Zaterdag 18/01/2020

Opinie

Eigen rellen eerst? Gelukkig voor Jan Jambon zijn er nu wel beelden van dansende supporters

Beeld TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

Marc Van Ranst is hoogleraar aan de KU Leuven.

Na de match Antwerp FC-Eupen en en na het verlies van de kampioenstitel, braken aan het Bosuilstadion zware rellen uit: 12 agenten raakten gewond, 13 politiecombi's werden beschadigd, één combi brandde volledig uit, verkeersborden werden ontworteld, kasseien werden uit de grond gehaald en naar de politie gegooid, en brievenbussen van buurtbewoners werden vernield.

Een grote groep geradicaliseerde (vermoedelijk Katholieke) Antwerpse jongeren die klaarblijkelijk onze normen en waarden niet delen, waren verantwoordelijk voor deze veldslag. Dezelfde soort hooligan-jongeren mochten een paar weken geleden onder politie-escorte vreedzaam naar het Beursplein in Brussel marcheren om er fascistische groeten te brengen.

Nochtans worden de Antwerp-hooligans door het stadsbestuur serieus gepamperd. "Wie kampioen speelt, verdient een ontvangst in het stadhuis en een balkonscène op de Grote Markt" zei sportschepen Ludo Van Campenhout (N-VA). Hij had al plannen om op 7 mei de duizenden supporters van Antwerp op de Grote Markt minzaam te begroeten vanop het balkon van het Schoon Verdiep, omringd door de spelers van Antwerp.

Marc Van Ranst. Beeld Tim Dirven

Toen in Molenbeek een aantal lokale jongeren de politie bekogelden met flesjes na de arrestatie van Salam Abdeslam, was de reactie vanuit politieke hoek onmiddellijk en hard. Geert Bourgeois (N-VA) zei: "Het wijst erop dat er een aparte samenleving is ontstaan onder onze ogen. Een samenleving die de pluralistische waarden niet deelt van de onze, waar iedereen gelijke rechten heeft. Dat is angstwekkend."

Echter, na de (veel ernstiger) rellen in Antwerpen zwegen de schepen van Sport van Antwerpen en onze minister-president in alle talen maar vooral in het Vlaams en het Hypocriets. Burgemeester Bart De Wever reageerde wel. Hij was geschokt en verbolgen over het wangedrag van "een kleine groep teleurgestelde supporters". Maar hij sprak niet over "Antwerpen op te kuisen".

Rond het voetbalstadion van White Star Brussel waren er diezelfde avond straatfeesten, geen rouwplechtigheden, straatfeesten! Gelukkig voor Jan Jambon zijn er nu wel degelijk beelden van dansende supporters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234