Zondag 23/01/2022

Eerste veroordeelde moord-Van Noppen kan over twee jaar vrijkomen

Weduwe Van Noppen vraagt miljoen euro schadevergoeding

Brussel

Eigen berichtgeving

De straffen die de vier veroordeelden op het proces-Van Noppen in Antwerpen hebben gekregen, zijn niet zo zwaar als ze op het eerste gezicht lijken. Door de wet-Lejeune komen gevangenen immers in aanmerking voor een voorwaardelijke invrijheidstelling na een derde van hun straf te hebben uitgezeten. De eerste veroordeelde zou na toepassing van die wet en na aftrek van zijn voorhechtenis, al na twee jaar en vier maanden kunnen vrijkomen.

Schutter Albert Barrez, organisator Carl De Schutter en tussenpersoon Germain Daenen werden alledrie tot 25 jaar veroordeeld. In theorie, want in de praktijk zou Barrez al na twee jaar en vier maanden kunnen vrijkomen. De man heeft immers zes jaar en vijf maanden in voorhechtenis gezeten. Trek dat af van een derde van zijn straf (acht jaar en vier maanden) en Barrez is in 2004 al een vrij man. Carl De Schutter heeft drie jaar in voorarrest gezeten. Afgetrokken van een derde van zijn straf maakt dat hij over vijf jaar en vier maanden kan vrijkomen. En Germain Daenen, die twee jaar en vijf maanden in voorarrest zat, zou volgens diezelfde rekensom na vijf jaar en elf maanden weer een vrij man kunnen zijn.

Alex Vercauteren, de opdrachtgever van de moord op Karel Van Noppen, werd tot levenslang veroordeeld. In de praktijk wordt die straf omgezet naar dertig jaar celstraf. Een derde van zijn straf min een voorhechtenis van twee jaar en vijf maanden betekent dat Vercauteren eind 2009 in aanmerking komt voor een voorwaardelijke invrijheidstelling.

Uiteraard zijn dergelijke rekensommen voorbarig. Gevangenen komen pas voorwaardelijk vrij na goed gedrag, een positief advies van de gevangenisdirectie en de uiteindelijke goedkeuring van de Commissie voor Voorwaardelijke Invrijheidstelling. Die bestaat uit drie rechters die uiteraard alledrie akkoord moeten zijn. Ook slachtoffers worden gehoord, maar kunnen zich niet verzetten tegen een voorwaardelijke invrijheidstelling.

Overigens is het doek over het proces-Van Noppen nog niet helemaal gevallen. Na het strafrechtelijke luik begint vandaag de burgerlijke procedure waarin de schadevergoeding centraal staat. Mieke Hendrickx, de weduwe van Karel Van Noppen, vraagt aan de veroordeelden in het proces een miljoen euro schadevergoeding. Dat komt neer op 250.000 euro per veroordeelde. Hoewel Hendrickx haar burgerlijke belangen op het proces zelf heeft verdedigd, liet ze zich voor de becijfering bijstaan door een advocate, die ook in de rechtszaal zal pleiten.

Naast de schadevergoeding die Hendrickx eist, ontving ze al een premie van de levensverzekering die het IVK voor Karel Van Noppen had afgesloten. Een deel van Hendrickx' eis behelst de morele schadevergoeding voor het verlies van haar echtgenoot. De rest heeft betrekking op materiële schade, loonverlies en kosten zoals de begrafenis.

De vraag is echter of de veroordeelden samen een miljoen euro op tafel kunnen leggen. Albert Barrez heeft al jaren grote schulden. Germain Daenen heeft een zware veroordeling opgelopen in verband met het faillissement van zijn vennootschappen. Alex Vercauteren heeft zich onvermogend gemaakt en schonk zijn patrimonium aan zijn kinderen. Ook Carl De Schutter is niet bepaald rijk. Als de veroordeelden het geld niet bijeen krijgen, dan kan de familie Van Noppen een beroep doen op het slachtofferfonds van de overheid, dat vaste bedragen hanteert bij het toekennen van schadevergoedingen. (SS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234