten nog een heel aantal punten in overweging nemen, de vraag bijvoorbeeld of we voor kabel-tv kiezen."

Volgens Priestley is het initiatief gegroeid vanuit het besef dat tv een uiterst machtig medium geworden is en dat "we meer aan onze audiovisuele activiteiten moeten werken". Toch is een deel van de activiteiten van het Europees Parlement vandaag al op tv te zien, met name via EBS (Europe by Satellite), een zender die met de Europese Commissie gedeeld wordt maar niet in de huiskamers van Jan modaal binnenkomt. EPTV, dat zich tot doel zou stellen mensen van nabijer te laten volgen wat binnen het parlementaire halfrond zoal gebeurd en besproken wordt, zou dat wel doen. Priestley: "Vandaag zie je wel dat tv-zenders steeds vaker gebruikmaken van wat we te bieden hebben, maar een heus overzicht van onze vele activiteiten kunnen ze niet brengen."

Een van de concrete problemen waar een Europese parlementaire tv mee te maken zou krijgen, en die het kostenplaatje danig zou doen oplopen, is de officiële veeltaligheid van het halfrond. Ook over goedkopere alternatieven als een radiostation of een via het internet raadpleegbare nieuwswebcam behoort tot de mogelijkheden. Behalve de plenaire zittingen zouden ook hoorzittingen en vergaderingen van de diverse commissies uitgezonden worden.

In Europese politieke kringen wordt voorzichtig positief op het voorstel gereageerd. "Het is een interessant voorstel", vertelt Hans-Gert Pöttering, de fractieleider van de conservatieve Europese Volkspartij (EVP), in European Voice. "Elk voorstel dat de reikwijdte en de kwaliteit van de informatie naar onze burgers verbetert, is welkom." Wel geeft Pöttering te kennen liever niet over één nacht ijs te gaan. Hij wil weten of een tv-zender wel de beste manier is om de kloof met de Europese bevolking te dichten. "Misschien zijn er ook minder dure oplossingen", suggereert hij.

Aan sociaal-democratische zijde wil fractievoorzitter Martin Schulz zekerheid dat de prijs die voor het medium betaald zal worden opweegt tegen de geleverde kwaliteit. "Het moet vooral geen lege doos worden."

Het EPTV-voorstel komt er op een moment dat er nog altijd discussie heerst over de toegankelijkheid van het Parlement en andere EU-instellingen voor de media. Nadat die laatsten aardig wat schandalen binnen de Europese muren hadden weten bloot te leggen, was de verleiding groot om de toegang strikter aan banden te leggen. Een vraag die omtrent EPTV ongetwijfeld kan worden gesteld, is of deze zender de andere media binnen het parlement niet tot inbinden zal dwingen, en of dat de informatieverstrekking wel ten goede zal komen. De voorbeelden in de VS en Canada zullen ongetwijfeld inspiratie bieden. (LD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234