Maandag 05/12/2022

Eerste ZuiderZinnen schot in de roos

Een zeer divers en breed programma, de juiste locatie en een zeer intensieve promotiecampagne via de regionale media: de eerste editie van ZuiderZinnen, een 'festival van het woord' in de Antwerpse wijk het Zuid, kon eigenlijk op voorhand al niet meer stuk.

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Jeroen de Preter

Dat het cultuurfeest alles samen meer dan 5.000 op het eerste gezicht zeer tevreden toeschouwers zou lokken, dat had niemand verwacht. Zoals je in deze tijd van het jaar ook geen ronduit zuidelijk weer verwacht. 'Een Antwerps alternatief voor het Groot Beschrijf en de Gentse Feesten', dat was het opzet van schrijvers Eddy Van Vliet en Luc Huybrechts, de geestelijke vaders van ZuiderZinnen.

Op grond van de publieke belangstelling en de vrolijke, welhaast kermisachtige sfeer, kun je alleen maar besluiten dat de heren de ambitie al onmiddellijk hebben waargemaakt. Hoe kon het ook anders? De organisatoren konden rekenen op de belangeloze medewerking van de zon en publiekstrekkers als Bert Anciaux, Tom Lanoye, Raymond van het Groenewoud, Jan Decorte en Antje De Boeck.

Niet dat het allemaal zo gesmeerd liep. Toen burgemeester Leona Detiège om 13 uur het startschot gaf, hadden zich aan het plein voor het Museum voor Schone Kunsten hoop en al 300 belangstellenden gemeld. Mogelijk zat de Antwerpse marathon daar voor iets tussen: met de auto raakte je op dat ogenblik het Antwerpse Zuid niet in. Na Detiège volgde er een optreden van Rob Vanoudenhoven, Johan Terryn, Gène Bervoets en Jean Bosco Safari, een gelegenheidsformatie die met tomeloos enthousiasme een rist platte covertjes ten beste gaf. Vluchten kon nauwelijks. Een optreden van Raymond in een naburig café dreigde wegens een teveel aan decibels deerlijk de mist in te gaan.

Op zoek naar poëzie dan maar. In Café De Nieuwe Linde was om 14.30 uur een optreden van de dichters Ivo Van Strijtem, Koen Stassijns en Rob Schouten en de zanger Frank Boeijen gepland. Op het afgesproken uur was echter enkel het duo Stassijns-Van Strijtem present. Hoe ze het ervan af brachten, kan ik helaas niet navertellen. Om 14.50 uur was het gezelschap nog steeds niet compleet, en ik wilde zo graag Tom Naegels, Jeroen Olyslaegers en Christophe Vekeman aan het werk zien. Het proza van Olyslaegers, opvallend bezadigd, en de poëzie van Vekeman, cynisch én aandoenlijk, bleken uiterst geschikt voor voordracht in de kroeg. Wie voornoemd programma wilde meepikken, zag helaas Tom Lanoyes Van Ostaijen-performance en een programma met Luuk Gruwez, Guido Van Heulendonk en Oscar van den Boogaard door de neus geboord.

In de late middag leek de eerste editie van ZuiderZinnen pas echt goed op gang te komen. Zo lokte een poëzieprogramma met Eddy Van Vliet, Benno Barnard, Bernard Dewulf, Geert van Istendael en Peter Holvoet-Hanssen meer dan 400 toeschouwers. Op het ogenblik dat we ons naar huis moesten reppen voor een verslag, stond reeds vast dat de eerste editie van het festival een schot in de roos zou worden, al zou je bij dit alles haast vergeten dat er op het Zuid ook een grote allochtone bevolking woont en handel drijft.

Een gemiste kans? "We hebben niet die indruk", zei persverantwoordelijke Jelle Van Riet. "Er zijn veel initiatieven in die richting genomen, en een aantal van hen is ook verwezenlijkt. Zo hebben de pizzeria's voor de catering gezorgd, en waren er ook standjes met Turks voedsel."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234