Zondag 23/01/2022

Eerste Vlaamse streekproduct met Europese bescherming

Roger Flamant (Broederschap Mattentaart): 'Het is een volkstaart. Vroeger wist bijna elke huismoeder hoe ze er een moest maken'

Geraardsbergse mattentaart krijgt 'champagnestatus'

Brussel

Van onze medewerkster

Eline Delrue

Na een vier jaar durende procedure is de Geraardsbergse mattentaart officieel erkend als Europees streekproduct. Voortaan mag de naam enkel nog gebruikt worden als het bladerdeeggebakje daadwerkelijk in Geraardsbergen of de aanpalende gemeente Lierde gebakken is, en dat volgens het aloude recept en met melk uit de streek.

"Ik ben daar uiteraard heel gelukkig om", zegt de fiere burgemeester van Geraardsbergen Guido Padt (VLD). "Uiteindelijk gaat het hier om een streekgebak dat al eeuwenlang in onze contreien gesmuld en gesmaakt wordt." De mattentaart is het eerste Vlaamse streekproduct dat door de Europese Unie beschermd wordt tegen namaak en misbruik. Het gebak krijgt daarmee dezelfde status als champagne, parmaham of fetakaas.

"De voorbije jaren ging ook buiten de streek van Geraardsbergen en Lierde nogal wat gebak over de toonbank onder de naam 'Geraardsbergse mattentaart', zonder dat de traditionele bereidingswijze gerespecteerd was of onze plaatselijke producten erin verwerkt zaten", schetst De Padt het probleem. "Nadat een inheemse kaas uit Wallonië als streekgerecht erkend werd, heb ik me over de nodige procedurestappen geïnformeerd en de zaak op gang getrokken."

De andere Europese lidstaten hebben nog zes maanden de tijd om hun protest tegen de Europese beslissing te laten horen. Gebeurt dat niet, dan is de erkenning definitief rond. "Niet meer dan een formaliteit", nuanceert De Padt. "We gaan er alvast van uit dat de buit binnen is." Of een Geraardsbergse mattentaart zo anders smaakt dan eentje van buiten de streek? "Over kleur en smaak valt niet te twisten, maar we nemen aan dat wij de beste maken, dat bevordert het chauvinisme", reageert de burgemeester. "We dragen niet alleen de eeuwenoude traditie uit, maar gebruiken ook kwaliteitsvolle producten van onze landbouwhoeves. De malse weiden langs de oevers van de Dender spelen daar zeker in mee." Dat elders geen lekkere mattentaarten gebakken worden, wil De Padt niet gezegd hebben: "Iemand die niet van Gent afkomstig is, kan misschien ook een deftige waterzooi bereiden. Zo heeft ook elke mattentaart haar eigen smaak en toets, maar de Geraardsbergse bezit toch een zekere specificiteit."

"De bakermat van het gebakje ligt dan ook bij ons", bevestigt Roger Flamant, voorzitter van de Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart. Flamant, die naar eigen zeggen in een bakkerij geboren is, heeft in zijn bakkerscarrière ontelbaar veel exemplaren van de lekkernij verkocht. "Het is een delicatesse. Elk jaar komen hier duizenden toeristen langs, die steevast met een taart naar huis terugkeren, want anders hebben ze iets gemist. We hebben hier eens een mattentaart van 13 meter lang, 1,30 meter breed en bijna 600 kilo zwaar gebakken. In minder dan twee uur tijd was het gebak volledig verkocht. Bovendien is het het enige streekproduct dat ooit op een postzegel is verschenen."

Hoe een rasechte Geraardsbergse mattentaart bereid wordt? Flamant: "Nadat je verse melk aan de kook hebt gebracht, voeg je daar karnemelk aan toe. De melk stijft op en het water wordt afgegoten. De vaste massa die je dan overhoudt, noemen we de 'matten'. Nadat het goedje een nacht lang is opgedroogd, wordt het gemalen en voeg je er eieren en suiker aan toe. Ten slotte krijgt het gebak nog een laagje bladerdeeg." Volgens Flamant was en is de mattentaart een gebak voor iedereen. "Het is een volkstaart. Vroeger wist bijna elke huismoeder hoe ze er een moest maken, want het recept werd van generatie op generatie overgeleverd. Een mattentaart, dat was het hoogtepunt op feesten. Zelfs na een stevig banket kon er altijd nog wel een halve mattentaart bij."

Ook andere Vlaamse streekproducten staan nog op een wachtlijst te popelen om als oorsprongsbenaming erkend te worden, zoals de Vlaams-Brabantse tafeldruif, het Vlaams-Brabantse witlof en de Gentse azalea.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234