Donderdag 27/02/2020

Ego gedrag l Meer gedwongen seks bij ontmoetingen via het internet

'Veel geflirt gebeurt via sms, chat of mail, ook al leer je elkaar op school kennen'

Welkom op www.latenwesekshebben.com

Een op de tien jongens heeft seks gehad na een ontmoeting via het internet, en dat geldt ook voor een op de twintig meisjes. Dat blijkt uit de nieuwe studie Seks onder je 25ste van de Rutgers Nisso Groep bij bijna vijfduizend Nederlandse jongeren tussen twaalf en 25. 'Bij deze seksuele ontmoetingen via het internet komen er meer negatieve ervaringen voor, en daarmee bedoel ik seksuele handelingen onder dwang, dan bij andere ontmoetingen', zegt Hanneke De Graaf van de Rutgers Nisso Groep. Door Katrijn Serneels

nternetdaten, cyberseks of seks hebben met iemand die je hebt ontmoet op het internet, het is niet alleen de wereld van volwassenen. Ook jongeren van twaalf tot 25 doen het. Achttien procent van de jongens en 12 procent van de meisjes heeft al eens een afspraak gemaakt via het internet. "Internet, chatten, mailen of sms'jes sturen en bellen is heel belangrijk in de relationele wereld van jongeren. De meesten leren elkaar nog altijd kennen op school of via vrienden, maar heel wat geflirt en dating gebeurt daarna met behulp van sms'en, bellen, chatten en mailen. Er is ook een groep jongeren die op het internet leuke jongens of meisjes tegenkomt en daar een afspraak mee maakt. Een op de tien jongens heeft al eens on line seks gehad. En eveneens een op de tien jongens heeft seks gehad met iemand die hij op internet heeft leren kennen. Bij de meisjes is dat een op de twintig. Dat is best wel veel."

Gaan jongeren via het internet dan echt op zoek naar sekspartners? "Nee, dat denk ik niet. Het gaat meestal om jongens en meisjes die aan de praat raken op een website, wat verliefd raken en dan willen afspreken. Omdat je vooraf niet weet met wie je te maken hebt, kan het dus wel vaker fout lopen."

Vlaamse cijfers over hoeveel jongeren seks hebben met iemand die ze via het net ontmoet hebben, zijn er niet. "Maar het gebeurt ook hier", zegt psychologe Telidja Klai, programmaverantwoordelijke ouders, jongeren en kinderen bij Sensoa. "Als je kijkt naar het chatten op websites als die van VT4, dan zie je vaak heel direct taalgebruik opduiken. Iemand leren kennen op het internet gaat namelijk volgens heel andere gedragscodes dan in het echte leven. Het gevaarlijke is dat het veel sneller gaat, en veel directer. Als je in het echte leven verliefd bent op iemand, dan bloos je, dan stuntel je wat, je komt niet altijd uit je woorden. Op het internet is er die schroom niet, er wordt veel sneller en directer over seks gepraat: wat wil je doen als we elkaar zien, neuken of pijpen?"

Toch moeten niet alle ouders zich meteen zorgen maken. "In gezinnen die een warm nest zijn, waar de band tussen ouders en kinderen goed is, maken jongeren betere keuzes en doen ze minder negatieve seksuele ervaringen op", zegt Hanneke De Graaf van Rutgers. "Ze beginnen ook iets later aan seks en hebben minder seksuele ontmoetingen met mensen die ze via het internet kennen." Telidja Klai van Sensoa beaamt dat: "In een gezin waar thuis niet liefdevol en respectvol met elkaar wordt omgegaan, maar waar men heel grof en direct is, en grenzen overschrijdt, hebben de kinderen ook een ander idee van wat een normale relatie is. Wie uit een warm nest komt, stelt voorwaarden aan hoe hij behandeld wil worden in een relatie, die tolereert grof of grensoverschrijdend gedrag niet zomaar."

Maar er is geen internet nodig om negatiever ervaringen op te doen. Een kwart van de meisjes tussen negentien en 25 zegt dat ze al eens tot seksuele handelingen gedwongen zijn. "Het gaat om 23 procent van de heteromeisjes en 32 procent van de lesbische meisjes", verklaart Hanneke De Graaf. "Van de homoseksuele jongens zegt 26 procent dat hij al eens seks onder dwang heeft meegemaakt. Bij de heterojongens is dat amper 4 procent. Het zijn niet de meisjes, maar vooral jongens en mannen die anderen tot seks dwingen."

Het grootste verschil tussen jongens en meisjes op seksueel vlak is dan ook dat meisjes meer negatieve ervaringen rond seks opdoen. "Ze krijgen meer te maken met gedwongen seks, ongewenste zwangerschap, geslachtsziekten... Wat wel gelijk is, is de leeftijd en het tempo waarop jongens en meisjes seksuele ervaringen opdoen. Meisjes en jongens beginnen er even vroeg aan, op hun zeventiende hebben meisjes iets meer ervaring, maar het verschil is klein. Meisjes praten ook meer over seks met vrienden en hun ouders dan jongens. Die gaan meer op het internet naar informatie zoeken. Of naar ontmoetingen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234