Woensdag 27/10/2021

Efteling met snoeiharde beats

De tiende editie van Tomorrowland vond tijdens het eerste weekend alweer een onbetrouwbare bondgenoot in de weergoden, maar niet in de 180.000 bezoekers die het festival betraden. Een verzengende hitte, en een paar fikse regenbuien stonden nooit in de weg van collectieve euforie.

'Fuck reality" las je verschillende keren op een t-shirt of in slordige letters geschreven op een ontblote rug. Het had de officieuze baseline kunnen zijn van Tomorrowland. Deze sprookjesachtige, tijdelijke mogendheid in het natuurgebied De Schorre blijft namelijk ver weg van dagelijkse sleur en sores. Al tien edities lang zweert ze bij elementen uit de Efteling, een dolgedraaid lunapark, onbezonnen kinderdromen en een gigantische openluchtdiscotheek. Escapisme en genotzucht staan centraal in deze beatgedreven idylle.

Met oog voor detail, vijftien podia die beatfreaks van divers pluimage op hun wenken bedienen en een rist luxueuze afleidingen kreeg je zelfs de indruk dat je in een Club Med-versie van een zomerfestival verzeild was geraakt.

Dat verklaart allicht waarom je na drie dagen overvallen werd door het stockholmsyndroom. Een weekend lang hield het festival je gegijzeld in een parallelle, zorgeloze wereld die je achteraf niet meer wilde verlaten. Dat psychologische verschijnsel uitte zich in een tomeloos enthousiasme, waarbij het publiek collectief aan het kirren sloeg wanneer duizenden armbandjes tegelijkertijd oplichtten tijdens de set van festivalambassadeurs Dimitri Vegas & Like Mike. Maar net zo goed las je het af van de gelukzalige gezichten die je onderweg tegenkwam, of merkte je het aan bezoekers die een tattoeage met het logo van Tomorrowland droegen in hun nek, of de vlag van deze artificiële natie hoog hielden. De merchandisestand deed dit weekend gouden zaken: het engagement van Tomorrowland-bezoekers lijkt groter dan waar ook.

Goede vibes

Het festival zet natuurlijk ook niet alleen in op een overdaad aan beats, maar net zo lief aan goede vibes. Dit moet zowat het enige grote zomerfestival zijn, waar de barmeisjes gedrild lijken om de klok rond een hartverwarmende glimlach om de lippen te laten dansen. Met de komst van dj Siphe Tebeka gaf het festival dit jaar ook blijk van sociale betrokkenheid: deze kerel komt uit een uiterst gewelddadig township nabij Kaapstad, maar mocht als nobele onbekende een volledige set draaien, met dank aan een non-profitorganisatie die banden heeft gesmeed met Tomorrowland.

Verder ging de opbrengst van de meest exuberante, culinaire bacchanalen naar een goed doel. Zo opende driesterrenchef Sergio Herman dit jaar alweer een restaurant op een geheime locatie op Tomorrowland. Een tiental bezoekers kregen een vijfgangenmenu voorgeschoteld, met aangepaste wijnen. Kostprijs: een adembenemende 15.000 euro per tafel. Wie het iets minder breed liet hangen, kon zich natuurlijk ook gewoon storten op één van de smakelijke pasta, pizza's of hamburgers.

Geen enkel plekje op het terrein bleef gevrijwaard van knoertharde beats of ijle trance, maar toch zorgde headliner Armin van Buuren voor het meest onvergetelijke moment van het weekend, door even stilte af te dwingen. Dat deed hij naar aanleiding van de nationale ramp die Nederland vorige week trof. Best wel gedurfd, om de vrolijke waanzin van Tomorrowland een moment lang lek te prikken door met een krop in de keel te spreken over de vliegtuigcrash in Oekraïne, waarbij zowat 200 Nederlanders en een vijftal Belgen het leven lieten. "Tomorrowland, I love you zo much", klonk het emotioneel, waarna je een collectieve siddering door het publiek zag gaan.

Niettemin bleek zorgeloosheid het sleutelwoord tijdens de rest van het weekend. Zelfs toen de temperatuur op dag één opklom tot een veertig graden, liet die feestelijke esprit zich niet zomaar beteugelen. Al hadden de hulpdiensten hun handen vol: op de eerste dag alleen moesten ze 1.700 verhitte bezoekers helpen. De One World-brug van Arne Quinze, die nog niet helemaal klaar was, diende dit weekend dan ook meestal als schuiloord tegen de brandende zon of de openstaande hemelsluizen.

São Paulo

Hoewel het festival met zijn brug en operagebouw als podium twee blikvangers bij kreeg, had het hoofdpodium toch alweer het meeste bekijks. Dit jaar ademde het enorme decor de industriële revolutie uit: raderwielen, een waterrad en stoom blazende pijpleidingen leken zo uit de fantasie van H.G. Wells ontsproten. Wanneer alweer een gigantisch vuurwerk losbarstte boven de Main Stage of metershoge vlammen zich naar de hemel richtten, keek je dan ook met open mond toe. Geen wonder dat heel wat festivalgangers voortdurend in de weer waren met GoPro-cameraatjes aan een stok, de nieuwste trend op Tomorrowland. Selfies, filmpjes en overzichtshots overspoelden alle sociale media.

Maar geen foto die de euforie kon vatten van de Zuid-Amerikanen, toen die zondag via satelliet vernamen dat Tomorrowland er een nieuw verlengstuk zou bijkrijgen in São Paulo. Na TomorrowWorld in Atlanta, dat eind september voor de tweede keer zal plaatshebben, slaat Tomorrowland in 2015 ook zijn kampen op in Brazilië.

Voor dat nieuws zorgde headliner David Guetta tussen twee platen door. Tijdens zijn set werd ook live overgeschakeld naar het Candido Portinari Park in São Paulo, waar een mini-festivalversie van Tomorrowland werd gehouden met 15.000 feestvierders. Extase alom.

U weet dus waarheen, wanneer de tickets voor het dansfeest in Boom weer eens in luttele tellen uitverkocht raakt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234