Zaterdag 28/01/2023

Eigen haard

Excuus, maar we kunnen niet anders dan u te overvallen met volgende kreet: "Fysieke arbeid, yes!" Valt er nog sneeuw te ruimen, buurvrouw? Nog wat strooizout nodig? Neen? Spijtig, die oranje fluorescerende sneeuwschoffel begon net zo goed in de hand te liggen.

In afwachting van nieuw materiaal werpen we ons dan maar op het eigen diepvriesvak, kwestie van die uitpuilende ijsbaard eens flink te trimmen. Met hamer en beitel, dat spreekt voor zich. Misschien koesteren we te hoge verwachtingen, maar als we onze activiteiten uitbreiden, zouden we ons in de streek nuttig kunnen maken met het ruimen van het her en der verspreide puin. Merkte u het ook? De huizen vallen dit seizoen bij bosjes. En neen, wij hebben er niets mee te maken. Leedvermaak? Hoe wij zouden reageren als onze stulp de genadestoot toegediend kreeg van die verrader van een bulldozer?

Een duidelijke stellingname is wat we nodig hebben. Vluchten dus! Allen naar de Ligne Maginot. Trouwens, deze daad van zwaar verzet - het voor onbepaalde tijd schuilen in de fortificaties die onze dappere Franse buren in tijden van (eerste) wereldoorlog bouwden - zal menig psychoanalist een ferme symbolische brok ter ontleding bezorgen. Inderdaad, als we iets voor een ander kunnen doen, volgaarne.

Vanuit onze schuilplaats sturen we subversieve brieven naar de 'kleine man' in de boze wereld. Deze correct gefrankeerde apologie - we koesteren geen wrok tegen het Postwezen - zal in haar veelzeggende envelop alle 'kleine mannen' verrassen, koning incluis. Mocht u hiervan door een spijtige vergetelheid geen exemplaar ontvangen, wendt u dan tot Les Affaires d'Albert voor diepere inzichten. Het pamflet - we vermoeden in u werkelijk een 'kleine man' - zal onze koloniale plannen wereldkundig maken. In samenwerking met enkele architectuurstudenten uit Singapore willen we Mars volbouwen met koterijen allerhande. Codewoord Destination Mars is, we geven het toe, een poging van onzentwege om de pijn van het verlies van de baksteen in onze maag te verzachten. Een mens moet blijven vooruit denken.

Tot op die heuglijke dag, de dag dat we met een enkel ticket de reis naar de rode planeet aanvatten, zullen we ons in stilte bezighouden met verschillende spelletjes kaart. En dat bedoelen we wel degelijk letterlijk; The Bob Lancaster Gallery of Unusual Playing cards heeft ons zijn volledige stock ter beschikking gesteld, waarvoor dank. Maar eerst moet die HST nog in de juiste bedding bollen, natuurlijk.

Bericht aan de sympathisant van het eerste uur die ons gisteren het radiootje-met-tv-scherm aan het gemeenschappelijke front toezond: "Goede vriend, we hebben nog nooit zo gelachen als bij het zien van Las Vegas Implosions. Veel stof." Er is een tijd die de klok doet terugtikken. Op Mars.

Adressen Ligne Maginot

http://www.lhorizon.com/ Les Affaires d' Albert

http://www.pto.cromozone.be/ Destination Mars

http://www.geocities.com/CollegePark/Library/4228/ The Bob Lancaster Gallery of unusual Playing cards

http://members.aol.com/rlancastr/blgupc/blgupc.htm Las Vegas Implosions

http://www.lvrj.com/lvrj_home/in-depth/packages/onlyinvegas/implode

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234