Dinsdag 25/02/2020

Eeuwige trouw is niet van de voetbalwereld

Patrick Janssens (57) wordt algemeen directeur van KRC Genk, voetbalclub in crisis. De vroegere Antwerpse burgemeester heeft er duidelijk zin in. Op iets langere termijn wil Janssens zijn huidige woonplaats Antwerpen zelfs inruilen voor een stek in Limburg.

Patrick Janssens naar voetbalclub KRC Genk, het is een opmerkelijke, maar ook niet zo geweldig verrassende transfer.

In een interview met deze krant begin juli gaf de voormalige burgemeester al aan dat de liefde voor "zijn" stad Antwerpen over was. Janssens, een notoir voetbalfanaat, verklapte verder nog dat hij "ooit" een voetbalploeg wilde leiden, "zij het niet eender welke".

Op het ogenblik van dat interview had Janssens al aan Genkvoorzitter Herbert Houben laten weten dat hij interesse had om ontslagnemend Genkdirecteur Dirk Degraen op te volgen. Toen de club eind vorige maand zijn trainer Emilio Ferrera de laan uitstuurde, liet Janssens nogmaals zijn belangstelling blijken. "Ik heb Houben toen een nota van vier pagina's gestuurd", zei Janssens gisteravond aan de telefoon. "Ik heb daarin verteld waarom ik zoveel bewondering heb voor hun project, en uitgelegd wat ik voor hen kan betekenen. Niet veel later hebben Houben en ik elkaar persoonlijk gesproken. Het klikte onmiddellijk."

Thor Waterschei

Hoewel fanatiek Beerschotsupporter, zegt Janssens dat hij bijzonder veel bewondering en respect heeft voor wat KRC Genk sinds het ontstaan 26 jaar geleden heeft bereikt. "De club heeft vandaag een paar problemen, maar dat neemt niet weg dat ze daar sinds de fusie (tussen Thor Waterschei en Winterslag, JdP) een prachtig verhaal hebben geschreven. Met veel minder middelen dan in Antwerpen hebben ze er een topclub uitgebouwd die diep verankerd zit in de lokale gemeenschap."

Op iets langere termijn wil Janssens ook deel uit maken van die gemeenschap. "Het is inderdaad de bedoeling dat ik straks naar Limburg verhuis. Ik wil deze job goed en liefst zo lang mogelijk doen. Ik denk dat dat alleen maar kan als ik er ook ga wonen."

Vaarwel Antwerpen dus, al blijft Janssens naar eigen zeggen supporteren voor zijn oude liefde, de ploeg die vandaag KFCO Beerschot Wilrijk heet. "Ik houd mijn abonnement en neem me ook voor nog regelmatig te gaan kijken. Maar eeuwige trouw is niet van de voetbalwereld. Als je in deze wereld voor eeuwig trouw zou blijven aan je eerste liefde, dan zouden er geen transfers bestaan."

Afscheid moet Janssens trouwens ook nemen van zijn functie in zijn zopas opgerichte Centrum voor Stadsontwikkeling. "Hoe jammer ik het ook vind voor mijn collega's, dit zijn twee engagementen die niet te combineren zijn. Ik denk niet dat je een goede algemene directeur van Genk kunt zijn als je die job niet voltijds doet."

Op zoek naar eenheid

In Genk wacht Janssens hoe dan ook geen makkelijke taak. De club, in 2011 nog landskampioen, strandde vorig seizoen op een matige zesde plek. Strubbelingen met het bestuur hadden toen al een eind gemaakt aan de samenwerking met Janssens' voorganger Degraen.

Het nieuwe seizoen bracht voorlopig weinig beterschap, wel integendeel. Genk begon aan de nieuwe competitie met een pijnlijke nederlaag, die al meteen de kop kostte van trainer Emilio Ferrera. Daarnaast kwam de club tot dusver vooral in het nieuws met conflicten. Sterspeler Jelle Vossen werd om onduidelijke redenen op de bank gehouden, en solliciteert nog altijd openlijk naar een transfer.

Dat de sfeer tussen de spelers onderling niet helemaal optimaal is, bleek ook overduidelijk toen het onlangs tot een dronkemansgevecht kwam tussen spelers Tornike Okriashvili en Anele. De trainer die weer eenheid moest brengen, werd pas na lang zoeken gevonden in Alex McLeish, de Schot die gisteren eveneens aan de pers werd voorgesteld.

Een crisissituatie dus, maar daar is Janssens naar eigen zeggen niet bang voor. "Het was crisis binnen sp.a toen ik er voorzitter werd, en het was crisis in Antwerpen toen ik er burgemeester werd. In de twee gevallen heb ik die crisissen helpen bezweren door weer een ploeg op het veld te krijgen. Ik voel aan alles dat dat ook bij Genk gaat lukken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234