Zondag 29/05/2022

Efficiënter medicijn tegen beroertes

Wetenschappers zochten al decennia naar een nieuw geneesmiddel tegen beroertes. Nu wordt het op het jaarlijkse congres van de Europese Vereniging van Cardiologen in Barcelona gepresenteerd.

Pedro Brugada zal het geneesmiddel zeker voorschrijven zodra het op de Belgische markt komt. “We wachten al jaren op een betere oplossing”, zegt de cardioloog van het UZ Brussel vanuit Barcelona. Patiënten met voorkamerfibrilleren (een bepaalde hartritmestoornis) maken makkelijker bloedklonters aan, die kunnen doorschieten naar de hersenen en een beroerte veroorzaken. Tot nu toe werden ze behandeld met de bloedverdunner warfarine. Op het jaarlijkse congres van de European Society of Cardiology, dat nog tot morgen loopt, werden de testresultaten van het medicijn dabigatran (merknaam Pradaxa) voorgesteld.Uitgangspunt van de studie was nagaan of dabigatran ‘niet slechter’ was dan het gangbare warfarine. De RE-LY-studie (Randomized Evaluation of Long-term anti-coagulant therapY) vergeleek twee verschillende dosissen van dabigatran met de huidige therapie met warfarine. Meer dan 18.000 mensen met voorkamerfibrilleren uit 44 landen deden mee aan de klinische test. De test duurde twee jaar, en de patiënten werden achteraf nog een jaar opgevolgd.De resultaten zijn verrassend. Twee keer per dag de hoge dosis van 150 mg nemen vermindert het risico op een beroerte met 34 procent ten opzichte van een therapie met warfarine. Twee keer per dag een lagere dosis van 110 mg nemen heeft hetzelfde effect als warfarine, maar veroorzaakt gevoelig minder hersenbloedingen.“Die resultaten zijn om drie redenen heel belangrijk”, zegt Pedro Brugada. “Ten eerste omdat het geneesmiddel efficiënter is. Maar omdat het het bloed beter verdunt, vreesde men voor meer bloedingen. Die vrees werd niet bevestigd, integendeel. Het is dus veiliger. Ten derde is de toediening veel makkelijker. Warfarine is eigenlijk een middel om ratten mee te doden. Als je dat wil toedienen aan mensen, moet je dus heel voorzichtig zijn. Patiënten moesten tot twee keer per week op controle komen. Die tests zijn nu niet meer nodig.”Ondanks de problemen was warfarine al meer dan twintig jaar de ‘gouden standaard’ om beroertes te vermijden bij mensen met voorkamerfibrilleren, weet onderzoeksleider professor Stuart Connolly (McMaster Universiteit, Canada). “We waren al jaren aan het wachten op een betere oplossing”, zegt Brugada. “Drie jaar geleden werd er bijvoorbeeld een heel efficiënt geneesmiddel getest, maar het was veel te toxisch voor de lever. Het kwam nooit op de markt.” “Dit is de eerste keer in meer dan vijftig jaar dat er een nieuwe bloedverdunner is gemaakt die zowel veiliger als beter is dan de bestaande therapie”, stelt Connolly in een persbericht.Volgens Pedro Brugada zullen “heel veel” mensen baat hebben bij het geneesmiddel. “Ik behandel veel patiënten met voorkamerfibrilleren”, zegt hij. “Tot 10 procent van de oudere bevolking lijdt eraan. Het is nu aan de autoriteiten om het geneesmiddel te registreren en een prijs te bepalen”, zegt Pedro Brugada. “Ik hoop dat dat zo snel mogelijk gebeurt in België.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234