Woensdag 12/05/2021

Eeuwen oud, nog steeds in

Als Tom Boonen wint, verkoopt Frank Boon meer kriek. 'Blijkbaar linken mensen hem aan ons bier.' Maar gisteren had Boon de koers niet nodig: met zijn Oude Kriek pakte hij zélf de gouden medaille op de World Beer Cup in Amerika. Al voor de vierde keer. 'Zelfs in Japan heb je echte fanaten.'

Ergens hebben ze het teruggevonden: zéker in 1615 al brouwden voorgangers van Frank Boon lambiek, geuze en kriek. Dat waren geen voorvaders, want in 1975 kocht hij deze brouwerij over van René De Vits en zijn zus. Boon was 21 toen. De Vits brouwde dat laatste jaar 250 hectoliter bier. In 1990 had Boon dat al opgetrokken tot 450 hectoliter. En vorig jaar: 18.000.

In vergelijking met grootmachten als Inbev is dat, tja, klein bier. Maar kijk: het is wel Oude Kriek van Boon die op de World Beer Cup de gouden medaille haalde in de categorie 'Belgian-Style Sour Ale'. Over 94 categorieën heen deden 4.754 bieren mee, uit 58 landen. In dezelfde klasse pakte Oude Geuze Oud Beersel zilver en Boon met zijn Oude Geuze ook nog brons. In een andere categorie won de Rodenbach Vintage 2011 goud en Delirium Tremens pakte brons in de categorie Belgian-Style Tripel.

Zure soep

"We beconcurreren onszelf een beetje", zegt Frank Boon (60), terwijl hij leunt tegen een van de oude eiken vaten, waarbij oud écht oud is: het dateert al van 1883. "Die geven het beste bier, maar we hebben er ook recentere hoor. Kijk maar." En hij wijst op vaten die tussen 1905 en 1914 gemaakt werden. Daarin zit het verschil: kleiner zijn dan de groten, kunnen en durven wachten, bier tijd geven om op vaten te gisten en dan nog eens in flessen.

Boon legt uit: "Lambiek, geuze en kriek zijn moeilijk te produceren, want vaak is het een lang proces. Westmalle gist drie weken in vaten en drie weken op fles. Voor Oude Kriek ben je een jaar bezig. Maar onze Oude Geuze Mariage Parfait moet drie jaar in vaten en zes maanden op fles. Je begrijpt dat er in die tijd véél kan mislopen. En dat dit natuurlijk economisch veel minder interessant is.

"Bij die grote industriële brouwerijen kwamen na de Eerste Wereldoorlog al economen in dienst die zeiden: 'Nonkel, die bieren zijn niet meer van deze tijd'. Zoals wij het doen, is het veel duurder. En dan kan het enkel succesvol zijn in streken en op momenten dat er voldoende koopkracht is."

Brouwerij Boon in Lembeek ("vandaar de naam lambiek, zo spraken de Fransen het uit toen ze hier rond 1794 heersten") heeft dertien man in dienst. Plus Frank en zijn zoon Jos, de brouwer. De echte brouwtijd loopt trouwens van oktober tot eind april. "Dat vind je in middeleeuwse boeken al terug: tussen Sint-Michiel op 29 september en Sint-Joris op 23 april. Dat waren de drakendoders, maar eigenlijk gaat het om bacteriën die in de warmere maanden in de lucht zitten. In de zomer krijg je dan geen lambiek, maar zure soep."

En lambiek ("eigenlijk een anachronisme, al zijn er hier nog cafés waar je die kunt drinken") is de basis: daar worden krieken aan toegevoegd. Met gisting op fles nadien krijg je de Oude Kriek, waarvan Boon er jaarlijks zo'n 500 hectoliter maakt. "Die krieken komen uit een streek in het zuiden van Polen. Per jaar koop ik 300.000 kilo. Moest ik dat in België doen, dan had ik alleen al 10 procent van de hele Belgische kriekproductie nodig."

Hij proeft het allemaal zelf en geeft dan een 'go' voor zijn bieren. Die uitzwermen naar Amerika, naar Australië, naar Japan. "Wie daar fanaat is, is écht fanaat", glimlacht hij. "Een dag na de aardbeving in Fukushima, mailde ik naar een klant daar met de vraag of alles oké was. Hij antwoordde: 'Er is een beetje schade, maar dat is niet erg. Probleem is wel dat mijn geuze allicht wat troebel is'."

België bierland?

België bierland? Dat is zo, maar zelfs in de uitslag van de World Beer Cup ziet Boon dat dit steeds moeilijker wordt. Niet alleen qua getal: begin jaren zestig hadden we nog 700 brouwerijen, toen hij in 1975 begon nog 273 en vandaag goed 120. Maar vooral: "In 1980 vond je in de Verenigde Staten tachtig brouwerijen. Vandaag zijn dat er bijna 5.000. We hebben ook máár vijf Belgische medailles gehaald daar, dat is elk jaar minder. De concurrentie is echt wel groot geworden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234