Woensdag 01/02/2023

Eerste van vijf stakingsdagen in beschutte werkplaatsen

PE Author

In de beschutte werkplaats Dymka in Zaventem wordt vandaag de hele dag gestaakt. Het gaat om de eerste van vijf opeenvolgende stakingsdagen die de vakbonden telkens in een andere beschutte werkplaats en in een andere provincie organiseren om hun eis voor looncompensatie voor economisch werklozen kracht bij te zetten. Twintig procent van de werknemers verkeert momenteel in dat geval. Morgen zal gestaakt worden bij ACG in Deurne.

Over deze syndicale eis wordt al maanden tevergeefs onderhandeld. De vakbonden eisen dat de werkgevers met de extra middelen die ze van de Vlaamse en federale overheid krijgen aan de economisch werklozen een vergoeding betalen bovenop de werkloosheidsuitkering en dat ze de dagen dat men economisch werkloos is voor de berekening van de eindejaarspremie gelijkschakelen met gewerkte dagen. De extra middelen slaan onder meer op de 0,75 procent lastenverlaging op de loonmassa in het kader van het interprofessioneel akkoord.

Nieuwe toegevingen werkgevers

Gisteren deden de werkgevers nieuwe toegevingen. Ze toonden zich bereid gezinshoofden 4 euro te betalen van de eerste tot de zestigste dag economische werkloosheid en 3 euro aan alleenstaanden en samenwonenden van de zestiende tot de zestigste dag. Aan de eindejaarspremie willen de werkgevers niets wijzigen. De vakbonden vinden dat nog steeds onvoldoende.

De werkgevers onderschatten volgens hen nog steeds het zware inkomensverlies dat economisch werklozen lijden en dat in bepaalde gevallen oploopt tot 15 euro per dag.

In een mededeling stelt de Federatie van Vlaamse Beschutte Werkplaatsen (VLAB) dat de werkgevers het inkomensverlies geenszins onderschatten en wel degelijk bereid zijn tot compenserende maatregelen. De VLAB kan echter in geen geval akkoord gaan met een systeem van aanvullende vergoedingen waarbij bepaalde werknemers meer zouden gaan verdienen door thuis te zijn dan door te werken.

De VLAB wijst er ook op dat de werkgevers ondanks het feit dat ook deze sector zwaar getroffen wordt door de economische crisis reeds zware engagementen genomen hebben om de gevolgen voor de werknemers zoveel mogelijk te beperken. Zo wordt ter vervanging van economische werkloosheid massaal ingezet op extra opleidingen. De middelen die de sector wil uittrekken voor de compenserende maatregelen zijn "aanzienlijk hoger" dan deze die de sector ter beschikking krijgt via de looncorrectie voorzien in het IPA. (belga/mvdb)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234