Vrijdag 27/01/2023

Eerste verjaardag executie Saddam verloopt in mineur

Een van Saddams weinige

Voor de eerste verjaardag van Saddam Hoesseins executie was het Iraakse leger in hoge staat van paraatheid gebracht. Dat bleek niet nodig: de herdenking verliep in mineur en zonder geweld.

Door Koen Vidal

Tikrit l Een jaar geleden zorgde Saddams executie nog voor heftige reacties in de Arabische wereld. Nu lijken alleen streekgenoten en trouwe aanhangers heimwee te hebben naar de voormalige dictator.

Saddam Hoessein werd in november 2006 ter dood veroordeeld na een proces wegens genocide en misdaden tegen de mensheid voor de moord op 148 sjiieten eind jaren tachtig. Het regime van Saddam was in 2003 door Amerikaanse troepen ten val gebracht.

Na een door mensenrechtenorganisaties bekritiseerd strafproces werd de toen 69-jarige Saddam op 30 december opgeknoopt. De executie werd stiekem door enkele getuigen gefilmd en de beelden lokten wereldwijd controverse uit. Dat had vooral te maken met het feit dat Saddam, luttele seconden voor zijn dood, nog door enkele aanwezigen werd uitgejouwd. Door zijn sjiitische begeleiders werd hij tot zijn laatste adem beledigd en bespot. Zelfs de Amerikaanse president George W. Bush zag zich verplicht te verklaren dat de executie niet correct was verlopen.

Exact een jaar na de ophanging hadden de Iraakse autoriteiten zich gisteren voorbereid op gewelddadige herdenkingsplechtigheden. Vooral in Saddams geboortedorp Awja en de nabijgelegen stad Tikrit waren er verscherpte veiligheidsmaatregelen. In Tikrit gold er aanvankelijk een uitgaansverbod. Vooral rond overheidsgebouwen werd zwaar gepatrouilleerd. Maar de veiligheidsvoorzorgen bleken niet nodig. In de loop van de dag werd het uitgaansverbod zelfs ingetrokken.

Wel waren in de nacht van zaterdag op zondag in Tikrit tal pro-Saddamslogans op gebouwen geschilderd. 'Zonder zon is er geen leven, en zonder Saddam geen waardigheid', las een van die slogans. En op een ander gebouw had een sympathisant 'Paradijs voor de held Saddam' geschilderd. De graffiti was onder andere te zien op het lokale politiekantoor en de gebouwen van de landbouw- en elektriciteitsministeries.

Rond Saddams graf in het dorpje Awja verzamelden zich gisteren enkele tientallen mensen die aan journalisten getuigden dat het leven onder Saddam veel beter was dan nu. "Een jaar is voorbijgegaan sinds de dood van onze leider zonder dat we positieve veranderingen hebben gezien", verklaarde een van hen. "Integendeel, de toestand is verslechterd. We worden overheerst door Amerika en Iran."

Zaterdag had de eerste verjaardag van Saddams executie wel meer volk op de been gebracht in de Jordaanse hoofdstad Amman. Daar kwamen ongeveer tweeduizend mensen samen om de oud-dictator te herdenken.

Dat de herdenking van Saddams dood in mineur verliep, heeft vooral te maken met het feit dat veel van zijn vroegere aanhangers tegenwoordig front vormen met de Amerikaanse troepen tegen Al Qaida. Voormalige soennitische opstandelingen maken tegenwoordig deel uit van zogenaamde Concerned Local Citizen Groups (CLC's), die betaald worden door het Amerikaanse leger.

Het afgelopen jaar werden nog drie andere prominenten van het Saddamregime opgehangen: zijn halfbroer Barzan al-Tikriti, rechter Awad al-Bandar en voormalig vicepresident Taha Yassin Ramadan. Saddams gevreesde neef, Ali Hassan al-Majeed, beter bekend als Chemical Ali, wacht nog op zijn executie. Of die ook daadwerkelijk zal uitgevoerd worden, is niet zeker. De Iraakse president Jalal Talabani is een tegenstander van de doodstraf en ook de soennitische vicepremier Tareq al-Hashemi verzet zich tegen verdere executies.

trouwe aanhangers:

We worden nu overheerst door Amerika en Iran

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234