Maandag 29/11/2021

Egyptische oppositie protesteert tegen 'dictator Morsi'

Demonstranten zijn zondag in Caïro opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen wat zij een 'dictatoriale machtsgreep' door president Mohammed Morsi noemen. Uit protest tegen zijn decreet dreigt de rechterlijke macht met een staking.

President Morsi ontsloeg vorige week donderdag procureur-generaal Abdel Meguid Mahmoud. Tegelijkertijd bepaalde hij per decreet dat zijn besluiten niet door de rechterlijke macht kunnen worden aangevochten, zolang er nog geen nieuw parlement is gekozen en de nieuwe grondwet niet van kracht is.

De Opperste Raad van de Rechterlijke Macht zei dat het decreet een 'aanval zonder weerga op de onafhankelijkheid van de rechters' vormt. De zogenaamde Club van Rechters, waarin vooral rechters zitten die door de verjaagde president Hosni Moebarak zijn benoemd, riep op tot een staking door de rechters. In Alexandrië en enkele andere steden zouden rechters al het werk hebben stilgelegd uit protest tegen de maatregelen van Morsi.

Vrees voor geweld

In het gebouw van het Opperste Gerechtshof kondigde Abdel Meguid Mahmoud tegenover een groep van juichende rechters aan dat hij zich niets zou aantrekken van het besluit van Morsi om hem aan de kant te zetten. De rechters riepen om de 'val van het regime'. Daarmee herhaalden ze de leuze van de volksopstand tegen Moebarak vorig jaar, alleen is die nu tegen Morsi gericht.

Een groep oppositieleiders, die zichzelf het Nationale Reddingsfront noemt, kondigde aan dat zij niet bereid zijn de dialoog met Morsi aan te gaan zolang hij zijn omstreden decreet niet heeft ingetrokken. "Er is geen ruimte voor dialoog als een dictator de meest repressieve en afstotelijke maatregelen oplegt en dan zegt: eerlijk delen!", zei Mohamed El-Baradei, een van de bekendste oppositiefiguren in Egypte. Volgens El-Baradei vormt het decreet een bedreiging voor de toch al moeizame overgang van Egypte naar een democratie. Hij zei te vrezen voor een 'nieuwe ronde van geweld'.

Morsi ontkent dat hij uit is op dictatoriale bevoegdheden. Volgens hem gaat het slechts om een tijdelijke maatregel. Het decreet was naar zijn zeggen nodig om te voorkomen dat de rechterlijke macht de grondwetgevende vergadering, die bezig is een nieuwe grondwet op te stellen, onwettig verklaart.

Het Opperste Constitutionele Hof had al eens het parlement en een eerdere constitutionele raad naar huis gestuurd. Voordat Morsi zijn decreet uitvaardigde gingen er geruchten dat het Opperste Constitutionele Hof van plan was volgende week zondag de grondwetgevende commissie te ontbinden.

Islamisten

De rechterlijke macht zit vol mensen die door het verdreven regime benoemd zijn. Zij maken zich zorgen over de toenemende invloed van de islamisten op allerlei niveaus. Morsi was een van de leiders van de Moslimbroederschap.

De grondwetgevende assemblee had tot eind van dit jaar de tijd gekregen haar werk af te ronden, maar volgens de aanhangers van Morsi probeerden de niet-islamisten de zaak te vertragen.

Met zijn decreet geeft Morsi de assemblee nu twee maanden extra tijd om de ontwerpgrondwet te voltooien. Waarnemers vrezen dat de islamisten zich nu minder zullen aantrekken van de kritiek van de minderheid en vanaf nu hun zin zullen doordrijven. Dat zou afbreuk doen aan de geloofwaardigheid van de nieuwe grondwet.

Tegenstanders van Morsi hebben opnieuw hun tenten opgeslagen op het Tahrirplein, dat ook het centrum vormde van de opstand tegen Moebarak.

Voor komende dinsdag heeft de oppositie een massale demonstratie aangekondigd. Ook de Moslimbroederschap heeft zijn aanhangers opgeroepen dan de straat op te gaan. Gevreesd wordt dat het tot botsingen tussen de twee kampen zal komen.

De onrust heeft ook zijn weerslag op de Egyptische economie. Zondag daalden de koersen op de beurs van Caïro met ruim 10 procent, totdat de handel werd stilgelegd.

"We zijn terug bij af, zowel politiek als maatschappelijk", constateerde Mohamad Radwan van Pharos Securities, een Egyptische effectenmakelaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234