Dinsdag 15/10/2019

Boerkaverbod

Eigen opinie is niet Unia's opinie

Rachida Lamrabet. Beeld (c)Koen Broos

Gelijkekansencentrum Unia neemt "duidelijk afstand van de uitspraken van Rachida Lamrabet", de schrijfster die halftijds juriste is bij het centrum en in een interview het boerkaverbod bekritiseerde. Maar het kwaad lijkt geschied, want ook al gaf ze enkel een persoonlijke opinie, het volledige centrum ligt weer onder vuur. 

"Deze uitspraken van een juriste van Unia – zelfs in eigen naam – dragen zeker niet bij tot een betere perceptie van Unia", zo was bevoegd staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) streng voor het gelijkekansencentrum. "Meer zelfs, we zijn het stadium van het perceptieprobleem voorbij. Het gaat om de geloofwaardigheid van Unia. Werkt het centrum mee aan gelijke kansen voor iedereen, of werkt het mee aan de bedreiging ervan?"

De juriste in kwestie, Rachida Lamrabet, had in een interview met Knack gezegd dat ze niet voor een boerkaverbod is. "Zeker niet in een land dat de mensenrechten hoog in het vaandel zegt te hebben." Volgens haar is de kwestie louter symboolpolitiek en gaat het om een 'nepprobleem'. "Politici hebben het, in een klimaat van angst, gewoon tot een urgente maatschappelijke kwestie weten op te blazen." 

Persoonlijke vrijheid opgeven

Unia kondigde na Demirs uithaal aan afstand te nemen van Lamrabets standpunt en "het incident te zullen bespreken op een overleg tussen werkgever en werknemer". Meer commentaar wilde het centrum, dat duidelijk verveeld zit met de kwestie, niet kwijt.

Johan Leman, voormalig directeur van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding, vindt dat het centrum voorzichtiger had moeten zijn. "Wanneer je voor zo'n instelling werkt, geef je voor een stuk je persoonlijke vrijheid op. Je vertegenwoordigt je instelling. Je kunt over zulke thema's gewoon niet publiceren zonder akkoord van de directie. Voor de tegenstanders van Unia is dit in elk geval een heel mooi geschenk."

Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen en lid van van de raad van bestuur van Unia, zegt dat Unia sowieso altijd binnen het wettelijk kader moet werken. "Maar in de bedrijfswereld zou dit in elk geval niet kunnen. Je kunt bijvoorbeeld moeilijk een hoge positie bij Coca-Cola hebben en dan in de antifrisdranklobby gaan zitten."

Het is niet de eerste keer dat Demir Unia viseert. Eerder noemde ze Unia al een "centrum voor polarisering". Ook is het centrum volgens haar "obsessief bezig met de zwartepietendiscussie en heeft het onvoldoende oog voor de echte problemen".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234